לצריכת ויטמין B12, יש להזהר מצריכת סלניום. במקרה הטוב בצורת סלניום ממקור שמרים או סלנומתיונין (selenomethionine) הסלניום בצורה הנ"ל הונה סלניות בתורתו האורגנית, כלומר המינרל סלניום כמינרל אנאורגני הקשור לחומצת האמינו מתיונין האורגנית. לכן במיוחד ה-אל-סלנומתיונין (L-Selenomethionine) עשוי להפחית את הרעילותה של הכספית (Moreno, 2014).
אצות כלורלה (Chlorella algae) הישנות והטובות מכילות ויטמין B12, האצה אשר מסייעת בהפרשת מתכות כבדות. זאת הודות לכלורופיל (sporopollein) שבכלורלה, המתכות שפעילות פחות ונספגו במחזור התוך כבדית (enterohepatic), מופרשות בצואה.
בזמן האחרון נכתב רבות על היתרונות הבריאותיים של ויטמין D. ויטמין B12, אשר מלבד ויטמין D הוא אחד החומרים המזינים ביותר בשימוש, הוא גם מאוד פופולרי. בעוד משתמשים רבים מדווחים יתרונות מרובים לאחר נטילת מינונים גבוהים של ויטמינים אלה, לכמה מהם עשויים להיות תופעות לוואי.
ויטמינים, מינרלים ומתכות כבדות רעילות עשויות להיות בעלות אינטראקציות שבחלקן מועילות לגופנו וחלקן עשויות להיות הרות אסון!.
חומצות שומן אומגה 3 מסוג EPA ו- DHA, הכלולים דגי ים ואצות ים, עשויים להגן מפני ההשפעות הרעילות של מתיל-כספית. צורת ההגנה היא מעקבת ספיגת הרעלן לתוך התאים (Nøstbakken, 2012). אפופטוזיס מואץ נצפה במבחנה. הגלוטתיון וחומצת האמינו ציסטאין יכולים להזיק - הכל תלוי בתזמון! שני החומרים החשובים והרצויים הנ"ל משמשים לניקוי רעלים מתכות כבדות. חומצת האמינו ציסטאין יכולה להגן על אנזימים כמו: קרניטין אשר מסייעת גם מפני רעלים. הבעיה היא שהציסטאין יכולה לעבוד כנשאית של מתיל-כספית (MeHg) לסייע לכספית לעבוד בדרך מחסום הדם-מוח, כך להובלת כספית רעילה למערכת העצבים המרכזית (Chapman, 2000).עם הגלוטתיון ישנה בעיה דומה. הגופרית שהוא מכיל כנוגדי חמצון המגנה על התאים מפני מתכות כבדות ורעילות. כאשר אנו נוטלים כתוסף והמשתמשים בעת מצב בו גופנו "עמוס כספית" ברקמות הרכות, אז הכספית יכולה להיות מועברת מהחללים לתוך התאים כך שהדבר מזיק אפילו יותר. לכן מומלץ להשתמש בגלוטתיון לא לפני השלב האחרון של ניקוי רעלים - דטוקסיפיקציה (Mutter, 2002).
ויטמין D אמור להיות השפעה נגד רעלים, היות והוא משפר את רמת גלוטתיון התאית (Jain 2013, 2014). עם זאת רמות גלוטתיון גבוהות מצויות גם במהלך רמות גבוהות של כספית הנגרם ע"י פעילות לא תקינה של האורגניזם (Cabaña-Muñoz, 2015).
למרבה המזל, ניתן לצמצם את ספיגתם של יסודות רעילים, כאשר האורגניזם מקבל מספיק מינרלים חיוניים בעת ובעונה אחת. לכן חשוב במיוחד בעת שימוש במינון גבוה של ויטמין D דהיינו 10.000IU ליום ומעלה, כדי ליצור איזון ולהגביר את השלמתם המספקת של מגנזיום, סידן, אבץ, סלניום ויסודות קורט חיוניים אחרים.
ד"ר יעקב עזרא (Ph.D) מומחה לרפואה נטורופטית. כתב הספרים: אבן הפינה בתחום פיתוח-הגוף. ספורטולוגיה-המדריך לספורטאי. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול!. יעוצים בתחומי דיאטה מהירה, וסוכרת... לייעוץ בקליניקה: 0528567140