יש בעיית סמים בצה"ל
יש בעיית סמים בצה"ל, וחשוב לומר זאת בריש גלאי.
כפלח האוכלוסייה המשתמשת בסמים בחברה האנושית בישראל, הנע בין 10%-30% ויותר. יהיו מחמירים שיאמרו אפילו 50% מהצעירים במדינה מתנסים בסמים על בסיס שבועי. כך גם בצה"ל. וגם כאן המחמירים יגידו שאולי יותר, בשל נסיבות הבדידות שמיצר השרות הצבאי, בשל המרחק מהמשפחה ומהחברים, בשל המשברים הנפשיים שיוצר השרות הצבאי, וכדומה.
וחשוב שאדגיש לא כולם משתמשים בצה"ל בסמים, חס וחלילה.
שנות השרות בצבא, מגיעות בגילאי סוף ההתבגרות, ועם התארכות תקופת ההתבגרות בתקופתנו. גם כאן יהיו אנשים שיאמרו שבאמצע תקופה דרמטית זאת. תקופה בה משתנה החשיבה של בן ובת הנוער, ההורמונים משתוללים עד לוויסותם, ההתנסות והתעוזה גוברים על שיקול הדעת והמתינות.
גיל תחילת השימוש בסמים יורד עם השנים, וגם נתון זה אינו מפתיע, רבים מבני הנוער בשנות העשרה, מתנסים וחווים שימוש של סוגי סמים שונים. האלכוהול הפך להיות מרכיב נורמטיבי, התפתחותי והשתייכותי. אני פוגש עשרות צעירים שלא יודעים שפעם (לפני 20-25 שנים בלבד), ידעו האנשים לאהוב, לבלות, לחזר וליהנות ללא אלכוהול.
המשפחות יודעות ולא יודעות. חלקן מעדיף שלא לדעת, חלקן לא יודע כיצד להתמודד עם נער משתמש בסמים. הורים אחרים מקבלים שימוש בסמים כחלק מהנורמה, גם הם היו חיילים לא מזמן, גם בתקופתם כבר "עשו סמים".
והצבא מנסה להילחם בתופעה, אי אפשר להגיד שלא. הענישה בצבא חמורה על המשתמש והנתפס בשימוש בסמים. אבל היקף הבעיה, מורכבותה, הסיכון שבה, הוא הזועק לשמיים.
יחידות שחיילים רבים משתמשים בהן בסמים הינן יחידות הלוקות ביכולתן הצבאית, הנפשית, והמוראלית. ושלא יספרו מתנגדי שנהפוך הוא, שחייל "מסומם" הוא חייל אמיץ יותר, רגיש פחות וכדומה. בכך לא ימדדו ביצועי הצבא. בואו לא נשלה את עצמנו ובואו לא נתעלם מהבעיה החמורה הזאת המתרחשת בצבא ההגנה לישראל.
חייל שמשתמש בסמים יאופיין בפרמטרים הבאים:
•
עיסוקו ייסוב סביב העישון, השגת הסם, הסתרתו, ו"הסוטול", שמלווה שימוש בסמים.
•
סמים עולים כסף רב, מצריכים תזרים מזומנים, ובכך מעודדים עברות שונות הסובבות קניית סמים, גניבה, מכירת אמל"ח וכדומה.
•
מצבי הרוח של החייל המכור, מותנים בהמצאות הסם או בחסרונו, בתשוקה אליו ובמחסורו.
•
תחליפי סמי הגראס, הזולים והממכרים ביותר, הנייס גיי, הינם סמים מסוכנים ביותר, רעילים ביותר, היוצרים תגובות של זעם, חוסר שליטה, חרדות, דיכאונות ופרנויות.
•
חייל המשתמש בסמים אינו חד ומדויק, בנהיגתו בכלי רכב צבאיים ומשוריינים, בהשטת ספינות לחימה ובירי בנשק על סוגיו.
•
בעלי תפקידים שונים בצה"ל (ואני יודע זאת מדיווחי הצעירים המגיעים לטיפולי), יעדיפו ל"העלים מהשטח" חיילים משומשים בסמים, מאשר להשאר בתת כוח אדם ביחידתם. כל אלו לאחר שביקורת פתע עלולה לתפוס חיילים רבים בהשפעת שימוש. או אז ישלחו אותם לעמדות שמירה מרוחקות, יוציאו אותם לחופשה מזורזת הביתה וכדומה.
•
החוויה הרגשית של החייל המשתמש בסמים, מעוותת ורחוקה מהתנהגותו שלא תחת השפעת סמים.
מה אפשר לעשות? זאת כבר שאלה אחרת. אבל הייתי מציע למשפחות החיילים כך:
•
פקחו עין והתענינו בהתנהגויות צעירכם כבר מגילאי התיכון
•
על תחששו לשאול, להתעניין ולחקור, התנהגויות הנראות לכן כמצביעות על שימוש לרעה בסמים ובאלכוהול.
•
פנו לאיש מקצוע והתייעצו אתו. וככל שתקדימו תמנעו מבנכם לפגוע בעצמו וחס וחלילה בחבריו.
•
אל תשארו עם ה"סוד", אודות שימוש בן משפחתכם בסמים, לבד.
עמיר פירני MSW פל 0544946034
קב"ן במיל.