סטופ מושן Stop Motion היא טכניקת אנימציה פופולרת וותיקה עבור יוצרים ביתיים ותאגידים גדולים כאחד. מאמר זה מופנה למשתמש ביתי שחפץ להפיק סרטון סטופ מושן באיכות סבירה ומבלי להסתבך. ריכזתי עבורכם מספר טיפים טכניים ושימושיים כדי לצלוח באתגר המהנה:
טיפ 1: להקפיד על תאורה קבועה
בסטופ מושן אור טבעי הוא האויב שלך, מהסיבה הפשוטה שהוא משתנה לאורך היום. השמש תמיד בתנועה, עננים וכו'. לכן יש להשתמש בתאורה מלאכותית. רצוי בתאורה לא ישירה מכיוון שהברק יסנוור את המצלמה במידה וישנם עצמים מחזירים. אם משתמשים במנורת שולחן חשוב שלא תזוז במהלך הצילום. לשים לב למקורות אור נוספים שעלולים להשתנות לאורך הצילום (טלוויזיה, פלאפון, טאבלט וכו'. עדיף שיהיו כבויים או בחדר אחר).
טיפ 2: להקפיד על פרמטרי צילום קבועים
זה ככל הנראה בלתי נמנע עם מצלמות זולות שמכילות תעלולים אוטומטיים. לכן רצוי להשתמש במצלמת ריפלקס שבה ניתן לעבוד בManual ולקבוע פרמטרים קבועים לאורך כל הצילום.
נושא נוסף הוא הפוקוס. חשוב להקפיד על פוקוס קבוע ולא לשנות אותו בין פריים לפריים (כלומר, לקבע פוקוס ידני). כמובן לפני תחילת העבודה לוודא שהפוקוס תקין אחרת כל הפריימים יהיו מטושטשים.
טיפ 3: לא להקפיץ את המצלמה
בסרטון סטופ מושן, אפילו מכה קטנה במצלמה תבלוט לעין כאשר הסרט יערך, דבר שיגרום לסרט להיראות חובבני. חשוב מאד לעבוד עם חצובה, ולקבע אותה בכל אמצעי אפשרי (טייפ זאת לא מילה גסה). כדאי לשים לב שכל נגיעה קטנה במצלמה, אפילו רק לחיצה על כפתור הצילום תזיז אותה במידה קטנה מסוימת. לכן למשקיעים רצוי להשתמש בשלט רחוק או לחבר את המצלמה למחשב ולצלם.
טיפ 4: לנסות לצלם את כל הסרטון ב"מכה אחת" - One Shot
טיפים 1-3 בין השאר מיושמים על ידי הקפדה על טיפ 4. להכין מראש את כל האלמנטים שנדרשים לצילום, ללכת לשירותים, לאכול, להטעין את הסוללה במצלמה (או לחבר באמצעות ספק לחשמל - הכי טוב) ורק אז לצלם. נניח ומכל סיבה נאלצתם להפסיק באמצע ולהמשיך בפעם אחרת - עשו מאמץ להתאים את מיקום הרקע, תאורה ופרמטרי הצילום לאלו שהיו בתחילת הדרך. הכי חשוב: להשוות בין פריים חדש וישן ולראות שאין הבדלים.
טיפ 5: לבחון את מערך הצילום לפני שיוצאים לדרך
סיימתם לכוונן, לפקס ולהכין תאורה? שימו אובייקט במרכז, צלמו פריים אחד ותוודאו במחשב (לא במסך של המצלמה!) שיצא כפי שציפיתם.
טיפ 6: תמיד לצלם יותר פריימים ממה שצריך
תמיד אפשר למחוק פריימים, אבל לצלם אותם מחדש בדיעבד ברמת דיוק גבוהה זאת משימה קשה. לא בטוחים שהפריים יצא כפי שציפיתם? אין שאלה בכלל, צלמו שוב.
בנוסף - תמיד לצלם פריים אחד לפחות של הרקע בלבד. לעיתים צריך לערוך פריימים בודדים ולשתול רקע במקום אובייקט שלא יצא כפי שציפיתם.
טיפ 7: לצלם לאו דווקא באיכות הגבוהה ביותר
כיום הרזולוציות של המצלמות הן משוגעות לגמרי. אם תצלמו מאות תמונות ברזולוציה הגבוהה ביותר, והמחשב שלכם מעט מיושן ללא כרטיס מסך איכותי, המחשב פשוט יקרוס מרוב עומס. תתאימו את הרזולוציה למסך שבו הסרטון יוקרן וליכולות של המחשב שלכם.
לטיפים נוספים ניתן לצפות במדריך מצלום (בטכניקת סטופ מושן, כמובן :)) ובמדריך הכתוב עם מידע וטיפים נוספים.