כמה אנשים לדעתכם מתמודדים עם מחשבות דיכאוניות על בסיס יומיומי ובכל זאת נראים מאושרים ומחויכים? הרבה מאוד. המילה "דיכאון" היא ביטוי לקשת רחבה של קשיים רגשיים, הכוללים בצד הקיצוני דיכאון עמוק המכונה "דיכאון קליני" או "דיכאון מז'ורי". הסימפטומים כוללים הפרעות שינה, תאבון ירוד, קשיים תפקודיים משמעותיים, פאסיביות, העדר שמחת חיים וכלה בהסתגרות בבית. קשה להתעלם מדיכאון מז'ורי. דיכאון יכול להופיע במגוון דרכים וכל אדם יחווה אותו באופן שונה.
לצד הדיכאון העמוק שרובנו מודעים לו, ישנם רבים הסובלים ממה שמוגדר "דיכאון בתפקוד גבוה" או דיכאון עם חיוך, בו האדם מנהל חיים מלאים, מבלה, מתפקד היטב, מלא חיים, עובד, מנהל מערכת יחסים וכו'. הוא ימשיך לחייך ולשדר לעולם ש"הכל טוב עד נהדר"... בעוד שמתחת לפני השטח האדם יחוש ריקנות, עצבות, אנרגיות נמוכות, דאגנות ייתר ותשישות. רבים אינם יודעים ומודעים שהתחושות והרגשות שהם חווים הם חלק מדיכאון. הבלבול גדל כאשר האדם מתפקד ומנהל את חייו היטב ובמקביל מלווה אותו תחושת דיכאון. מדובר בפערים אשר קשים להכלה, מכאן הקושי לזהות את הדיכאון, בעיקר כאשר האדם דואג להסוותו היטב.
בפועל, כשאומרים לאדם שאינו מודע למצבו, שהוא בדיכאון, התגובה האוטומטית שלו תהיה הפתעה והכחשה. הדבר נכון בעיקר לאלה הסובלים מ"דיכאון עם חיוך" (smiling depression). מרבית האנשים אינם מכירים מושג זה, אשר מאפייניו: האדם נראה שמח, מחויך, אופטימי ושנון בעודו חווה סבל וייסורים בנוסף לסימפטומים דיכאוניים. מדובר בפערים בלתי נתפסים: כיצד אפשר להבחין בדיכאון כאשר מצד אחד האדם משדר עסקים כרגיל והכול מעולה, החיוך כמעט לא מש משפתיו ומצד שני, שוכן לו דיכאון סמוי ומוכחש. קשה לחשוף דיכאון מסוג זה, האנשים הסובלים ממנו נוטים להכחיש את רגשותיהם ולהרחיק מהם כל תחושה קשה. יותר מכך, מהפחד שיגלו עד כמה הם "חלשים", מרחיק אותם מכל מודעות למחשבה על דיכאון.
מאפיינים נוספים לדיכאון עם חיוך (דיכאון בתפקוד גבוה) הם תחושת חרדה, פחד, עייפות ייתר, עצבנות, חוסר תקווה, קשיי שינה, חוסר הנאה מפעולות מהנות וירידה או אובדן החשק המיני. למעשה תסמינים אלה משותפים לכל סוגי הדיכאון ועשויים להיות מלאים או חלקיים – תלוי באדם.
דיכאון עם חיוך דומה לאדם המתהלך רוב הזמן עם מסכה. הוא איננו מגלה ולו ברמז, את העובר עליו, תפקודו מעולה בבית ובמקום העבודה, לעסוק בפעילות ספורטיבית וחייו יהיו פעילים. בפגישותיו עם העולם, "המסכה" הופכת להיות חלק ממהותו, הוא ישדר שהכול מושלם, למרות שמתחת לפני השטח הדברים הפוכים. מדובר במנגנון הגנה שהאדם אימץ במהלך חייו. הוא ימשיך להכחיש את הדיכאון ומכאן שקשה מאוד לעזור לו.
ישנה סכנה ואיום ממשי מהתאבדות אצל אנשים הסובלים מדיכאון עם חיוך. לא אחת אנו קוראים ושומעים על אנשים שלא שידרו כל מצוקה ואנו מופתעים כאשר הם עושים ניסיון אובדני או חלילה התאבדו. סכנת אובדנות היא גדולה משום לאנשים הסובלים מדיכאון עם חיוך ותפקוד גבוה, יש את היכולת והאנרגיה לתכנן ולבצע, תוך מיסוך ייסוריהם. לעומתם, אנשים הסובלים מדיכאון חמור-מז'ורי עם מחשבות אובדניות, לרוב אין את האנרגיה והכוחות לפעול בהתאם למה שהם מרגישים. לכן, בדיכאון עם חיוך טמונה סכנה, בעיקר כאשר ממסכים את הכאב הפנימי בחיוכים ובמצב רוח מרומם. הפער בין החוץ לפנים הוא גדול ובלתי נתפס.
לעיתים קרובות איננו יודעים לזהות דיכאון אצל אנשים הסובבים אותנו. גם אם וכאשר מזהים דיכאון אצל אדם עם תפקוד גבוה, הוא עשוי להכחיש לחלוטין ואף לכעוס על עצם העלאת האפשרות. מדובר בתגובה נורמאלית. מרבית האנשים אינם מודעים או מכירים את המושג "דיכאון עם חיוך" או דיכאון בתפקוד גבוהה. עצם הביטוי "דיכאון" נשמע לאנשים קיצוני ודרמטי מידי. חשוב לזכור שאנשים אלה התרגלו לחיות בתוך המסכה של עצמם והם עלולים לראות בקבלת עזרה סימן לחולשה או לחשוב שטיפול מיועד רק למקרים קיצוניים.
מלבד טיפול מקצועי, עצם העלאת הנושא והדיבור סביב הסבל, עשוי להיות תחילתה של תהליך הפסקת הסבל. אחת האפשרויות הראשונות להקלה בסימפטומים, היא בחירת אדם קרוב אשר סומכים עליו שיוכל להכיל, (בשלב ראשון), את הרגשות והמחשבות המורכבים והכואבים. חשוב לא להיות מודאג מכך מהווים עול על האחר. בדיכאון האדם שוכח שהסביבה תשמח לתמוך ולסייע, בדיוק באופן בו אנו היינו שמחים לעזור לאחר. פתיחה ושיתוף רגשות ומחשבות, הם מרכיב מרכזי בהתמודדות עם מחשבות דיכאוניות. במילים אחרות, הורדת המסכה מסייעת להתחיל בטיפול עצמי ומקצועי.
קשה מאוד לסייע לאדם הממשיך להכחיש ולסרב לקבל עזרה. רגשות ומחשבות דיכאוניים בלתי מטופלים, מצטברים ומחריפים. הדבר החשוב ביותר הוא לדבר ולשתף כדי להקל ולקבל עזרה.
אפשר וצריך לטפל בדיכאון בתפקוד גבוה. ראשית, להכיר בכנות במצב ולא להתבייש לספר ולשתף בתחושות. טיפול שהוכח כיעיל הוא טיפול קיגנטיבי-התנהגותי (CBT) וטיפול פסיכו דינמי דרכו אפשר להגיע לשורש הבעיה, להבנה מה מקור הדיכאון, ללמוד להתמודד עם הדיכאון באופן בריא ויעיל. ובהתאם לצורך, ישנה האפשרות של טיפול תרופתי.
חוה אוסטרובסקי פסיכותרפיסטית עו"ס קלינית m.a. בעלת קליניקה פרטית במרכז הארץ. עובדת עם יחידים זוגות ומשפחות, הנחיית קבוצות, הדרכת הסטודנטים והדרכת עובדים סוציאליים. נסיון רב במסגרת שרותי בריאות הנפש הציבוריים.
פייסבוק: https://www.facebook.com/havaosMSW
אתר: טיפול פרטני (אישי), זוגי ומשפחתי | טיפול זוגי במרכז הארץ