בין שלל העבירות המצויינות בחוקי העונשין והפלילים שנחקקו בישראל במהלך השנים, עבירות הנשק נחשבות מאז ומתמיד לחמורות במיוחד. החוק בישראל מגדיר באופן מדוייק מי יכול לשאת נשק, באילו סיטואציות ומהו בכלל נשק על פי החוק. החוק אינו משאיר טווח אפור למשחק בתחום של עבירות נשק ומעניק לבתי המשפט את האפשרות לפסוק בצורה קלה יחסית מתי נעשה שימוש בנשק בצורה לא חוקית.
בין פעילות מותרת בחוק ובין עבירת נשק חמורה
החוק מגדיר באופן מובהק מיהו אדם שיכול לשאת נשק ומי חושף את עצמו לתביעות בנושא עבירות נשק במידה וישתמש באקדח, רובה או כל כלי נשק אחר. לפי החוק רק אדם שעבר את כל התהליכים המצויינים כחוק, מהגשת בקשה להוצאת רישיון אחזקת כלי נשק, דרך בדיקות ומטווחים ועד אישורים מהגורמים האוכפים בנושא, יכול להחזיק בנשק. השימוש בנשק צריך להיעשות אך ורק במסגרת של פעילות בטחונית. כל פעילות אחרת שמשלבת שימוש בנשק ללא אישור הגורמים המוסמכים נחשבת לפשע חמור.
לא רק נושא רישיון הנשק נקבע על פי החוק אלא גם למי מותר להשתמש בנשק בפועל. השימוש בנשק מותר למי שעוסק בפעילות בטחונית, לפי הוראות הצבא או המשטרה ולמי שקיבל רישיון מיוחד, למשל רשיון ציד. כל אדם אחר העושה שימוש בנשק, בין אם מדובר בחיסול חשבונות אצל עבריינים, בהנחת מטען חבלה במסגרת פיגוע לאומני או עבירות סחר בנשק או אחזקת נשק ללא רישיון – סופו לעמוד לדין.
אילו עבירות בתחום הנשק מוכרות בישראל?
החוק מסווג עבירות נשק לפי תחומים שונים, שכן תחום הפשיעה בנשק הוא תחום נרחב מאד. אלו הן כמה מהעבירות השכיחות בתחום הנשק:
נשיאה ורכישה של נשק ללא רשות:
כדי לשאת וכדי לרכוש כלי נשק, חייב אדם ברישיון לאחזקת נשק לפי המצויין בחוק. אדם שקנה כלי נשק או מחזיק בכלי נשק ללא רשות ורישיון יכול למצוא את עצמו במאסר של עד שבע שנים ובמקרים חמורים גם 10 שנים.
אחזקת נשק ללא חידוש רישיון נשק:
כדי לשמור על הנשק לאחר קבלת רישיון יש צורך בתשלומי אגרה קבועים וחידוש רישיון במועד המוסכם על משרד הפנים ומשרד הבטחון. לפי חוק הירייה משנת 1949, אדם שלא מחדש את הרישיון בזמן ולא משלם את האגרה עלול למצוא את עצמו במאסר של עד 3 שנים, כך במקרה שהוא מחזיק בנשק בידיעה שאין לו רישיון לכך.
סחר בנשק בארץ ובעולם:
בין הדוגמאות השונות של עבירות נשק שנתנו כאן, זוהי אחת העבירות החמורות ביותר. סחר בנשק ללא אישור בארץ ומחוצה לה, כולל ייבוא וייצוא של כלי נשק, היא עבירה חמורה מאד שדינה מאסר של 15 שנים ולעיתים יותר, בהתאם לחומרת המקרה.
בשנים האחרונות הוחמרה נקודת המבט של בתי המשפט בישראל על תחום הנשק וכיום אדם שעובר עבירות נשק מוצא את עצמו בדרך כלל במשפט ארוך שבסופו לרוב מאסר. ההתייחסות החמורה של בתי המשפט על עברייני נשק, גם אלו שביצעו עבירות זניחות יחסית, מתבססת על העובדה הפשוטה – שימוש לא נכון ולא חוקי בנשק עלול להביא למוות של אנשים ולפגיעה בחפים מפשע.
המאמר מוגש בחסות עורך דין פלילי בועז קניג.