כף רגל סוכרתית היא הכינוי שניתן למצב זיהומי שמאפיין חולי סכרת רבים, שבו מתפתח זיהום, כיב (פצע פתוח שלא נסגר) או הרס רקמות עמוקות באחת מגפותיו התחתונות של חולה הסכרת. חשוב להבין, בתור התחלה, שמדובר באחת הסיטואציות הנפוצות ביותר הקשורות הן למחלת הסוכרת והן לסיטואציות של קטיעת רגליים ברחבי העולם כולו. למען האמת, בין 50 ל-70 אחוזים מכלל קטיעות הרגליים בעולם קשורות למצב של כף רגל סוכרתית, ולא פחות מ-15% מחולי הסכרת בעולם מגיעים למצב של כף רגל סוכרתית כזו או אחרת. הגורמים לתופעה הזאת הם כמה וכמה גורמים שעובדים יחד – בתור התחלה, מדובר במחלת דם פריפרית שקשורה לזרימת הדם לגפה התחתונה, שגרמה לכך שהפצע לא מצליח להגליד. בנוסף, ניתן לחבר גם גורמים אחרים הקשורים לסוכרת כמו עודף משקל, עישון או יתר לחץ דם – ובסופו של דבר נוצר מצב שבהחלט יכול להסתיים בקטיעה של הרגל. עוד נתון מדאיג הוא שמרבית האנשים שסובלים מכף רגל סוכרתית שאותה צריך לקטוע, הולכים לעולמם בטווח של 5 שנים. בקיצור, מדובר במצב שצריך למנוע – וצריך לדעת גם איך להקל על הכאב במידה והוא מתפתח.
האם ניתן לטפל ולמנוע התפתחות כף רגל סוכרתית, וכיצד נקל על הכאב?
• הקלה על הכאב – ישנן כמה וכמה דרכים להקל על הכאב במידה ומתפתח מצב של כף רגל סוכרתית. במצב שכזה, שבו חולה הסוכרת סובל מכאבים חסרי תקדים בגפה התחתונה, ניתן לטפל נקודתית באמצעות טיפול אנטיביוטי נקודתי המרפא את תרביות הרקמה והעצם. את הדלקת עצמה לעתים קרובות מנקזים, ומבצעים חבישת לחץ לרגל לאחר הטיפול. כמובן שגם לאחר הטיפול עצמו חולה הסוכרת מודרך לשיפור התזונה שלו ולהמשך טיפול יום יומי, כולל מדרסים מיועדים לחולי סוכרת המיועדים לשיקום ממצב כף רגל סוכרתית.
• טיפול מונע – סוכרת היא מחלה שחיים איתה. היא דורשת שינוי של אורחות החיים ושגרת החיים, אך מדובר במחלה שבסך הכל דורשת מאתנו להיות יותר מסודרים ומאורגנים. חלק ניכר מכך הוא הטיפול המונע למצבים של כף רגל סוכרתית, וגם כאן מדרסים הם חשובים במיוחד עוד משלב ראשון – בטרם מתפתחת הבצקת המובילה לכיב בכף הרגל. יתרה מכך, אם מרגע ראשון מקפידים על התזונה הנכונה עבור חולי סוכרת, איזון הסוכר בדם באמצעות אינסולין ושיפור הכושר הגופני בשילוב הפסקת עישון ודיאטה, בהחלט ניתן למנוע את התפתחות המצב הזה.
מדרסים הם יותר מדרך טיפול בכאב – הם טיפול מונע לכל דבר ועניין
המכנה המשותף בין הטיפול בכאב לאחר התפתחות הדלקת, ובין הטיפול המונע שיכול למנוע את התפתחותה, הוא מדרסים. וכך למעשה, מדרס איכותי המותאם ומיועד לחולי סוכרת הוא ממש לא אופציונאלי – מרגע גילוי מחלת הסוכרת, מדובר בהכרח לכל דבר ועניין.
המאמר נכתב ע"י מכון אילן אורטופדיה - המתאימים ומייצרים מדרסים לפי כף הרגל ובהתאם לסיבת הכאב.