בירה היא לא סתם בירה, בירה טובה יכולה לעשות את היום. היום כמעט ולא קיים אדם בעולם שלא אוהב בירה, מקור שמה של הבירה במילה הלטינית "BIEBRE" שפירושה "לשתות" מכאן ניתן לגזור כי מדובר במשקה בסיסי ממנו ניתן ליהנות בכל סיטואציה של החיים. מדובר באחד המשקאות האלכוהוליים הוותיקים בעולם שהחל את דרכו ממש באזורינו, רק לאחרונה נמצאה במערת רקפת בכרמל מבשלת הבירה העתיקה בהיסטוריה שם בישלו בירה כבר לפני 13,000 שנה.
לאורך כל ההיסטוריה לבירה הייתה חשיבות גדולה- ממשקה ששימש לטקסים דתיים בתרבויות הקדומות, לדוגמא במצרים הקדומה ובמספוטמיה היו ממש אלות בירה, דרך אירופה של ימי הביניים שם הבירה שימשה כמקור פרנסה מרכזי של הנזירים ועד ימינו בה הבירה נחשבת למשקה בריא שתורם רבות לאורח חיים בריא.
בשנים האחרונות תפסו פופולאריות ערקות בישול הבירה בצורה הביתית ובכך נולד ה"מבשל הביתי" , אבל יחד עם כל הערקות הללו נדרש ידע לא קטן כדי להכין בירה יוצאת מן הכלל. אז איך עושים את זה נכון? במאמר הבא נחלוק מספר טיפים למתקדמים על תהליך בישול הבירה.
מוכנים? בואו נתחיל!
חומרים נדרשים:
• מים – מאחר ומדובר במרכיב גדול מאוד בבירה, מעל ל-90% ממרבית הבירות זה מים, לכן יש להתאים את סוג המים לסגנון הבישול .
• כישות – צמח מטפס ממשפחת הגפניים וקרוב של צמח הקאנביס, הפיכתו למרכיב בסיסי בבירה נעשה כבר במהלך המאה ה-12 אז תועדו לראשונה תכונותיו כחומר משמר טבעי ששומר על טריות הבירה לאורך זמן. בנוסף הכשות תורם לבירה מגוון ארומות וטעמים ביניהם המרירות שכל כך מאפיינת את המשקה
• דגנים- מקור הסוכר של הבירה, ניתן להשתמש במגוון סוגי דגנים אולם הדגן שנחשב לטוב ביותר הינו לתת שעורה.
• שמרים – עם השמרים ניצור את האלכוהול מהסוכר. יש להשתמש בשמרים מיוחדים לבירה וכך להתאים את סביבת התסיסה לסוג השמרים- בירות בסגנון אייל (שמרי אייל) דורשים טמפרטורה גבוהה יותר בירות בסגנון לאגר (שמרי לאגר).
• בישול בירה בצורה ביתית – כל הטיפים
• בישול בירה מתחלק לכמה תהליכים עיקריים, יש המון שיטות והמון סוגים שאפשר להתיחס אליהם, אנחנו נתיחס כרגע לבישול בירת לגאר קלאסית.
• הלתתה – השלב הראשון והחשוב ביותר בתהליך. חשוב לבצע מיון קפדני במיוחד בגרעיני השעורה שקניתם על מנת לשמור על הסטנדרט הגבוה ביותר. העבירו את גרעיני השעורה תהליך הנבטה והלתתה בתנור יעודי.
• תהליך בישול – טוחנים את הלתת, מסננים ומרתיחים. מומלץ להשתמש בסיר הגדול בכ-20% מכמות הבירה שאתם רוצים לבשל. זאת כדי לשמור על ניקיון וכדי להתמודד עם הקצפת יתר (גלישה)
• תסיסה – קירור התירוש והוספת השמרים (רק לאחר הקירור). התססה עדינה תיערך במשך שבעה ימים, בסביבות של 14 מעלות. מומלץ להשתמש בשני דליי תסיסה, ניתן לרכוש בכל חנות למוצרי בירה.
• חיטוי – חשוב לדעת: כל דבר שבא במגע עם התירוש צריך לעבור חיטוי. על מנת לשמור על איכות גבוה.
• כוס מדידה – פעולה זו הינה פרוצדורה הדורשת דיוק, השתמשו בכוס מדידה על מנת לוודא שאתם משתמשים הכמויות הנכונות.
• הידרומטר – נעשה שימוש בהידרומטר כדי לדעת מה אחוז האלכוהול בבירה. נעשה שימוש בהידרומטר רק לאחר סיום הבישול.
לסיכום
יש אין ספור טיפים לבישול בירה איכותית. הטיפ העיקרי שלנו אליכם היא: תעבדו ביסודיות, הקפידו על הכמויות והגדילו את הסבלנות. רק כך תוכלו להגיע לתוצאות איכותיות וליהנות מבירה טעימה במיוחד.
קרלסברג - מבשלת הבירה הטובה בישראל, בחרה לחלוק את הידע והניסון שצרה עם השנים במאמרים אינפורמטיביים לטובת ולרווחת הגולשים.