אחת התופעות הרווחות בקרב האוכלוסייה הבוגרת היא נסיגת חניכיים. הנתונים מלמדים שלמעלה מחמישים אחוז מהאנשים מתמודדים עם בעיות חניכיים, כשהמובילה והחמורה שבבעיות, היא נסיגת חניכיים. נסיגת החניכיים המוכרת בשם רצסיה, זהו מצב בו החניכיים משנות את המיקום על גבי השן ונסוגות לאחור, כך ששורשי השן נחשפים. זה מוביל לפגיעה ברקמות התמיכה של השן וכן לפגיעה ברקמות החניכיים ולספיגת עצם.
תופעה זו מוכרת בעיקר אצל אנשים שמתמודדים עם מחלת חניכיים, פריודונטיטיס. מחלה שנוצרת כתוצאה מדלקת כרונית, אשר גורמת לנזק בחניכיים וברקמות שמחזיקות את השיניים. בין היתר, כתוצאה מהמחלה נוצרים רווחים בין השיניים, ובמקרים קיצוניים אף לנשירה של השיניים. צריך להדגיש, מדובר במחלה ללא כאבים, והרבה פעמים אנשים לא מודעים בכלל שיש להם מחלה כזו, ולכן הם מקבלים טיפול רק בשלבים מאוחרים של המחלה.
חשוב לציין, לא כל מי שיש לו נסיגת חניכיים בהכרח מתמודד איתה בגלל מחלה, יש מקרים נוספים שיכולים להביא לנסיגה שכזו. למשל, שימוש במברשת שיניים לא נכונה, צחצוח שיניים בצורה חזקה מדי, טיפול יישור שיניים ממושך, טראומה באזור החניכיים, פירסינג, שימוש בשיניים תותבות לא מותאמות, סגר לקוי של הלסתות, שחזורים דנטליים, מיקום השיניים וכן עישון.
נסיגת חניכיים, מעבר לעובדה שמדובר בתופעה שלילית כשלעצמה, הרי שיש לה גם תופעות לוואי שונות, למשל, כאבים, פגיעה אסתטית, אובדן שיניים, הצטברות של לכלוך, היווצרות עששת באזורים החשופים, וכן דימום בחניכיים.
כיצד מטפלים בנסיגת חניכיים
לפני שנסביר כיצד מבצעים את הטיפול, יש לציין שתי נקודות. הרבה פעמים הטיפול עצמו בלתי אפשרי, מורכב ולא תמיד ניתן לבצע שחזור חניכיים בצורה נכונה. כמו כן, הטיפול יכול להתבצע אך ורק על ידי רופא שינים שמתמחה בכך, רופא שיש לו ניסיון וידע מקצועי בנושא והוא יודע כיצד לטפל לא רק בשיניים אלא בעל התמחות בתחום החניכיים.
הטיפול כשלעצמו יתחיל באבחון, ככל שמאבחנים את התופעה מוקדם יותר קל יותר לטפל בבעיה, מן הסתם. בשלב הראשון יבצע רישום של מצב החניכיים, הוא ינסה להבין מדוע יש נסיגה ואיזו תוכנית טיפול יכולה להתאים על מנת למנוע התדרדרות של המצב. בשלב הראשוני, הוא יספק עצות שונות, כמו למשל, כיצד לצחצח שיניים, הפסקת עישון ועוד.
בשלב השני, הוא יבנה תוכנית אורתודנטית מתאימה. זאת בהנחה וניתן לבצע טיפול כזה. התוכנית תכלול טיפול בשיניים שנמצאות בחלק הקידמי, כאלה שעלולות לייצר טראומה על החניכיים ולמעשה לגרום לנסיגתם. התוכנית גם תכלול טיפול בעששת, במידה ונוצרה כזו במקום וכן שיפור המראה האסתטי.
בשלב השלישי, במידה ויש צורך יבוצע ניתוח במקום, זאת בהנחה ואכן הוא יכול לשפר את המצב ולמנוע את המשך הנסיגה.
כמובן שכל תוכנית שהרופא יציע, תתקבל אך ורק עם המטופל יכול לעמוד בכך ומסכים לעבור אותה.
איתן - צוות לוקאלי,
מביאים תכנים איכותיים ומעניינים לקהל הגולשים.