באופן טבעי ראיון עבודה מעורר אצל המרואיין (ותופתעו, לעתים גם אצל המראיין) תחושת לחץ. אנשים מוכשרים בעלי ותק וניסיון בעבודה עלולים להיכשל בראיון עבודה בגלל תחושת הלחץ הזאת. המוח מזהה איום ובגוף מתחילה לפעול מערכת הישרדות במצבי סכנה.
הפנים מאדימות, חשים דפיקות לב, יובש בגרון ולעתים גם מאבדים את הריכוז.יש אפילו מרואיינים שבשל הלחץ מגיבים בביקורתיות ובזלזול כלפי המראיין. רבים הם המועמדים אשר התאימו בצורה מושלמת למשרה ולא הצליחו להתקבל אליה בגלל שהיו לחוצים מדי בראיון עצמו, שידרו חוסר ביטחון עצמי והפגינו חוסר ידע לכאורה שפשוט אינו תואם למציאות.
אז איך מתמודדים עם הלחץ בעת ראיון העבודה?
• אל תשקרו בקורות החיים שלכם – אדם שמשקר בקורות החיים שלו ילחץ, כמובן, מהאפשרות שישאלו אותו על הנושאים לגביהם הוא שיקר.
• תתלבשו טוב – כל ראיון אליו תלכו שווה שתשקיעו בהופעה ובלבוש יפה, אלגנטי ונוח. ראשית, המעסיק הפוטנציאלי שלך רואה אותך לראשונה. שנית, אם תשקיעו בהופעה שלכם ותרגישו טוב עם איך שאתם נראים תשדרו לסביבה שלכם ביטחון. שלישית, לבוש נוח יגרום לך להרגיש יותר נוח. אם תלבש בגדים שגורמים לך לאי נוחות באופן כמעט אוטומטי הלחץ יצוץ. נוסף על כך, לנוטים להזיע - הביאו עמכם חולצה נוספת מהבית, במיוחד אם מדובר בהליכה רגלית למקום או ביום חם מאוד. למדו – ככל שתדע יותר מראש כך הלחץ יפחת.
- למדו את קורות החיים שלכם בעל פה. במיוחד אם עברת הרבה משרות. כך תוכל להיות בטוח שעל כל שאלה של המראיין תוכל לתת תשובה.
- למדו לאן אתם מגיעים. פיזית, על המפה. דעו לאן אתם הולכים והימנעו מהתבלבלות מיותרת בדרך. מד הלחץ יעלה גבוה מאוד אם תגיעו לראיון העבודה שלכם בריצה או באיחור כי טעיתם בדרך.
- כשהצעת העבודה מגיעה אל תתביישו לשאול בדיוק לאיזה תפקיד ומה אופי התפקיד. אין בושה גם לשאול בראיון עצמו.
- תכירו את החברה שאליה אתם מגיעים. היום, בעידן Google פשוט לחפש את החברה ולהבין באופן כללי לאן אתם מגיעים.
• אין שום בושה בלהתרגש – כל אדם אשר נמצא תחת עין בוחנת יהיה בלחץ. הדרך הקלה ביותר לשחרר את ההתרגשות הגדולה הזאת היא פשוט לדבר! תגידו שאתם מתרגשים. זה אנושי. בנוסף, ברגע שתגיד למראיין שלך שאתה מתרגש יצרת מפנה בראיון. גם אם תתקשה להסביר את עצמך, תהסס, תילחץ ואפילו תגמגם המראיין ידע לקשר זאת להתרגשות. יתרון נוסף הוא שאמירה כזאת שוברת את הקרח, מאירה אתכם באור אנושי ואמיתי, מעוררת אמפתיה ומשאירה אתכם בשליטה.
• תתרגלו – שבו מול משפחה או מול חברים ותיצרו סימולציה של ראיון עבודה. חייכו – כמעט ולא תמצאו אדם שתחייכו אליו ולא יחייך אליכם אוטומטית חזרה. החיוך עוזר להרגיע מעט את הלחץ והוא יסודו של מערכת יחסים ראשונית. המראיין הוא בסך הכל אדם כמוך.
מוזמנים לקרוא גם את המדריך שלנו למציאת עבודה בישראל.
בהצלחה!