יש לא מעט ארצות המייצרות פסנתרים ברחבי העולם, שתי המדינות העיקריות הן גרמניה ויפן. אבל האם יש הבדל בסאוונד ובאיכות בין מדינה למדינה? האם יש הבדל באיכות בין שתי המדינות? התשובה היא לא חד משמעית. עצם המדינה לא באמת משנה, השאלה האמתית היא מה הסטנדרטים שכל מפעל מייצר לעצמו, באילו חומרי גלם משתמשים ומה היחס בין איכות לעלות. כמובן שכל מפעל עובד לפי סדר עדיפויות שונה, וזה בדיוק מה שמייצר את ההבדל בסאוונד הפסנתרים.במאמר הבא נסקור את ההבדלים העיקריים שבין פסנתר יפני לפסנתר גרמני. מוכנים? בואו נתחיל!
בואו נתחיל מההיסטוריה
כמובן שההיסטוריה של עולם הפסנתרים היא ענקית, יצרנים באו, יצרנים הלכו, אבל אין ספק שעם השנים המדינות שצברו את המוניטין הרב ביותר בייצור פסנתרים הם גרמניה ויפן. אך לא תמיד המצב היה כך, מקור הפסנתר הינו באוסטריה, תור הזהב שלו היה בתחילת המאה ה-20 ובאותם זמנים רוב הפסנתרים יוצרו בארה"ב ובאירופה, מעט מאוד פסנתרים יוצרו ביפן. נוכל לשים לב לחברות הבולטות של אותם זמנים: Bechstein, Steinway & Sons , Hamlin וכו'...
עם השנים תהליך ייצור הפסנתר (כנף ועומד) הפך מסחרי יותר ויותר, כמו בכל התחומים, גם כאן נכנסה הגישה של הוזלת עלויות ושימוש בחומרי גלם איכותיים פחות. בין משברים שהעולם חווה במהלך המאה, איכות הפסנתרים ירדה בצורה משמעותית. מפעלים שבחרו לשמור על איכות הפסנתרים נפגעו קשות בעקבות המחיר היקר וכך רבים מן המפעלים נסגרו.
בשם ההתייעלות והוזלת העלויות, בתחילת שנו ה-60 יפן הרימה את ראשה ובמהלך עשור יפן שלטה למעלה ממחצית מיצור הפסנתרים בעולמית כאשר החברה הבולטת ביותר היא חברת ימהה. יפן באה עם מסר חדש: יעילות מחיר זול על חשבון איכות מצוינת.
אבל מה זה שייך להיום?
אז הדעה הרווחת בין מוזיקאים שפסנתרים גרמניים הם הטובים ביותר וכל מה שיוצר במזרח הוא פשוט לא טוב. אנחנו במאמר זה מטילים ספק באמירה שכזאת מתוך הידיעה כי התמונה היא טיפה יותר מורכבת. כאשר תתעניינו ברכישת פסנתר, בין אם מדובר בפסנתר יד שניה או פסנתר חדש, תצטרכו לקחת בחשבון מספר דברים לפני שתקבלו החלטה.
בדקו את המפעל ואת שנת ייצור הפסנתר, ברגע שתדעו את הנתונים הללו תוכלו לחקור את טיב הפסנתר. מהסיבה שלכל יצרן יש את "השנים הטובות" והשנים הפחות טובות שלו. כי כאמור, אין פסנתר שדומה לרעהו.
כאשר תבחרו לרכוש פסנתר גרמני אתם יכולים להיות בטוחים שזאת הבחירה הנכונה ובחירה זאת מתבטאת במחיר יקר אך בחירה זאת היא כאמור לא האיכותית ביותר, ישנם לא מעט פסנתרים שאיכותם מוטלת בפסק, לכן מומלץ מאוד לבדוק את העניין מראש.
פסנתרים תוצרת יפן, כמו כל החברות, ישנם פסנתרים טובים יותר ופחות, ניתן להגיד שכל פסנתר והסיפור שלו. באופן כללי, פסנתר יפני תמיד יהיה זול יותר, אך לא תמיד איכותי פחות. שימו לב לארץ ייצור הפסנתר, אם מדובר בחברה יפנית שבחרה לייצר את הפסנתר במפעל שאינו ביפן (אינדונזיה לצרוך העניין) , כנראה שאיכות הפסנתר תהייה ירודה יותר.