"הודעת מעביד על תשלום מענק עקב פרישה או מוות" היא טופס 161 בהוצאת אגף מס הכנסה ומס רכוש שבמשרד האוצר.
טופס זה - על פי שמו - משמש, כמובן, את המעביד בעת התפטרות עובד מעבודתו או בעת פיטוריו מעבודתו בידי מעבידו.
בשל העובדה, כי חבר בני-אדם, ואנו ביניהם, אשר אינם יודעים, נחרצות וברורות, אילו פרטים רושמים בטופס האמור, ובאילו מקומות בטופס רושמים אותם; והכול בהתאם לחוק, ובהתאם להנחיות רשויות מס הכנסה - מבקשים אנו בזה מכם לסייע לנו לרשום, לדוגמה, באופן הנכון את הפריטים הדרושים בטופס האמור, כפי נתוני הדוגמה, המובאים להלן, על עובד שפוטר.
נתוני הדוגמה של העובד שפוטר
• העובד עבד במקום העבודה 11 שנים.
• העובד פוטר בחודש יוני 2004.
• טופס 161 נרשם בעבור העובד בתחילת חודש יולי 2004.
• שכרו האחרון של העובד, לצורך חישוב פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד, הוא 4,000 ש"ח.
• בשל שיעור הוותק של העובד - הסכים המעביד לשלם לו פיצויי פיטורים מוגדלים בשיעור 60% משכרו, אשר הם: 26,400 ש"ח.
• העובד בוטח ב"מבטחים מוסד"; ועל פי האישור, שנתקבל מהגוף המבטח הזה, נצבר אצל המבטח, לזכות העובד, סך 29,000 ש"ח. אין סך זה כולל את סכומי הפרשות החודש האחרון; שכן, הם מועברים באמצע חודש יולי. שאלה בעניין זה: אם מדובר ב"קרנות" ולא ב"מבטחים מוסד" - האם התשובה שונה [?].
• ביום רישום הטופס הנדון אין העובד יודע כיצד הוא יפעל בכספים הזקופים לזכותו אצל המבטח. השאלה בעניין זה: מה היא ההשפעה על ענייניו של העובד, בנידון עיסוקנו כאן: אם יודע העובד כיצד יפעל בכספיו אלה לכשיקבלם, ואם אינו יודע זאת [?].
• המעביד הפריש מכספו באורח שוטף, לזכות העובד, והפקיד בקופת פיצויים סך בשקלים בשיעור 2.33% משכר העובד. מהפרשה זו נצטבר בקופת הפיצויים סך 13,000 ש"ח. אין סך זה כולל את סכומי הפרשות החודש האחרון; שכן, הם מועברים באמצע חודש יולי.
• l שולם לעובד "מענק פרישה" בסך 7,000 ש"ח.
• שולם לעובד "תמורת הודעה מוקדמת" בסך 4,000 ש"ח.
יניב גבריאל משיב:
ככלל - כל התשלומים הנלווים, שמקבל העובד מאת מעבידו בעקבות פרישתו של העובד מעבודתו, הם חלק אינטגרלי ממענק הפרישה הכולל; והכול - בין שאת התשלומים האלה שילם המעביד לעובד בכסף ובין שהוא שילמם לו בשווה-כסף; בין שאת התשלומים האלה שילם המעביד ובין שאת התשלומים האלה שילם אחר, לטובתו של העובד ולא מעבידו(1).
התשלומים הנלווים הם, בין השאר, אלה: "פיצוי בעבור אובדן מקור הכנסה", "פדיון ימי מחלה", "פיצוי הניתן כדמי לא יחרץ"(2), "אי הודעה מוקדמת", "חודשי הסתגלות".
לעניין "הודעה מוקדמת" ו"חודשי הסתגלות" - יש לשים לב, כי כאשר התשלומים הם בעבור תקופה, שבה מתקיימים יחסי עובד-מעביד, אין לראות בתשלומים אלה כחלק ממענק הפרישה הכולל, אלא יש לראותם כ"הכנסת עבודה", לכל דבר ועניין, של העובד המקבלם.
כפועל יוצא מכך, וכהמשך ישיר של הנאמר עד כה - כאשר התשלומים האמורים הם בעבור תקופה, שבה אין מתקיימים יחסי עובד-מעביד, יש לראות בתשלומים אלה חלק ממענק הפרישה הכולל ולא "הכנסת עבודה".
מודגש בזה, כי תשלומים - המהווים את משכורת החודש האחרון, כגון: "הפרשי שכר", "פדיון חופשה", "דמי הבראה" - אינם חלק אינטגרלי ממענק הפרישה הכולל, ויש לראותם כ"הכנסת עבודה" לכל דבר ועניין.
הפניות הכותב:
(1) ראה בדברי ההסבר לסעיף 9(7א) לפקודת מס הכנסה - בעמוד ג/21, בקובץ הפרשנות לפקודת מס הכנסה (ה"ח?ב?ק").
(2) ראה עמ"ה 169/87, שמחה שנקר נ' פקיד השומה כפר-סבא (פד"א י"ז, עמוד 251).
יניב גבריאל,משמש כמנהל וכבעלים של המכללה למיסים ולחשבונאות.
פרטים נוספים בטלפון (רב קווי) 1-700-700-088 או בכתובת המכללה : http://www.taxcollege.co.il