דוד שמש הוא אחד מאמצעי החימום הנפוצים ביותר בישראל. מזג האוויר הים תיכוני בארץ מקל על ניצול היתרונות של הדוד ובעזרתו ניתן לחסוך באנרגיה. יחד עם זאת, השימוש בדוד גם מלווה במספר בעיות נפוצות. השאלה בהקשר הזה היא איך יודעים מתי יש צורך בהחלפת דוד שמש, ומתי עדיף לבצע תיקון. הנה כמה טיפים שיכולים לעזור:
א. דוד שמש ישן - בלאי ושחיקה פוגעים ביכולת של הדוד לחמם את המים ולעמוד בסטנדרטים שאנו מציבים. אם גילו של הדוד מעל 10-15 שנה, סביר להניח שעדיף להחליפו מאשר לשאת בהוצאות מיותרות על תיקונים. תוכלו להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני שאתם מקבלים החלטה וגם לבדוק את הוראות היצרן.
ב. דוד שמש בזבזני - יש דגמים מסוימים של דודי שמש שלא עומדים בקריטריונים המודרניים מבחינת צריכת אנרגיה. דירוג אנרגטי קובע עד כמה הדוד יעיל לכל שעת עבודה, לכן מוצר שאינו עומד בקריטריון עדיף להחליף ואין טעם לתקן.
ג. נזילת מים - רוב הנזילות שנגרמות על הגג אפשר לפתור בעזרת שירות מקצועי של תיקון דודי שמש. יחד עם זאת, יש גם נזילות שנובעות מבלאי, שחיקה ונזקים פיזיים בלתי הפיכים. את הנזילות הללו תוכלו לזהות באמצעות כמויות המים וגם צריכה מוגברת של החשמל. אל תמתינו לפני שאתם מזמינים אנשי מקצוע והעדיפו לבצע החלפה במקום תיקון.
החלפה ותיקון דודי שמש הם שירותים הניתנים על ידי אנשי מקצוע מוסמכים. ההסמכה היא בעיקר בתחום החשמל והאינסטלציה, היות ומדובר על מערכת חימום מורכבת המחייבת חיבור לתשתית המבנה. יש גם מערכות דוד שמש מתקדמות הכוללות אביזרים לחיסכון בחשמל ובמים. עדיף לבצע את ההחלפה של הדוד הישן בדוד חדש באופן מקצועי. כך ניתן גם להתגבר על סיכוני הבטיחות המלווים בעלייה לגג וטיפוס למקומות גבוהים.
מבחינת בחירת דוד שמש חדש, הפרמטרים אליהם מתייחסים הם מספר הנפשות בבית. נהוג לחשב את גודל הדוד לפי כמות של 40 ליטרים של מים חמים ליום לאדם אחד. המשמעות היא שעבור משפחה של 4-5 נפשות, הדוד המומלץ יהיה בגודל ממוצע של 120-160 ליטר. זוג צעיר יכול להסתפק בדוד של 80 ליטר ומשפחה של שלוש נפשות תבחר דוד של 120 ליטר.
לסיכום, החלפת דוד שמש היא חלק בלתי נפרד משמירה על איכות חיים גבוהה. הדוד קובע את כמות המים החמים שיזרמו בברז והוא גם משפיע על הנוחות, ההיגיינה והניקיון.
דודי שמש פאר