אחד הדברים החשובים בכלכלת המשפחה הוא לדאוג לרווחת המשפחה בהווה ובעתיד מבחינה כלכלית. במאמר זה בחרתי להזכיר ארבע מכשירים פיננסים משמעותיים המאפשרים עתיד עם ביטחון כלכלי טוב יותר למשפחה:
פנסיה, ביטוח חיים, ביטוח אובדן כושר עבודה, וחיסכון.
פנסיה:
קרן פנסיה היא תכנית חיסכון משמעותית ביותר לכול אחד ואחד. בתכנית זו חוסך העובד כל שנות עבודתו בקרן פנסיה עד לפרישה. כאשר העובד מגיע לגיל פרישה קרן הפנסיה משלמת לו גמלה לכל ימי חייו בהתאם לתקנון הקרן. בנוסף מספקת הקרן כיסויים ביטוחים נוספים.
שיעור ההפרשה לקרן הפנסיה הוא 17.5% מהשכר. 5.5% משכר העובד ו-12% מחשבון המעסיק.
כדי להבטיח את קיום החיסכון יש לבדוק שמקום העבודה מפריש את הסכומים הנדרשים לקרן הפנסיה ובאופן קבוע, אי תשלום או פיגור בתשלום עלול לפגוע בזכויות החוסך בקרן.
קרן הפנסיה משלמת גמלה המסייעת לשמור על רמת החיים ובנוסף היא מספקת ביטוח לשארים. כך שבמקרה פטירת החוסך, תשלם הקרן קצבה חודשית לאלמנה עד סוף ימיה, וקצבה חודשית לילדים עד להגיעם לגיל 21.
ביטוח חיים:
ביטוח חיים הוא ביטוח המבטיח שבמקרה של מות המבוטח בני המשפחה יקבלו סכום כסף חד פעמי או תשלום חודשי קבוע. ישנה אפשרות לשילוב, ובני המשפחה יקבלו סכום כסף חד פעמי ובנוסף תשלום חודשי קבוע למשך זמן מוגדר של מספר שנים.
תשלום חד פעמי או תשלום חודשי קבוע במקרה של מוות יסייע למשפחה להתמודד עם האתגרים הכלכליים המלווים את האובדן, שהמשמעותי שבהם הוא אובדן ההכנסה של המבוטח.
ביטוח אובדן כושר עבודה:
ביטוח המאפשר שקט נפשי מבחינה כלכלית במקרה של נכות או אובדן כושר עבודה. מקרה שבגינו לא תתאפשר המשכיות של פרנסת המשפחה. לרוב יקבל העובד קצבה מביטוח לאומי שתיתן מענה חלקי לאובדן ההכנסה. סכום הפיצוי שיתקבל מביטוח אובדן כושר עבודה אמור לצמצם את הפער בין הפיצוי מביטוח לאומי לשכר שהמבוטח רגיל אליו.
חיסכון:
מה לא נאמר על חיסכון, ובכל זאת, חיסכון משמש רשת ביטחון כלכלית למשפחה. חיסכון יכול לשמש לכל מטרה, לדברים מתוכננים, ולמשברים. ניתן להפקיד לחיסכון כל סכום של כסף, וישנם אפיקי חיסכון שונים המותאמים לגיל החוסך ולמטרת החיסכון. לדוגמא: חוסך המתחיל בגיל צעיר ומעונין לממש את החיסכון בגיל מבוגר יכול לבחור במסלול עם רמת סיכון גבוהה ותשואה גבוהה לעומת חוסך בגיל מבוגר שחיסכון ברמת סיכון נמוכה ותשואה נמוכה יתאים לו יותר.
לסיכום:
בכלכלת המשפחה חייבים לדאוג לעתידה הכלכלי של המשפחה וכדי לממש זאת חייבים להשתמש בכלים פיננסיים המאפשרים זאת.
ככלל ככול שמתחילים מוקדם יותר קל יותר להגיע לסכומים נאים המבטיחים את הביטחון הכלכלי של המשפחה.
מבחינה כלכלית חייבת המשפחה להתנהל באיזון בהווה, ובמקביל לפעול לביטחון כלכלי של המשפחה בעתיד הרחוק. ביטחון כלכלי לעתיד הרחוק יושג ע"י פעולות שהוזכרו בכתבה ושיתבצעו בהווה.
ההכנסה הנכנסת למשק הבית לא קובעת את העצמאות הכלכלית של המשפחה, אלא כמה כסף נותר בסוף החודש וכמה נחסך לשמירת הביטחון הכלכלי של המשפחה בעתיד.
http://www.shmulikdav.com/sqpnv/