כידוע ברית המילה נערכת ביום השמיני ללידתו של התינוק, אולם קיימים מצבים רפואיים שונים, שבהם לא ניתן למול את התינוק, ולכן הברית נדחית עד שהתינוק מוגדר כבריא. להלן נביא חלק מהמקרים שבהם ברית המילה תידחה עקב מצבו הרפואי של התינוק.
תינוק הסובל מחום מעל 37 מעלות, לרוב הדבר מצביע על מחלה זיהומית בגופו של התינוק. יש לבדוק מה הסיבה לעליית החום ולטפל בהתאם, רק אחרי שבעה ימים מיום שירד החום ניתן יהיה למול את התינוק. אולם אם החום נובע כתוצאה מהתייבשות יש להוסיף נוזלים למזונו של התינוק. תוספת הנוזלים תסייע בהורדת חום הגוף ואז ניתן לערוך ברית בלי לחכות שבעה ימים נוספים שכן כאן לא נבע החום ממחלה זיהומית.
לגבי משקלו של התינוק יש להביא בחשבון גם את המשקל אך לשים לב גם לגיל ההיריון. כלומר משקל התינוק יהיה לא פחות מ 2.5 ק"ג ובעיקר גיל ההיריון יהיה מעל 37 שבועות היריון. גיל ההיריון חשוב לא פחות ממשקל התינוק, ולכן יש מקרים שהתינוק נולד אחרי שבוע 37 להיריון, ומלים אותו בזמן, למרות שמשקלו נמוך מעט מ 2.5 ק"ג.
במצב שבו התינוק שאף מקוניום במהלך הלידה ובעקבות זאת נגרמו לו קשיי נשימה, תתכן דחיה של ברית המילה. באופן כללי, הפרעות במערכת הנשימה של התינוק, מומים לבביים או מומים בריאות וכן חוסר באספקת חמצן לרקמות – כל אלו עשויים להוות סיבה לדחיית ברית המילה.
גם תינוק המקבל טיפול אנטיביוטי כתוצאה מדלקת בעיניים או באיבר אחר, נאלץ לדחות את ברית המילה עד גמר הטיפול.
תינוק שנולד פג, קרי: לפני השבוע ה-37 להריון לא ניתן למול אותו גם אם משקלו גבוה מ 2.5 ק"ג. ממתינים לו עד שיגדל ורק אז מלים אותו, וזאת מאחר ופגים חשופים יותר למחלות זיהומיות, חוסר איזון בחום גופם, מערכת עצבים לא בשלה וחוסר בשלות גם של הריאות והלב. בדרך כלל ממתינים שבעה ימים אחרי שהתינוק יוצא מהאינקובטור ורק אז המוהל רשאי לערוך ברית.
הסיבה הנפוצה ביותר לדחיית ברית מילה היא צהבת יילודים. צהבת יילודים מחולקת לשני סוגים עיקריים: צהבת פיזיולוגית וצהבת פתולוגית. באופן כללי, הצהבת נגרמת כתוצאה מפירוק של כדוריות הדם האדומות והצטברות הבילירובין בדם כתוצאה מכך. חוסר הבשלות של הכבד בגיל צעיר זה לא מאפשר את יציאת הבילירובין מהגוף, והצטברותו בגוף גורמת לצבע הצהוב בעור התינוק ובלחמית העין. יש לברר היטב אצל הרופא המטפל באיזה סוג צהבת מדובר, שכן בצהבת פיזיולוגית מקלים יותר במדדים בקשר לעריכת ברית המילה לעומת הצהבת הפתולוגית שהיא מסוכנת יותר.
לאחר שהתברר סוג הצהבת, מקובל לערוך ברית מילה במידה והצהבת אינה עולה על 12 מ"ג ושהיא יציבה ולא עולה – יורדת. במידה ומדובר בצהבת פתולוגית או שמדד הבילירובין הגיע ל-18 מ"ג, מחכים שבעה ימים מיום שהצהבת ירדה ורק אז מלים את התינוק.
חשוב לציין , שבכל מקרה שבו ברית המילה נדחתה אין לערוך אותה ביום טוב או בשבת אלא רק ביום חול.
כותב המאמר הינו הרב עופר עקיבא, מוהל מוסמך ע"י הרבנות הראשית ומשרד הבריאות, מוהל לברית מילה רפואית הלכתית.