איך להתארגן בבוקר באופן רגוע? איך לחנך את הילדים לסדר את החדר? איך לחנך להרגלי אכילה בריאים? איך להציב גבולות ברורים? איך לעבור את שעת ההשכבה בשלום?
נישמע פשוט?
עבור הורים רבים שאני פוגשת, זוהי משימה כמעט בלתי אפשרית.
התארגנות בבוקר יכולה להיות עבור משפחות רבות מקום לחיכוכים, מריבות וכעסים רבים, שעת הארוחה יכולה להוות מקור לריבים בלתי פוסקים, סידור חדר והליכה לישון יכולים עורר מריבות רבות וכעסים רבים. ועם זאת, הורים רבים, חוששים,(ולעיתים, אף לא מאמינים), כי יוכלו להצליח לערוך שינוי ולשפר את איכות החיים במשפחה.
הורים רבים חוששים שהמצב הקיים אליו נקלעו הוא בלתי הפיך, וכי את ההרגלים הקיימים בבית כבר אי אפשר לשנות.
לאורך השנים הרבות שאני עובדת עם הורים ומשפחות, אני רואה פעם אחר פעם, כיצד ניתן לשנות הרגלי התנהגות והתנהלות משפחתיים, כיצד ניתן לשפר את איכות החיים המשפחתית גם לאחר שנים, כיצד ניתן לבצע שינוי גם בגיל מאוחר, עם ילדים בוגרים ולאחר כישלונות קודמים.
קיימים כמה כללים שעשויים לעזור בעריכת השינוי ובשיפור איכות החיים המשפחתית:
1. אמונה בהצלחת התהליך - מעט מאד אנשים יערכו מיוזמתם שינוי בחייהם אם אינם מאמינים בו. מעט אנשים יתאמצו לחפש דרך, לצאת מהאזור המוכר להם ולחפש דרך חדשה, אם הם חושבים כי היא תוביל אותם לכישלון. אמונה בהצלחת תהליך השינוי חשובה ביותר להניע את כל התהליך, להתמיד לפעול ולתחזק אותו. הורים שמאמינים כי ניתן ללמד את הילדים לסדר את חדרם לאחר המשחק, ניתן להתארגן בבוקר בצורה רגועה וניתן ללכת לישון ללא מריבות וויכוחים, יפעלו בנחישות רבה יותר לעריכת השינוי ויתמידו בו.
את חיזוק האמונה בהצלחה אפשר לעשות בדרכים שונות כגון: שינוי הרגלי חשיבה, שיחה עם אנשים שהצליחו בתהליך דומה ובדיקת הצלחות אישיות קודמות בנושאים חינוכיים אחרים .
2. בדיקת הצורך בשינוי - אחד הדברים החשובים לקראת תהליך של שינוי הוא בדיקת הצורך בשינוי ותרומתו להורים, לילדים ולמשפחה כולה.
חשוב שהורה ישאל את עצמו שאלות כגון: מה יעזור לי אם ילדי ילכו לישון בשעות הערב? מה יעזור לי כהורה אם ילדי יתלבש לבד ? מה יעזור לי כהורה אם שעת ההתארגנות בבוקר תהיה מסודרת ורגועה?
כל יציאה לשינוי נובעת מצורך בלתי מסופק. אם לא קיים צורך כזה, הורים וילדים לא יפעלו לשינוי. על מנת לערוך שינוי, לקבוע הרגלים חדשים ולצאת ממקום נוח אל מקום לא מוכר, חייבים לקבל תמורה כלשהי,(שקט, רוגע, ביטחון). ככל שהצורך יהיה ברור יותר והתמורה רבה יותר, כך היציאה לתהליך ויישומו יהיו ברורים וקלים יותר.
3. תכנון מדויק של תהליך השינוי – תכנון מדויק מאד משמעותי על מנת להצליח בהקניית הרגלים חדשים ושמירתם.
תכנון מדויק כולל את כל שלבי השינוי, החל קבלת ההחלטות לגבי השינוי ואופיו,(מי יחליט על שעת השינה? מי יקבע את סדר ההתארגנות בבוקר? וכד'), דרך הצגת התכנית למשפחה באופן ברור ומובן וכלה בשמירה ואכיפת הכללים שנקבעו. תכנון מדויק כולל חלוקת עבודה בין בני המשפחה, הכנת עזרים שונים במידת הצורך,(טבלאות חיזוק, רשימת כללים וכד'), וכמובן שיתוף פעולה בשמירת הכללים שנקבעו.
לסיכום, הקנית הרגלים ושינוי יכולים להיראות לעיתים חלום בלתי מושג, אולם אם נערכים לתהליך באופן מתוכנן ומושכל מגלים, פעמים רבות, כי שינוי הרגלים ושיפור ההתנהלות במשפחה עשויה להיות משימה קלה וכי ההצלחה מגיעה מהר יותר ממה שחושבים.
והצלחה, כמו הצלחה, נותנת כוח להמשיך ולערוך עוד ועוד שינוים בדרך לשיפור איכות החיים המשפחתית.