מנהגי מתן מתנות הן ג'סטות מלאות משמעות היכולות לבטא מסרים ורגשות. הן יכולות להיות ממניעים אישיים של ביטוי הערכה ואהבה או לפעמים הן עניין של מסורת ומועדים. מתן מתנות לחברים, לחברים חדשים לעסקים ולמועדים כמו ימי הולדת וחגים הינו נוהג נפוץ בכל העולם. לכל ארץ יש כמה מנהגים הקשורים למתנות האופייניים לה במיוחד.
בסין למשל מתן מתנות הוא עניין שעטוף בהרבה טקסיות. לא נהוג לתת מתנות ששמותיהן מזכירים דברים רעים. למשל אל תיתן שעון קיר, כי המונח בסינית דומה בצלילו גם למילה "מוות" בסינית. ולמשל למילה "מטרייה" בסינית יש מילה דומה שמשמעותה ניתוק יחסים, ולכן אל תיתן מטרייה כמתנה עסקית לשותף עסקי עתידי. כמו כן מנהג סיני ישן אומר כי על מקבל המתנה לסרב לקבל מתנה שלוש פעמים לפני שיהיה מוכן לקבלה (ונותן המתנה צריך כמובן לדעת זאת ולהמשיך להפציר). הצבע האדום מסמל מזל אצל הסינים, ונחשב לכן כצבע טוב לנייר עטיפת מתנה או מעטפת צ'קים באירוע. מתנות עסקיות נחשבות לגיטימיות ומוערכות כיום ואנשי עסקים סיניים יעריכו מתנות של מותגי יוקרה.
אצל האיטלקים מתן מתנה צריך להיות עם כוונה מלאה ומחשבה והם מחונכים לכך מגיל צעיר. תוספת טאץ' אישי בעת מתן מתנה עסקית ייחשב שם ליתרון. בעת ביקור חברים, מתן מתנה כמו יין, שוקולד או פרחים נחשב להבעת תודה והערכה. הבאת מאכל תוצרת בית כמתנה נחשב כהבעת אהבה גדולה לאדם המקבל.
חגים הם מועדים מקובלים למתנות. חלק ממנהגי מתנות מקורם בפולחנים קדומים שנחגגו לכבוד התחלפות עונות וכביטוי לתפילה לשפע מן הטבע. הכרזת ימי חופש מעבודה על מנת להשתתף בחגיגות אלה היה נהוג כבר אצל הרומאים העתיקים בפולחניהם.
עץ האשוח ששמים הנוצרים בחג מקורו במנהג קדום של אסיפת ענפים מעצים ירוקי עד והבאתם הביתה כקמיע ומגן בפני רוחות רעות שנחשבו כפעילות במיוחד לקראת סוף השנה.
במסורת היהודית יש ארבעה מועדים שבהם מקובל לחלק מתנות. ראש השנה, חנוכה, פורים ופסח. ראש השנה ופסח מתהדרים בארוחות חגיגיות ולכן הם גם החגים שבהם נהוג לתת חבילות שי לחג אשר יכולות לעזור בהעשרת תפריט החג.
ראש השנה מוכר בין השאר בזכות סמליו האופייניים של תפוחים ודבש, רימון, שופר ודגים. תפוחים ודבש מבטאים את המשאלה לשנה חדשה ומתוקה. הרימון, עם הזרעים הרבים שלו, והדגים מסמלים את הרצון לשפע ותקיעת השופר את פתיחת השנה החדשה.
פסח, חג כניסת האביב, מתאפיין בארוחת הסדר החגיגית ומרכיביה המסורתיים של המצות, יין החג, ומאכלי צלחת החג: כרפס, מרור (בדרך כלל חזרת או חסה רומית), חרוסת (תערובת של תפוחים קצוצים, אגוזים, יין ודבש), עצם עוף צלוי וביצה המסמלת לידה מחדש והתחדשות.
בהקשר הזה אפשר להבין כיצד מתנות חגים הכוללות מעדנים שונים הינם המשך של אותן מסורות חגיגת השתנות עונות השנה והשפע שהן מביאות. שוקולד, קונפיטורות מתוקות, יין טוב, כל אלה יכולים להרכיב חבילת שי נאה שתשרה את תחושת החג.
מן הראוי לצרף לשי החג משהו שיאפיין את ההקשר שלהן לחג. למשל צנצנת דבש בראש השנה או צנצנת חרוסת מתוקה בפסח. יין יהיה מוצר משדרג בכל חבילת שי ויוסיף לה חגיגיות. תוספת פרחים יכולה להיות האלמנט שייתן את תחושת הטאץ' האישי.
גיא
חנות המפעל בית אל