כתיבת ספר היא משימה שלמה, יש שיראו בכתיבה אתגר מרתק, יהיו שיסתכלו על הכתיבה כסוג של שליחות מסוימת, אחרים ימצאו בדף ובעט פורקן וסיפוק להוצאת רגשות חבויים, ויש גם כאלו שהוטל עליהם תפקיד כתיבת חיבור – בכל נושא שהוא - והדבר ממלא אותם באושר.
אמנם, זאת יש לדעת. לא כולם יודעים להבדיל בין שפת הדיבור לשפת הכתיבה. אם אמרו "הלשון היא קולמוס הלב", הרי שכשניגשים לאחוז בקולמוס עצמו, העט והעיפרון, האחריות הכבדה הרובצת על הכותב גדולה שבעתיים.
לשם כך, על הספר לעבור כמה תהליכים עד שיגיע לידי הקורא, בסיומם של שלבים אלו הוא יהפוך למוצר מוגמר, קריא ומעניין, הראוי לעלות על מדפי חנות הספרים.
השלבים הנדרשים לכך הם:
עריכה ספרותית.
עריכה לשונית.
ניקוד (במידת הצורך ולפי דרישת הלקוח).
חלוקת הספר לפסקאות וקטעים.
יצירת כותרות ראשיות וכותרות משנה.
הגהה.
עימוד ועיצוב.
תיקוני הגהה לאחר עימוד.
ולבסוף - הדפוס.
כל השלבים הללו הם חלק אינטגראלי מתהליך הוצאתו של הספר לאור.
עריכה ספרותית
עריכה ספרותית קשורה לתוכנו של החיבור.
בספר בעל אופי עלילתי, העריכה הספרותית תמחיש את העלילה החל מרגעיה הראשונים דרך השתלשלות מהלך האירועים ברצף מסקרן וכלה בסיום מרגש, משמח או מפתיע, הכל כפי ראות עיני העורך בהתייעצות עם המחבר. לשם כך, ייצור העורך קטעי מתח ודרמה מרתקים בתיאורים שמטרתם לצוד את עינו של הקורא ולהכניסו לתוך ההתרחשות, תסייע בגילום הדמויות המופיעות בספר ובמתכונת הסיפור עצמו.
בספר העוסק במדעים, ידאג העורך הספרותי לוודא ולאמת את הנתונים המחקריים המופיעים בו, יברר שאכן התגליות המובאות בספר מדויקים ומוכחים, יבדוק דעות ועמדות נוספות, ולאחר מכן ישקול ויבחן את המציאות מול מבחן התוצאה וכן הלאה.
לכל נושא כתיבה (ז'אנר) יש עורך מקצועי, אינו דומה תחום מדעי הטבע לספרות ילדים, ולכן חשוב מאוד להעביר את עבודת העריכה לעורך מקצועי המתמחה בתחומו שלו. ישנם יוצרים המושכים בעט ומחברים האוחזים בשבט סופרים שנוטים לדלג על שלב זה בתהליך הוצאת ספרם – על אף חשיבותו הרבה - לאור הידיעה שלפעמים העריכה עשויה לשנות את הספר, את השפה והלשון, והם פשוט אינם מוכנים לכך, הם חשים קושי הנובע ממחסום רגשי. אכן, אין זה פשוט לראות ספר שהשקעת בו זמן ומרץ, טרחת על כתיבתו ונקשרת אליו, ולפתע הוא הולך ומשתנה, פושט צורה ומחליף צורה מול עיניך.
יתירה מזאת, השיקול העולה וניצב כאן הוא השיקול הכספי. עריכה ספרותית אינה דבר זול, זהו דבר מובן מאליו, הרי כל מי שקצת מבין בתחום יודע כי היא דורשת מהעורך הקדשת זמן רב והשקעת מחשבה כדי ליצור עניין. אך יחד עם זאת חשוב מאוד להבין את חשיבות העריכה הספרותית – מפני שברוב הפעמים עריכה טובה עשויה להפוך את הספר ולשדרג את תוכנו ללא היכר, והתועלת היא חיונית.
במהלך העריכה הספרותית מופעל קשר מתמיד, רציף ותכוף, בין המחבר והעורך, על כל פרט שנראה לעורך לנכון לשתף את המחבר.
למשל, בספר תורני תהיה זו התייעצות לגבי ציוני מקורות, מובאות וציטוטים כלשונם, החלוקה לפרקים או לשערים, הצגת דעות שונות בשדה ההלכה, צירוף שיטות נוספות בפירושם של סוגיות התלמוד ופסוקי התורה וכדומה.
בתחום הסיפורת יקיים העורך דיאלוג מתמיד עם המחבר, כעין סיעור מוחות, בו ישתף אותו בסגנון כתיבת התיאורים, בהעלאת רעיונות נוספים לצורך יצירת עניין וסקרנות מצד הקורא, ושיתוף פעולה לגבי יצירת הדמויות, פיתוח העלילה, סיקור רגעי השיא ועוד.
בתודה ובברכה אור הפקות דפוס לשירותך הספר שלך הידיים שלנו