נכון להיום ישנם כ 2,000 שמאים ורק כ 1,500 מהם עוסקים במקצוע.
לשמאי מקרקעין ישנו איגוד "לשכת שמאי מקרקעין" ובו מתאגדים רוב השמאים בארץ שתפקידו העיקרי לקדם ולמתג את המקצוע ולדאוג לחברים בו.
בנוסף קיימת מועצת שמאי מקרקעין מטעם משרד המשפטים אשר אחראים בעיקר על בחינות הרישוי ותקנות השמאים.
קיים גוף ממשלתי נוסף שבו יושב השמאי הממשלתי הראשי שתפקידו בעיקר לבצע שומות לרשויות הממשלה.
גוף זה מחולק למחוזות לפי הסיווג הבא ; מחוז צפון, מחוז מרכז, מחוז ירושלים והדרום.
מסלול הלימודים- הסטודנטים נבחנים בכ 14 מבחנים שחלקם פנימיים וחלקם מבחני המועצה.
להלן רשימת המבחנים הראשונים עליהם יש להיבחן: כלכלה (מיקרו ומקרו), מימון וסטסטיסטיקה, חשבונאות,הנדסת בניין, חוק התכנון ובנייה, מדידה ומיפוי (לחלק מבחינות אלו ניתן לקבל פטורים לבעלי השכלה שעומדים בקריטריונים).
שלב ב' בבחינות, 3 בחינות "סופיות".
בשנים האחרונות אוניברסיטת אריאל הכשירה שמאים שחלקם "עקפו את הבחינות המוקדומות" בשל הפטורים שנתנו (דבר זה השתנה כיום למיטב ידיעתי) וגרם לזילות המקצוע בשל חוסר הכשרה מקצועית ראויה למקצוע בעל ערך ואחריות גדולה וזאת לדעתי האישית.
בנימה אישית וכאחד שיש לו משרד שמאים עם מתמחים ברצוני לומר שקיים קושי רב לעבור את בחינות המועצה ופעמים רבות הסטודנטים נוטשים באמצע וזאת בשל אחוז המעבר הנמוך בבחינות המועצה.
עבודת השמאי : ביקור בנכס ובסיבבתו, בדיקת איכות הבניין וסביבתו ותחזוקתו, יש מעלית? אינטרקום? ועד בית וכד', בדיקת הבית הכוללת רמת גמר, גבוהה? נמוכה? סכנות בדירה ופחתים פיזיים? בדיקת שטח הדירה, גיל הדירה, נוף פתוח? נוף לים?, בדיקת עסקאות ההשוואה של נכסים סמוכים ובמידת האפשרויות לראות אותם, בדיקה תכנונית המתבצעת בוועדה לתכנון ובניה של הרשות אליה שייך הנכס ובדיקה בין היתר של תכנון עתידי, תוכניות "פינוי בינוי" או תמ"א 38 (חיזוק מפני רעידות אדמה).
נתון נוסף הוא הצד המשפטי, בדיקת בעלות הדירה או חכירה או מינהל? פנוייה? דייר מוגן?
ביחד עם נתונים נוספים אנו רושמים את השמאות ומתבססים בין היתר על התקינה השמאית, הכרעות של שמאים מכירעים, פסיקה רלוונטית וכד'.
מי שרשאי לחתום על שומאות הוא שמאי מקרקעין בלבד אשר עבר בהצלחה את כל בחינות ההסמכה מטעם מועצת שמאי מקרקעין וקבל תעודת שמאי מקרקעין והרישיון שלו בתוקף.
כיום השמאים נעזרים במערכות מידע ממוחשבות כמו אתר המפות הממשלתי, אתר מפ"י (מרכז מיפוי ישראל), אתר מידע נדלן של רשות המיסים, מכרזים שמפורסמים באתר רשות מקרקעי ישראל ועוד....