מהי סרבנות גט?
כדאי לדעת שתופעת סרבנות הגט כוללת גם מקרים שבהם נשים מסרבות לשתף פעולה עם הבעל המבקש להתגרש אולם מהותה המרכזית של התופעה היא בנשים מסורבות גט. תופעת סרבנות הגט יכולה לנבוע מסיבות שונות אולם חשוב להבין ששורש העניין טמון בגישה ההלכתית לנישואין ולגירושין שלפיה – על הגבר להסכים למתן גט לאשתו ושבמקרים מסוימים הוא יכול לסרב או להטיל קשיים תוך התבססות על עניינים מהותיים או בלתי מהותיים.
בין הסיבות שבגינן נשים עלולות למצוא את עצמן מסורבות גט ניתן למצוא:
• רצון אמיתי של הבעל להשיג שלום בית, בין אם הדבר מבוסס על סיכוי אמיתי ובין אם לאו.
• רצון של הבעל לנקום בבת הזוג בשל סיבות שונות. ישנם בעלים שעבורם הרצון לגרום סבל לבת הזוג חזק כל כך עד שהם מוכנים לשלם על כך מחיר יקר בתנאי שגם "היא" תסבול יחד עימם.
• רצון לסחוט ויתורים שונים במהלך הדרך להסכם הגירושין. הוויתורים יכולים להיות בהקשר של דירת המגורים, תשלום מזונות לאישה ו/או לילדים, הסדרי ראיה וכדומה. כאן, סרבנות הגט איננה עניין כשלעצמו אלא טקטיקה בלבד.
חשוב לשים לב שתופעת סרבנות הגט איננה משמעותית ורלוונטית אך ורק בקרב אנשים דתיים או מסורתיים. בשל חוקי מדינת ישראל בנושאי נישואין וגירושין יש בכך כדי להשפיע גם על חילוניים גמורים, כולל כאלו שנישאו בחו"ל, וכלל לא עברו דרך הרבנות. יש בכך כדי להשפיע למשל על האפשרות להינשא בעתיד, על האפשרות להביא לעולם ילדים שלא יסבלו מתופעות קשות מבחינה חברתית או מבחינות נוספות (מושג ה"ממזרים" למשל, שמכניס תחתיו ילדים חדשים של אישה שגירושיה לא הוסדרו כהלכה).
סנקציות לפתרון הבעיה
בשל הסבל הרב שנגרם לנשים מסורבות גט, הוכנסו לשימוש כמה סוגים של סנקציות שנועדו לשכנע את הבעל לחדול מסירובו. חשוב לומר שלעיתים הסירוב איננו מהותי, וניתן לשכנע את הבעל להשלים את התהליך בקלות יתירה תוך שימוש בטיעונים הלכתיים, מוסריים או אחרים. לעיתים אחרות יש צורך להפעיל צעדים כגון:
• נידוי והחרמה (רלוונטי בעיקר לאנשים דתיים).
• הגבלת היכולת לנהל חשבון בנק.
• הגבלת אפשרויות תעסוקה.
• הטלת עונשי איסור יציאה מהארץ, מניעת חידוש דרכון או קבלתו, שלילת רישיון נהיגה ואפילו מאסר.
אפשר לפתור מראש
לסיום הדברים נספר שעם מחשבה ותכנון מראש ניתן לעיתים למנוע מלכתחילה מצבים רבים של סרבנות גט. בין היתר ניתן לשלב בתהליך הגירושין תהליך גישור ולעיתים אף ייעוץ זוגי. פתרון חשוב לא פחות הוא לחתום לפני החתונה על הסכם ממון או הסכם טרום נישואין שיסדירו מראש גם ענייני פרידה וגירושין עתידיים.