סכסוכים יכולים להתרחש בכל רגע נתון, בכל מקום, זמן ועם כל אחד. אחת הדרכים הטובות ביותר היום לפתור אותם, היא באמצעות הליך של גישור. לא בכדי הליך זה זוכה לגיבוי ולפופולאריות רחבה בקרב מדינות ומערכות בתי משפט בארץ ובעולם. אז מהו גישור? למי הוא מתאים? באיזה מקרים משתמשים בו? ואיך אפשר לקחת את הכלי הזה גם כמנוף לצמיחה ולהתקדמות משמעותית בחיים.
מהו גישור?
תחום הגישור ומשא ומתן, היה מנת חלקנו מאז ומעולם, רק שבעבר לא ממש קראנו לזה בשם גישור. ככל שהעולם התקדם, התפתח ונחקר, החל המושג לקבל את משמעותו, זה שאנו מכירים אותו כיום. כמובן שאנו יכולים ליישב סכסוכים בבית המשפט, או בהליך של בוררות, אולם הגישור מהווה אלטרנטיבה לשניהם, בכך שהוא מציע יישוב של הסכסוכים בדרך קצת שונה.
גישור הוא הליך ליישוב סכסוכים, מחוץ לכותלי בית המשפט, בסיועו של מגשר. מגשר מקצועי חשוב שיהיה אדם בעל ידע בעריכת דין ומשפטים, עם ידע כללי נרחב, הבנה בפסיכולוגיה אנושית, סבלנות ויכולת ניהול משא ומתן. הגישור מקובל היום בשני תחומים עיקריים; גישור משפחתי, בו עוסקים בגישור בין משפחות, בתוך משפחות, בין בני זוג, אחים וקרובי משפחה, וגישור עסקי, בו עוסקים בגישור בין שותפים, חברות, ספקים או בין לקוחות לספקים. זאת הסיבה, ששימוש בכלי הגישור, מתאים כמעט לכל אדם באשר הוא - אם לא כפתרון סופי לבעיה אז לפחות כאבן דרך בהתקדמות לפתרון ולהבנת כל צד את הצד שמולו.
כיצד מתבצע הליך של גישור?
גישור מתחיל מפגישה בה המגשר יסביר לנו את הנושא. אנו נבין כיצד מתבצע התהליך, מהן האלטרנטיבות המוצעות לנו, במידה והגישור אינו מתקדם כפי שאנו מייחלים, וכמו כן, אודות הגבולות (הרבים!) של המגשר בזמן התהליך. לאחר הבנת התהליך, המגשר, שמגיע כלוח חלק, ואינו מכיר את אחד הצדדים המעורבים בתהליך, מנסה להבין מכל אחד מהצדדים המעורבים בסכסוך, היכן הקושי ומהם הצרכים והרצונות אותם חשוב לו להשיג בעת הסכסוך הזה ואיך הוא היה רוצה לראות את סופו. הגישור נעשה תוך בחינת הצרכים והרצונות, תוך שמירה על סודיות ופרטיות המעורבים בסכסוך ותוך הקניית כלים מיוחדים לפתירת הסכסוך כך שהמגשר חותר לשביעות רצון מקסימלית של הצדדים המעורבים בסכסוך.
כלים לפתירת הסכסוך
בהליך הגישור, המגשר בעזרת המקצועיות שהוא רכש, הידע שצבר וההכוונה הנכונה, מקנה לצדדים המעורבים בסכסוך כלים שמחזקים את התקשורת הבינאישית ביניהם, ובנוסף לזה מנסה לתת את היכולת לנהל דיאלוג ושיח. אלו כלים חשובים שעוזרים לנו גם במחלוקות נוספות בין אם מדובר בסכסוכים משפחתיים או סכסוכים עסקיים.
היתרון הגדול של הגישור הוא בכך שהתהליך יכול להיות מהיר מאוד ובדרך כלל הוא יעלה הרבה פחות כסף מהליך משפטי סטנדרטי.
אז לפני שאתם פונים לבית משפט, נסו לבדוק את אופציית הגישור, היא עשויה להפוך את חייכם להרבה יותר קלים.
מאמר זה נכתב באדיבות אליהו עמדי