חוק הפיקוח על יצוא בטחוני, התשס"ז-2007, התקנות והצווים שהותקנו מכוחו, מטרתם להביא להסדרת הפיקוח על יצוא בטחוני מטעמי בטחון לאומי, מדיניות חוץ, התחייבויות בינלאומיות ושמירה על אינטרסים חיוניים אחרים של מדינת ישראל.
בסדרת מאמרים שפורסמה על ידי משרדנו (ראו מטה קישורים) סקרנו את יסודות התחום, אופן ההתנהלות העסקית השוטפת וכן ניהול הפרוצדורות מול הרשויות השונות.
בסוף חודש אוקטובר 2015 פרסם אגף המכס מסמך (לחץ כאן לצפייה במסמך) בעניין טיפול בטובין המפוקחים תחת צו היבוא והיצוא (פיקוח על יצוא טובין, שירותים וטכנולוגיה דו-שימושיים), התשס"ו-2006 ("הצו"). צעד זה מהווה, לטעמנו, עליית שלב נוספת בכיוון ברור – הגברת האכיפה של דיני הפיקוח על היצוא הבטחוני.
מדובר במסמך הנחייה העוסק באופן הזנת פרטי רשיון היצוא ובשליפת היצוא לטובין המיוצאים במסגרת הצו, שהינם טובין דו-שימושיים המפוקחים על פי הצו על ידי הרשות המוסמכת, היא מינהל סביבה ופיתוח בר קיימא במשרד הכלכלה.
במסגרת יצוא טובין דו-שימושיים שכאלה, כפי שנסקר על ידינו בעבר (ראו קישורים מטה) אלו, יש להצטייד ברישיון יצוא.
כדי לקבוע האם טובין מסוימים נתונים לפיקוח, אם לאו, יש לבחון בעיון את רשימות הפיקוח המופיעות באתר משרד הכלכלה:
http://www.economy.gov.il/industry/industry_and_environment/licensing/pages/wa-list14.aspx
הבקשה לרשיון מתבצעת באופן ממוחשב באמצעות מערכת מסלול. אגף המכס מבהיר כי על היצואן להצטייד ברישיון יצוא בטרם ביצוע היצוא, ויש להעבירו לסוכן המכס לצורך הזנת פרטי הרישיון בשליפת היצוא.
מסמך ההנחיות של רשות המכס כולל מספר הוראות טכניות לסוכני המכס בעניין שליפת היצוא (מספר השדה, שם השדה, ערך הזנה ובדיקה בעניין התאמת הרישיון לנתונים המוזנים בשליפת היצוא) – להרחבה ראו פרק "אופן הזנת פרטי הרישיון בשליפת היצוא" במסמך).
במסמך הנחיות רשות המכס מובהר כי החל מתאריך 12.10.15 תחול חובת דיווח למערכות המכס על יצוא טובין הכלולים ברשימות הפיקוח. עם זאת, עד לסוף שנת 2015 לא יינקטו אמצעים נגד יצואנים וסוכני מכס על כשלים, ועובדי יחידות היצוא יתריעו בעניין כשלים כאמור. החל משנת 2016 יינקטו אמצעים בגין הפרות.
נראה כי מגמת הגברת האכיפה בתחום הפיקוח על היצוא הבטחוני הינה מהלך רוחבי וכוללני: מעבר להגברת האכיפה מצד רשות המכס, הפרקליטות נוקטת באמצעים פליליים כנגד העבריינים בתחום הפיקוח על היצוא הבטחוני והחלה להגיש כתבי אישום בגין עבירות אלו. נדגיש כי מדובר בעבירות שבגינן עלול לשאת הנאשם עונשי מאסר כבדים וכן קנסות כספיים גבוהים.
כעת, יש להקפיד אף ביתר שאת כי כל פעילות מסחרית (ובתוך כך תיווך, שיווק ויצוא) הכוללת טובין מפוקחים תעלה בקנה אחד עם הוראות הדין, שכן נראה כי המגמה הסלחנית יחסית שננקטה עד עתה, הגיעה לקיצה.
למאמרים קודמים פרי עטנו בנושא הפיקוח על יצוא דו שימושי, לחצו על הקישורים הבאים:
• הפיקוח על יצוא בטחוני - מהו ציוד דו-שימושי?;
• הפיקוח על יצוא בטחוני: פיקוח על ציוד דו-שימושי - הסכם ואסנאר;
• לא הכל חסוי: יצואן של ציוד דו-שימושי יקבל התכתבויות פנימיות בין משרדי הממשלה;
עו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. Gill.Nadel@goldfarb.com - 03-6089848