בכדי להבטיח את הצלחת הריון ולידה, גם בקרב נשים צעירות ובריאות, יש להתחיל בהכנות עוד בטרם הכניסה להיריון באמצעות שינוי הרגלי חיים ותזונה. ההכנה כוללות בין היתר את האמצעים הבאים:
• בניית תוכנית עם רופא נשים - החלטתם להיכנס הריון ולהביא ילד לעולם? קודם כל ועוד בטרם הכניסה להריון כדאי למצוא רופא נשים מומלץ, שעימו את מרגישה נינוחה ובטוחה. גשי אליו לבחינת היסטוריה רפואית, לביצוע בדיקות מקדימות, ולהכנת תוכנית הכנה לקראת ההיריון המותאמת למצב פיזי ובריאותי.
• בדיקות סקר גנטיות - במיוחד לפני הריון ראשון חשוב לערוך בדיקות סקר גנטיות המאתרות פגמים גנטיים אצל האישה והגבר, וכן מהחיבור הגנטי של בני הזוג.
• נטילת חומצה פולית - על פי המלצות משרד הבריאות מומלץ ליטול חומצה פולית שלושה חודשים בטרם כניסה להריון, ולמשך שלושת חודשי ההיריון הראשונים. חומצה זו תורמת להפחתת סיכויי מומים בעובר שמקורם במערכת העצבית.
• מערכת חיסונית - בטרם ההיריון כדאי לבחון את מערכת החיסון של האישה, ובאם יש בה גורמים העלולים להשפיע לרעה על העובר. כמו כן, יש לבדוק אם חסרים לאישה חיסונים שאי קיומם עלול לחשוף את התינוק והעובר למחלות וזיהומים שונים, ויש לבצע חיסונים אלו בטרם ההריון.
• טיפולי שיניים - בתקופת ההיריון נשים רבות נוטות לרגישות בחניכיים ובשניים. לכן מומלץ לגשת לרופא השיניים כדי לקבל תדריך למניעת סיבוכים ודלקות, ולבצע כל טיפול נחוץ.
• להגיע למשקל תקין - עודף משקל או תת תזונה עלולים להקשות על כניסה להריון ואף לגרום לסיבוכים במהלך הריון ולידה עצמם.
פעילות גופנית מומלצת עבור הריון ולידה
עקב דעות קדומות ותפיסות שגויות נשים רבות נוטות לחשוש מפני פעילות גופנית במהלך הריונן. זאת בעוד שפעילות גופנית מתונה הינה במרבית המקרים חיונית להתפתחות תקינה של הריון ולידה. יחד עם זאת, הפעילות נדרשת להתאים לאורח החיים הקודם ללידה והכניסה להריון, וזה אינו הזמן הנכון להעלות באופן קיצוני את רמת הכושר. ואולם, גם לאישה שלא שמרה על כושר גופני עדיין מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה, כמו הליכות קלות או השתתפות בחוג ייעודי לנשים בהריון.
להיות קשובות לגוף
בין אם עשית כושר בעבר או שלא, ביצוע נכון של פעילות גופנית במהלך הריון דורש ממך להיות קשובה לגוף ויכולותיו. כך למשל, מי שרצה בכל בוקר 2 קילומטרים וכעת חשה שמאמץ זה קשה לגופה, צריכה להפחית את המרחק ואת קצב הריצה למידה נוחה שאינה מקשה על הגוף. הדבר כולל הימנעות התנשפות יתר, מדופק יותר מידי מהיר, ומעלייה גבוהה מידי של טמפרטורת הגוף. כמו כן, במהלך פעילות גופנית יש להרבות בשתיית מים ולאזנה עם תזונה מתאימה השומרת על רמת קלוריות וסוכר נאותה.
פעילות גופניות מומלצות
במהלך ההיריון יש להימנע מפעילות גופנית שעלולה לגרום לאיבוד שיווי משקל, לפגיעה או טראומה, כמו משחקי כדור, הרמת משקלים כבדים או רכיבה על סוסים. מנגד, פעילויות גופניות מומלצות בהריון יכולות להיות הליכה, ריצה או שחייה, וכן יוגה, פילאטיס ייעודי להריון, ואף הרמת משקולות קלות ורכיבה על אופניים.
בחסות פורטל הרפואה שאל את הרופא