כל אדם החוסך בקרן השתלמות אשר מניבה רווחים נהנה מפטור ממס רווחי הון, וזאת להבדיל מכל מוצר השקעה-חסכון אחר בו חייב כל חוסך במס על הרווחים שהשיג.
עובדה זו חשובה לכל מי שחוסך כספים בקרן השתלמות.
אבל לא רק זאת, עובדה זו חשובה ויכולה לעזור לכל אחד אם הוא מחזיק תיק חסכונות ועליו לתכנן את הרכב התיק ואת חלוקת הכספים בין פיקדונות שקלים לטווח קצר, תכניות חסכון, קרנות נאמנות, מניות וקרן השתלמות.
בשנת 2002 פרסמה ועדת רבינוביץ' את מסקנותיה למיסוי רווחים בשוק ההון ובעקבות כך תוקנה פקודת מס הכנסה אשר קבעה לראשונה במדינת ישראל, שיחול מס על רווחים הנובעים מביצוע השקעות בשוק ההון. שיעור מס אשר מאז כניסתו לתוקף עבר שינויים והוא רק הולך ועולה. יחד עם זאת, נקבע יוצא דופן אחד: הפקדות לקרן השתלמות עד לתקרת הפקדה שנתית פטורים מתשלום מס על רווחים ריאליים, אם אלו יימשכו מקרן השתלמות בתום תקופת חסכון מינימלית, לאחר 6 שנים לפחות, או 3 שנים לחוסכים אשר מגיעים לגיל פרישה. ( אם החוסך יבקש למשוך כספים מקרן השתלמות לפני תום תקופת החיסכון המינימלית אומנם לא ישלם מס על הרווחים הריאליים אך ינוכה מן הכספים מס בשיעור המס השולי המרבי הנהוג בישראל ).
נקבע, בעצם, שקרן השתלמות הינו המכשיר היחיד בשוק ההון במסגרתו ניתן לחסוך כספים, מאז שנת 2003 ולא לשלם מס על רווחי הון.
אדם אשר משקיע באפיקי השקעה שונים כמו פיקדונות שקלים או בתוכנית חסכון בבנק, בקרן נאמנות כלשהי או במניות מכל סוג חייב במס רווחי הון על השקעותיו. אם במקביל יש לו קרן השתלמות הרי רווחים שישיג על כספים אלו פטורים ממס (רווחים על הפקדות עד תקרה שנתית פטורים מתשלום מס).
מרבית קרנות ההשתלמות במדינת ישראל כוללות מסלולי השקעה המוגדרים מראש ומאפשרים לחוסך לצבור כספים במסלול אחד או במספר מסלולים במקביל ולהעביר כספים בין המסלולים בכל עת שימצא לנכון. זכות זו לצבור כספים במסלול השקעות נתונה כולה לחוסך בין שהוא חוסך עצמאי ובין שהוא שכיר כאשר למעסיק אין כל מעמד בנושא.
לאור סוגיית מס רווחי הון עדיף לחוסך שאת המרכיב המניתי בהשקעותיו יבצע דרך מסלול מניות בקרן השתלמות (בשוק קיימות קרנות השתלמות עם מסלולי השקעה שונים וביניהם מסלול מניות במסגרתו שיעור ההשקעה במניות עולה על 75%), ולעומת זאת את השקעותיו הסולידיות יבצע דרך קרנות נאמנות, איגרות חוב או השקעות סולידיות אחרות. זאת, מאחר ותיק המניות אמור להניב לאורך זמן תשואה גבוהה יותר ולכן עדיף לצבור את הרווחים הגדולים יותר דרך מכשיר שבו לא יהיה החוסך, חייב במס על הרווחים, בקרן השתלמות ואילו את ההשקעות הסולידיות יותר לבצע במכשירי השקעה אחרים.
למאמרים נוספים: www.estricher.co.il
(אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ורצוי שכל אדם יבחן את כדאיות החסכון ורמות הסיכון המתאימות לו בעזרת בעל מקצוע)
בעל ניסיון של למעלה מ-17 שנים כמנכ"ל חברות לניהול קופות גמל וקרנות פנסיה, יועץ בתחום החיסכון הפנסיוני לחברות ומרצה בתחום החיסכון הפנסיוני לעוסקים בתחום ולקהל הרחב
www.estricher.co.il