"לך תדע מה עלול לקרות לך מחר. לך תדע אם תהיה מסוגל להחליט בעצמך. לך תדע- לך תחתום על ייפוי כוח מתמשך ותקבע מי ידאג לך בעתיד" (סלוגן של משרד המשפטים)
כולם מדברים על יפוי כח מתמשך. כלי משפטי שעוסק במצב שאף אחד לא רוצה להגיע אליו ובכל זאת.. לך תדע!
אנשים עובדים וחוסכים, מתקדמים וצוברים זכויות, רכוש ונכסים, במטרה לחיות ברווחה ובאיכות חיים, וגם לדאוג לילדיהם להשכלה ובסיס כלכלי לחייהם הבוגרים.
אנשים נוהגים להסדיר באופן משפטי את העברת הרכוש שלהם לדור הבא אם במהלך חייהם ואם באמצעות צוואה שנכנסת לתוקף לאחר הפטירה.
אז למה לנו יפוי כח מתמשך?
יפוי כח מתמשך, נולד בישראל בשנת 2016, אבל בעולם זהו הסדר מוכר כבר שנים.
מציאות החיים מלמדת שאין לדעת מה ילד יום. אנשים מזדקנים ונחלשים, נפגעים בתאונות, מלחמות, פיגועים... דמנציה, אלצהיימר, מחלות קשות ועוד... כל אלו עלולים להביא אותם בשלב מסוים בחיים למצב שבו לא יוכלו לקבל עוד החלטות גורליות ומהותיות על חייהם, בריאותם ורכושם.
עד לפני שנה, במצבים כאלו, על מנת לקבל החלטות רפואות, רכושיות ואישיות, היה ממונה לאדם, אפוטרופוס לגוף ולרכוש על ידי בית משפט ולא היתה לו כל שליטה או השפעה על זהות האפוטרופוס והחלטותיו. למרות שלפחות לפני המצב שנכפה עליהם היה להם עולם שלם של ערכים, רצונות ובחירות.
העניין הוא שבחיים, כמו בחיים, לא אחת גם לאדם שכבר לא יכול לקבל החלטות, יש עדיין אג'נדה, רצונות ודעות ובכל מקרה יש לו זכויות יסוד. אחת החשובות שבהן הינה כבוד האדם. לכן, התפיסה היא שהפלישה למרחב הפרטי של האדם, גופו וקניינו, בצווים שיפוטיים מבלי לתת לרצון האדם לנתב את הפעולות ולבחור באנשים המועדפים עליו לפעול בשמו, פולשנית ופוגעת בכבודו באופן בוטה.
כך נולד האמצעי שמאפשר לכל אדם, לערוך מסמך משפטי-יפוי כח מתמשך, בו הוא מתכנן את עתידו, בשלב בו הנו בעל יכולת ומסוגלות לקבל החלטות ולבצע פעולות. בייפוי הכוח המתמשך אדם יכול לקבוע כיצד ייראו חייו בעתיד, אם יגיע למצב שבו לא יהיה מסוגל לקבל החלטות או לנהל את ענייניו בהיבטים מסוימים, או לקבל החלטות, ולמנות אנשים מהימנים עליו, אשר מכירים את ערכיו, רצונותיו וסדר היום שלו, כמיופי כוח אשר יפעלו בשמו ועבורו, בתחומים שונים הנוגעים לחייו.
יפוי כח מתמשך ניתן לערוך רק בפני עורך דין שהוסמך לכך על ידי משרד משפטים.
ובאילו עניינים מדובר? עניינים רכושיים, אישיים ורפואיים. האדם יכול למנות אנשים שונים לעניינים שונים, ואף לתת הנחיות מקדימות והוראות מפורטות לגבי תהליכי קבלת ההחלטות, אנשי המקצוע שיטפלו בענייניו, מנגנוני בקרה של מיודעים שימונו רק לשם קבלת הודעה על פעולות שיבוצעו על פי יפוי הכח, באילו תנאים יכנס יפוי הכח לתוקפו ועוד...
לסיכום, יפוי כח מתמשך זו זכות של כל אחד ואחת מאיתנו לבחור ולקבל החלטות עלינו, לעצמנו למצבים שהם לא עלינו. זו החרות להיות גורם קובע ומשפיע על גורלנו גם כאשר הוא כבר לא יהיה בידינו.
לכו תחתמו!
מאיה הרצברג אלון, עורכת דין מומחית לענייני משפה, גירושין וירושה, בעלת משרד בוטיק ברחובות. כי ליווי אישי זה נכס בשבילך. אתר: http://www.get-luck.co.il
>