אז קודם כל, מה הם חלומות? החלומות שלנו הם תמונות וסיפורים שהמוח שלנו יוצר בזמן שאנו ישנים. הם יכולים להיות שמחים, רומנטיים, מבדרים, מעצבנים, מבעיתים ולפעמים ממש מוזרים. איך הם קורים? מה הם אומרים? ומה בעצם קורה בזמן השינה?
שלבי השינה
שלב ראשון: שינה קלה, תזוזת עיניים איטית, ופעילות שרירים איטית. השלב הזה מהווה כ-5% מכלל השינה.
שלב שני: תזוזת העיניים נפסקת וגלי המוח (תנודות של פעילות חשמלית שנמדדת ע"י אלקטרודות) נהיים איטיים יותר, עם התפרצויות מזדמנות של גלים מהירים הנקראים צירי שינה. השלב הזה מהווה כ45-55% מכלל השינה.
שלב שלישי: גלים איטיים ביותר הנקראים גלי דלטא מתחילים להופיע, ביחד עם גלים קטנים ומהירים יותר. השלב הזה מהווה כ5% מכלל השינה.
שלב רביעי: המוח מייצר גלי דלתא באופן בלעדי. בשלבים 3 ו-4 כבר מאוד קשה להעיר מישהו, שלבים אלו נקראים "שינה עמוקה." אין פעילות של השרירים והעיניים בשלב זה. אנשים שהוערו בשלב של שינה עמוקה יתקשו להסתגל למצב העירות ובדרך כלל ירגישו חלשים ומבולבלים לכמה דקות לאחר שהתעוררו. השלב הזה מהווה כ10-15% מכלל השינה.
שלב חמישי: הנשימה נהיית מהירה יותר, לא סדירה ושטחית, העיניים מתנועעות במהירות לכיוונים שונים, ושרירי האיברים משותקים זמנית. קצב הלב מתחזק, לחץ הדם עולה, ופין הגבר לפעמים נמצא במצב של זקפה. אנשים שמוערים בשלב זה לעיתים קרובות מתארים סיפורים מוזרים ולא הגיוניים - חלומות. שלב זה מהווה כ20-25% מכלל השינה.
חלומות
חלומות הם חוויות אדם אוניברסליות, שאותם ניתן להסביר כמצב של תודעה המתאפיין ע"י תרחישים קוגנטיביים ורגשיים בעת השינה. לחולם שליטה מעטה על התוכן, המראות וההפעלה של הזיכרון.
דיווחים על חלומות נוטים להיות מלאים בחוויות בהירות ורגשיות, שבדרך כלל כוללות רקע, דמויות ועצמים. מה שדי דומה לחיים האמיתיים. האלמנטים האלו יוצרים "מציאות" שונה ומפיקים חוויה וקשרים כמו בחיים האמיתיים.
הנה כמה תאוריות ועובדות מעניינות על חלומות:
- אפילו שרוב האנשים לא תמיד זוכרים שחלמו חלום בלילה, מדענים מאמינים כי כל אחד חולם בין 3-6 פעמים ללילה.
- כל חלום נמשך בין 5 עד 20 דקות בממוצע.
- כ95% מהחלומות נשכחים בערך עד הזמן שבו אנו קמים מהמיטה.
- חלומות עוזרים לנו ללמוד ולפתח זיכרון לטווח ארוך.
- נשים בדרך כלל חולמות יותר על משפחה, ילדים ובית בהשוואה לגברים.
- ההגדרה באנגלית של זיכרון של משהו שקרה בחלום של שבוע שעבר נקרא "dream lag efffect"
- אחד הדברים שמשנים את איכות החלום וכמות החלומות שאנו חולמים הוא קצב תנועת העין בזמן השינה.
- החולם מזהה כ-48% מהאנשים המופיעים בחלומותיו, ז"א, 52% מהאנשים בחלומות הם יצר הדמיון.
- אנשים עיוורים חולמים יותר עם חושים אחרים בהשוואה לאנשים שביכולתם לראות.
- אלכוהול משפיע על השינה ועל איכות החלומות שלנו.
החלומות שלנו לעיתים מושפעים מחוויות שחווינו בחיים האמיתיים, ולפעמים מנסה התת מודע דרכם להגיד לנו משהו או להדריך אותנו כיצד לפעול בנוגע למשהו בחיינו. על פי הפסיכולוגיה החלומות נועדו להעביר לנו מידע פסיכולוגי מורכב על ידי רעיונות פשוטים. ולכן ניתן לפרש אותם וללמוד מהם לקחים שאותם ניתן ליישם בחיינו. ישנם סימנים רבים בחלומות שאותם ניתן לפרש כדברים שונים בחיים האמיתיים. לדוגמא, כאשר אנו נופלים בחלום - נפילה בחלום מתפרשת כחרדה, פחד מהלא נודע ואי-שליטה על מה שקורה סביבנו, כאשר אנו נופלים בחלומינו אנו מפחדים מאיבוד שליטה ומכישלון. ניתן לפרש סימנים בחלומות במקור הבא: פירוש חלומות.
כפי שאמר אדם חכם פעם: "תנו לחלומות שלכם להיות גדולים יותר מהפחדים שלכם, ולפעולות שלכם להיות גדולות יותר מהמילים שלכם." אז אל תפסיקו לחלום ותנו לחלומות שלכם להדריך אתכם, שכן הם משקפים את רצונכם האמיתי!
"כל החלומות שלנו יכולים להפוך למציאות, אם יש לנו האומץ לרדוף אחריהם."