נושא גדול המעסיק את רובנו כאן בישראל בתקופה האחרונה הוא נושא הגז ורציתי לדון במאמרי הראשון זה בייצוא הגז.
ייצוא הגז הטבעי מישראל לאירופה מאז התגלו ע"י שותפויות הגז דלק קידוחים ונובל אנג'י גרמו לחילוקי דעות ולהשערות שונות בכל הקשור להשלכות של תהליך הייצוא וכן הרווחים הצפויים, אך אפשר להיות בטוחים לחלוטין בדבר אחד - נראה כי ההסכמים בתחום ייצוא הגז מתגבשים ותופסים תאוצה בחודש האחרון בקצב מהיר ביחד מדינות מערב אירופה, יוון וקפריסין. התפתחויות חדשות עלו כאשר הנושא נדון בביקורו האחרון של ראש הממשלה בנימין נתניהו בקפריסין, שבה נפגש עם נשיא קפריסין, ניקוס אנסטסיאדיס, ועם ראש ממשלת יון, אלכסיס ציפראס. גם שר האנרגיה, יובל שטייניץ, נפגש עם מקבילו הקפריסאי במטרה להגיע להסכמים הדרושים ולצמצום ההפסדים הכלכליים הצפויים כתוצאה מאי חתימת ההסכם. במהלך הפגישות ציינה ישראל כי היא מצפה שיעברו לשותפויות הגז דלק קידוחים ונובל אנרג'י כ-5% מהמכירות של מאגר אפרודיטה, כאשר ממשלת ישראל זכאית לכ-60 אגורות מכל שקל ממכירת גז טבעי.
הצינור אשר הוצע בתוכנית שיתוף הפעולה האזורי צפוי להיות באורך של 2100 קילומטרים, ועלות הקמתו צפויה להגיע לכ-25 מיליארד שקלים, סכום אדיר, והוא עתיד להיות מוכן עד שנת 2025, במידה והמדינות יגיעו להסכמות. הצינור עתיד להבטיח ייצוא גז ישראלי לשווקים אירופאיים שונים, ליוון ואולי אף למצרים והוא עתיד לספק גז טבעי לטווח ארוך, וכך לחזק גם את בטחון האנרגיה הדרוש לאיחוד האירופי וכן למדינות השכנות.
הסכמים בענף יצוא הגז אינם מובנים מאליהם, ויש להם השלכות דרמתיות. ע"פ דבריי ראש הממשלה, ייצוא גז מתחומי מדינת ישראל יסייע בצורה משמעותית לכלכלה הישראלית, והוא טומן בחובו הכנסות של מיליארדי שקלים לקופת המדינה, ובכך ישנו יתרון עצום. על כן ישנה חשיבות קריטית לחתימת הסכם הקשור למאגר הגז אפרודיטה, אשר נמצא בשטח הימי של ישראל וקפריסין, ומאגר ישי, שבשטח הימי של ישראל. חלקת "ישי", מפיק כמות גז קטנה משמעותית מהכמות המופקת בחלקה הקפריסאית, וכן הפקתו תלויה בהסכמים ושיתוף פעולה בין המדינות, אותן מנסה נתניהו להשיג. בהיעדר הסכם חלוקה ברור, מומחים בתחום מזהירים כי ישראל עלולה להפסיד כ 3 מיליארד שקלים במידה וקפריסין תמשיך להשתמש במאגרים, ולהתעלם מחלקה של ישראל ברווחים.
אם כן, נמשיך להמתין לחתימת ההסכמים ונקווה שידה של ישראל תהא על העליונה שכן ייצוא גז הינו משמעותי להעצמת כלכלתה של ישראל.
שירה בן צבי