הביאנלה ה?58 לאמנות בוונציה נפתחה השנה ב?11 במאי ותימשך כחצי שנה עד 24 בנובמבר 2019. אני הגעתי השנה ממש לפתיחה, למשך 3 ימים, מה-12 למאי עד ל-15 במאי. התרשמתי מהתצוגות והייתי חשוף לכל ההסברים כעיתונאי המסקר את התערוכה. זוהי פעם שנייה שאני מבקר בתערוכה כעיתונאי. הפעם הקודמת הייתה בשנת 2011. על הביקור ההוא כתבתי כתבות לעיתונים שונים, לאתרים שלי ולאתר "מאמרים". כתבת המבוא נותנת רקע נרחב על הביאנלה, ובהמשך אכתוב על רשמי הטריים מביקורי בתערוכת 2019.
אוצר הביאנלה הנבחר לשנה זו הוא ראלף רוגוף, מנהלה של גלריה הייוורד בלונדון – מוסד תרבות ציבורי רדיקלי וחדשני, שבקרתי בו בשנה שעברה. רוגוף העניק לביאנלה את הכותרת האירונית ?שתחיו בזמנים מעניינים? והסביר את בחירתו: ?בעידן דיגיטלי, שבו פייק ניוז ו?עובדות אלטרנטיביות? מזהמים את השיח הפוליטי וזורעים חוסר אמון, הביטוי, מתייחס לעידן שבו אמת מזויפת ועובדות אלטרנטיביות הן בעלות כוח השפעה כביר על מערכות החוק והשלטון, כפי שקורה בתקופה שבה אנו חיים כעת .כותרת הביאנלה מתייחסת לעולם שבו רטוריקה פיקטיבית בוראת מציאות. התערוכה מדגישה את הגישה שלפיה לאמנות יש תפקיד חברתי ויצירות אמנות נועדו הן לספק הנאה תרבותית ואסתטית והן לקדם חשיבה ביקורתית?.
כבכל שנה כוללת הביאנלה תערוכה מרכזית בינלאומית ותערוכות של אמנים המייצגים עשרות מדינות בעולם. את ישראל מייצגת השנה האמנית איה בן רון בליווי האוצר אבי לובין, שהפכה את הביתן הישראלי לבית חולים שדה לטיפול ברעות חולות – נושא ההולם גם את סיסמת הביאנלה השנה.
הביאנלה לאמנות בוונציה היא האירוע החשוב בעולם האמנות באירופה. הביאנלה מאפשרת להיחשף לעשייה האמנותית המתרחשת היום בעולם, ולהתעדכן בהלכי רוח חברתיים ופוליטיים באמנות. הביאנלה נותנת במה לטכנולוגיות עדכניות ולחדשנות שהאמנות העכשווית והפקתה כרוכים בהם.
האתרים המרכזיים של התערוכה הם 31 הביתנים הלאומיים הממוקמים ב"ג'ארדיני" והתערוכות ב"ארסנלה". בחומר שחולק לעיתונאים מוזכרות 90 מדינות משתתפות ( (90 National Participations אך בפועל יש רק 56 ביתנים לאומיים בשני המתחמים, נתקלתי לא אחת בכתבות שהתפרסמו בארץ בציטוט טעות זו.
התצוגות בביאנלה משקפות את ההתפתחויות בסצינת האמנות העכשווית הבינלאומית. לצד התערוכות הללו מתקיימות ברחבי העיר תערוכות נלוות רבות במוזיאונים, בארמונות, ובאתרי תצוגה נוספים.
השנה זכה בפרס אריה הזהב על מפעל חיים ג'ימי דורהם (JIMMIE DURHAM ). דורהם הינו אמן ומשורר, שהשתתף בחמש ביאנלות בוונציה ובעשרות תערוכות אחרות בעולם.
מתחמי הביאנלה - המתחם הראשון – ה"ג'ארדיני"
גני הביאנלה ה"ג'ארדיני" ( The Giardini). במתחם זה ניצבים הביתנים הלאומיים של המדינות המשתתפות בביאנלה, הביתנים שהתרשמתי מהם במיוחד השנה היו הביתן הבלגי, הביתן האמריקאי, הביתן ההולנדי והביתן הסרבי.
במבנה המרכזי מתקיימת תערוכת אמנות באצירת אוצר הביאנלה.
מתחמי הביאנלה - המתחם השני – ה"ארסנלה "
ה"ארסנלה" שימש בעבר כמספנה שהייתה בזמנה הגדולה בעולם ואפשרה את בנייתה של אנייה שלמה ביממה. ה"ארסנלה" מארח מדי שנתיים את תערוכת הנושא המרכזי של הביאנלה שהיא תערוכה רבת משתתפים. האמנים והאמניות נבחרים ומוזמנים ע"י האוצר הראשי. השנה לא היה אמן ישראלי בין המוזמנים.
חללי תצוגה נוספים ברחבי העיר וונציה המציגים תערוכות הקשורות לביאנלה
חללי תצוגה אלטרנטיביים משמשים את הביאנלה. ארמונות עתיקים, חללים תעשייתיים ומבנים שונים שמושכרים בתקופת הביאנלה למדינות ולגופים שונים המעוניינים להשתתף באירוע. חלל תצוגה כזה המציג את התערוכה "מעבר לרעלה", בה מוצגות עבודות של כמאה אמניות מהעולם העוסקות במסורת ההתכסות הנשית. מחצית מהאמניות הן ערביות ויהודיות מישראל. ראש הטופס
את התערוכה אצרו איריס אלחנני ודורון פולק במסגרת אירועי ה"מרקרס" של מוזיאון האמנים הבינלאומי, המתקיימים בעיר מדי שנתיים. התערוכה מוצגת ב-,Artlife for the world Gallery
ישראל הרצל הרצל 73, כ"ס טלפון: 050-9258355 -------------------herzli99@gmail.com----------------------------