"Walking is the world's oldest exercise, and today's modern medicine"
Johnny wowk
אורח החיים המערבי, מוביל אותנו לבלות שעות ארוכות בישיבה, ובחוסר תנועה. אנחנו קמים בבוקר, ומתיישבים לשתות קפה ולאכול. רובנו יושבים בעבודה: אנשי משרד, היי-טק, נהגים. חוזרים הביתה ומתיישבים לאכול ולצפות בטלוויזיה/מחשב, ונשכבים במיטה לשנת לילה. תראו לי עוד בעל חיים בטבע (חוץ מעצלן), שמעביר את מרבית יומו מבלי לזוז.
הישיבה הממושכת גורמת לבעיות ולכאבים גופניים ונפשיים כאחד. הישיבה מקצרת ומנוונת את השרירים, וגורמת להאטת העבודה של מערכות נוספות בגוף (עיכול, לב-ריאה, זרימת הדם). יחד עם זאת, גם מגיע הקושי הנפשי שכרוך בלהיות רוב היום בתוך מבנה סגור, והקושי הנפשי שנלווה לעובדה, שכל מאמץ פיזי קל ביותר גורם לקוצר נשימה ולקושי.
בשנים האחרונות חל שיפור במודעות לגבי הנזק שנגרם מישיבה ממושכת. בארצות הברית נטבע המונח "מחלת ישיבה" – "sitting disease". זו עדיין לא מחלה מאובחנת רפואית, אך מחקרים שיצאו משם בשנים האחרונות מגלים שבין 50% ל 70% מהאנשים הבוגרים מבלים למעלה מ – 6 שעות ביום בישיבה. המחקרים הוסיפו והראו כי צימצום שעות הישיבה בחצי (3 שעות בלבד), מאריך את תוחלת החיים בשנתיים! הנתונים נלקחו מ - "The National Health and Nutrition Examination Surveys".
ישנה מגמה הולכת וגוברת של עיסוק בפעילות גופנית בשעות הפנאי – ריצה, רכיבת אופניים, שחיה, חדר כושר ומשחקי כדור. כל הפעילות לעיל דורשת זמן, אך גם דורשת כסף: קניית אופניים, מנוי לחדר כושר ולבריכה וכדומה.
אך ישנה דרך פשוטה וזולה לעסוק בפעילות גופנית, והיא הצעידה. זוג נעליים טובות ולצאת לצעידה בשכונה. 45 – 60 דקות כמה פעמים בשבוע, ואתם דואגים לתחזוקה מעולה לגוף. חשוב לציין שאם המטרה שלכם היא גם להוריד במשקל, צעידה בלבד לא תביא את התוצאות הרצויות. לשם כך יש לשנות את התזונה, ולעסוק בפעילות אירובית אינטנסיבית יותר מצעידה.
הצעידה עצמה יכולה להשתנות בעצימותה – פעם מהר יותר ופעם לאט. תוואי השטח יכול להשתנות בין צעידה לצעידה. ניתן לצעוד במישור, בעליות וירידות, בחוף הים, בטבע, או בשכונת המגורים.
בזמן הצעידה, שרירים רבים נכנסים לפעילות. שרירי הרגליים שנושאים ברוב הנטל, שרירי הבטן והגב עובדים כדי שנישאר זקופים, שרירי הידיים והכתפיים עובדים, כשאנו מניעים את הידיים בזמן הצעידה, ואפילו שרירי הצוואר עובדים, כשהם שומרים את הראש זקוף. מעבר למערכת השרירים שעובדת בזמן הצעידה, גם מערכת הדם מזרימה את הדם בצורה יעילה יותר. המפרקים זזים ומשפרים את פעולתם, מערכת הלב – ריאה פועלת בצורה מאומצת יותר מפעולתה בזמן מנוחה/ישיבה.
ישנן גם השפעות נפשיות לפעילות גופנית, כשהחשובה בניהן היא היציאה מהבית אל הבחוץ, בין אם צעידה בשכונה ובין אם צעידה בטבע. היציאה מארבע קירות ואור מלאכותי, אל השמיים הפתוחים, ואור השמש, משפיע ישירות על מצב רוחנו, ומשפר אותו פלאים.
אל תתעצלו – צאו ותצעדו!
בועז דקל - מטפל רב תחומי עיסוי רקמות עמוקות עיסוי ספורטאים עיסוי שוודי דיקור סיני קניזיו-טייפינג http://www.boazdekel.co.il מרצה לקבוצות בנושא רפואה משלימה.מעביר סדנאות לקבוצות בעיסוי צוואר ראש ופנים. בעל קליניקה בחיפה.