מחשבות על ביעור חמץ בענף היין הישרלי ( פסח 2017 )
ענף היין זקוק להרבה שינויים, וזקוק להכרה ממשלתית שתיתן חסות תקציבית, ותעניק רישיונות ופיקוח בריאותי. ענף היין צריך להיות השגריר שלנו בעולם. מחירי היין צריכים לרדת, והיין צריך להיות נגיש לכולם. יש כרגע הזדמנות מצוינת לעשות את זה, אבל צריך הרבה אומץ. צריך לשים את האגו בחוץ, צריך לקבל החלטות לטובת הענף ולא רק לטובת היקב הפרטי. צריך למצוא את הדרך לשבת ולכפות על הרגולטור להבין שענף היין הוא ענף חשוב, שגם מייצג אותנו נאמנה בעולם, גם שומר על אדמות ישראל, וכמובן מפרנס אלפי משפחות.
הדרך לעשות זאת לא מסובכת. מי שצריך להוביל את המהלך אלו היקבים הגדולים ונציגי יקבי הבוטיק. יש כרגע ביקב כרמל מנכ"ל חדש, ביקב ברקן מנכ"ל חדש, ביקב בנימינה מנכ"ל חדש, ביקב ירושלים מנכ"ל חדש יחסית – אף אחד מהם לא בא מעולם היין, וזה כשלעצמו מצוין מבחינה עסקית. ליקב טפרברג יש צוות ניהולי מקצועי, חדשני ומבריק. ביקב רמת הגולן ימונו תוך מספר חודשים מנכ"ל או מנכ"לית חדשהף וזו הזדמנות מצוינת ליקב לקחת את מושכות ההובלה בענף היין.
אז יישבו להם כל אנשי הגוורדיה המכובדת הזו, ויגייסו מנכ"ל ביצוע משותף, שבאחריותו לקדם את היין הישראלי בארץ ובעולם מבחינה שיווקית, פרסומית, לובי בכנסת, מכרזים לקניות משותפות. לקחת אחריות על ענף היין מכל הבירוקרטים במשרדי החקלאות והבריאות ולהיאבק בהם. לדאוג לפתוח את יבוא הגפנים לארץ, לתבוע את משרד החקלאות בתביעה ייצוגית על כל המחדלים שלו בעשור האחרון. ועוד. בקיצור: לתת למנכ"ל המשותף לקדם את ענף היין מתוך דאגה אמתית לענף הקורס הזה. מנכ"ל משותף אחד שיקבל עצמאות מחשבתית, עם מטרות מובנות, מתוקצבות ותחומות בזמן. להפסיק לחשוב במושגי עולם ישן. תראו את אוסטריה, ניו זילנד, אוסטרליה. ברגע שיש שיתוף פעולה אמתי בין היקבים, כולם מרוויחים.
מה עוד? לפרק את מועצת גפן היין שמתוקצבת על ידי המדינה והיקבים ביותר מ- 2 מיליון שקלים בשנה, ולהפנות את המשאב הזה לטובת הצלת הענף. להפסיק לפזר את רוב הכסף על מחקרים ומלגות לסטודנטים ממכון וולקני, כשרוב המחקרים יורדים לטמיון. לקחת את התקציב הזה ולהשתמש בו לחינוך יין. אפשר לקדם את תעשיית היין, אפשר שתוך חמש שנים תעשיית היין הישראלית תשגשג בארץ ובעולם. לשם כך צריך להתבגר, צריך לחשוב בגדול ולהפסיק למדוד למי יש יותר גדול, ולעקור אחד לשני את העין.
זו רק הצעה. אני בטוח שיש עוד דרכים יצירתיות להביא לשינוי בענף היין, אבל זה חייב לבוא מהקליקה של היקבים הגדולים. צריך להתבגר ולהבין שאם משהו לא יקרה, הענף הזה לא יתפתח לשום מקום. המאבקים האישיים צריכים להיפסק לטובת היין הישראלי. יש לנו במה להתגאות. חומרי הגלם מעולים, יש אין ספור סיפורים ומורשת ועבר, יש לנו ייננים מוכרים שעושים דברים מרתקים. השולטים ביקבים הגדולים צריכים להביא את השינוי, ויפה שעה אחת קודם. שיהיה חג שמח
שף אלון גונן קייטרינג אל בריו, מסעדת LA MIERER in Bastia כתב ומבקר היין של אתר אכול ושאטו ובאתר היין אדום או לבן ובעל טור בהארץ און ליין