למה לבדוק מזוזות במעבר דירה?
מאמר מאת שבי יקותי - סופר סת"ם
עונת מעברי הדירה ממש בעיצומה ואחד הנושאים שתמיד על הפרק הינו: המזוזות. גם אנשים שאינם דתיים ושומרי מצוות מרגישים צורך לבדוק מזוזות ישנות ו/או להחליפן, או לרכוש מזוזות חדשות. אבל למה בכלל צריך את זה? מה זה נותן ולמה זה חשוב?
שבי יקותי, סופר סת"ם מסביר הכל אודות מזוזות:
- ראשית, יש להבחין בין מזוזה - שהינה מגילת קלף מגוללת ועליה שתי פרשיות מן התורה וכן רעיונות מרכזיים ביהדות, לבין בית המזוזה שבתוכו מגולגל הקלף. כשאנו מדברים על בדיקת מזוזה או כשרות של מזוזה, אנחנו מתכוונים לקלף ולא לבית המזוזה המותקן במשקופי הבית.
- על פי ההלכה, כתיבת מזוזה יכולה להתבצע אך ורק בכתב יד, בעברית, באותיות כתב סת"ם, על ידי גבר יהודי שומר מצוות, היודע את הלכות כתיבת מזוזה ומקיימן.
- מזוזה נחשבת כשרה, אך ורק אם נכתבה על גבי קלף העשוי מעור מעובד מבהמה טהורה. הדיו חייבת להיות בצבע שחור, עשוי מרכיבים שאין בהם מן החי האסור באכילה. במידה ואחד מהתנאים הללו חסר - המזוזה פסולה. לעומת זאת - בית המזוזה יכול להיות עשוי מכל חומר שהוא ובכל צורה.
• החלפת המזוזה מסמלת התחלה חדשה ופתיחת דף חדש. היא מזרימה אנרגיות חדשות ואופטימיות לבית ולדרים בו.
• מזוזות ישנות עלולות להיפגע במשך השנים, במיוחד אם מדובר בדירה שעברה שיפוץ, שהרי מדובר בקלף עדין שעליו רשומים דברי קדושה. כל פגיעה בכתוב מהווה פסילה של המזוזה ויש צורך להחליפה.
• במעבר לדירה חדשה, אני לא ממליץ להעביר את המזוזות מהדירה הישנה, אלא להשאירן שם ולרכוש מזוזות חדשות. במקרה הזה, יש לערוך טקס "חנוכת הבית", להתקין את המזוזות החדשות, ולברך עליהן למען תשרה הברכה על הבית החדש והדרים בו.
• מאחר והמזוזות רגישות לקור, לחום וללחות - חובה לבדוק אותן לפחות פעמיים במהלך 7 שנים. הדיו עלול להימרח, הקלף עלול להימתח מהחום או להתכווץ מהקור והאותיות הקדושות תתפוצצנה ו"תחסרנה" - פגמים הפוסלים את המזוזה.
• על פי ההלכה - במידה ובעקבות מעבר דירה, המשפחה אינה יכולה לעמוד בהוצאות החלפת המזוזות כולן, היא רשאית לבדוק אותן ובמידה וכל המזוזות נמצאו כשרות, ניתן להשאיר את המזוזה שבפתח הבית ואת שאר המזוזות אפשר להעביר לדירה החדשה.
• רצוי שגודל המזוזות לא יקטן מ- 10 ס"מ, שהן תהיינה עם אישור הגהה וכמובן רצוי לרכוש אות מסופר סת"ם מוסמך.
שבי יקותי, סופר סת"ם