הרצל היה איש תקשורת המודע ליכולותיה, הכיר בחשיבות הציור והצילום ככלי של השפעה ובניית תודעה לאומית, והעמיד עצמו כמודל בפני ציירים פסלים וצלמים בני זמנו.
ציירו את הרצל האמן המאייר והצלם אפרים לילייאן, הצייר הרמן שטרוק, ופיסל אותו הפסל פרידריך באר, ועוד רבים.
פרטים על האמנים המוזכרים:
הרמן שטרוק - צייר, אמן הדפסים יהודי. מחשובי האמנים היהודים בגרמניה. עבודותיו קובצו במספר ספרי תחריטים והדפסים. השתתף במספר כינוסים של הקונגרס הציוני, והיה חברו של תיאודור הרצל. את יצירתו הידועה ביותר מתקופה זו – "דיוקן תיאודור הרצל" – יצר שטרוק בעקבות פגישתו עם הרצל בווינה ב-1903, פעיל ציוני שעלה לארץ ב-1922.
אפרים משה לילייאן - צייר, צלם, אמן תחריט יהודי, שפעל בגרמניה ובארץ ישראל. ממייסדי "בצלאל", שמו יצא לפניו בשל יצירתו בנושאי יהדות וציונות. מכונה לעתים "האמן הציוני הראשון". התפרסם בשל צילום תמונת הרצל המפורסמת על הריין בבאזל ב- 1901, הוא התפרסם בכל מוקדי התרבות היהודית בעולם בזכות תחריטיו לספר שירת הגטו (Liber Des Ghetto), שכתב מוריס רוזנפלד ותרגם מיידיש לגרמנית ברטולד פייבל. ליליאן, שנולד במזרח אירופה, אייר את שיריו של רוזנפלד בדימויים מחיי העיירה היהודית שהכיר ובסגנון האר-נובו המעוטר בסמלים יהודיים – מגן דוד, נרות שבת, מזבח והיהודי הצופה אל עבר ציון.
פרידריך באר, פסל, נולד ב-1846, פסל אוסטרי-צרפתי, נפטר ב-1912.
הרצל באמנות השימושית
הרצל תופס מקום של חשיבות רבה באמנות השימושית היהודית. דיוקן הרצל וביטוייו המגוונים באמנות השימושית היו לאורך המחצית הראשונה של המאה העשרים הסמן החזותי המובהק ביותר ללאומיות העברית החדשה בארץ כמו גם בכל רחבי העולם היהודי - ציוני. הדיוקן היה בבחינת הצהרת זהות: קנית הרצל , קנית חלק ושותפות בסיפור.
לדוגמה אוסף שטייר – לגלויות הרצל, הינו אחד האוספים הידועים בעולם.
בעליו המעצב, האספן והמחנך, חיים שטייר, ידוע באיסוף ושימור תרבות
עממית והסטוריוגרפית, במיוחד אוספי ה"שנות טובות" והגלויות על תיאודור הרצל,
הינם מהאוספים הגדולים בעולם, ופריטים מאוספיו השונים הוצגו בתערוכות רבות
ברחבי העולם.
שטייר שנולד בשנת 1941 ונפטר בשנת 2010, התמקד בעבודתו בתחום התרבות
הישראלית ופיתח את השפה החזותית בעבור מוסדות תרבות רבים. הוא עיצב קטלוגים,
ספרים וכרזות בין השאר בעבור בית התפוצות, תיאטרון חיפה, ומוזיאונים רבים.
ישראל הרצל הרצל 73, כ"ס טלפון: 050-9258355 -------------------------------------