מה לדחיפות ידיים ולאמנות הניהול?
תרגיל תמים ונעים זה, אשר מקורו בעולם אמנות הלחימה הסינית הידועה טאי צ'י צ'ואן והנקרא דחיפת ידיים, Pushing Hands, או Push Hands יש ביכולתו ללמדנו משהו על סגנון הניהול שלנו, ואולי אף לשפרו.
זהו תרגול בן כמה מאות שנים, אשר נולד סביב המאה השש עשרה. לפי המסורת הומצא על ידי צ'ן ואנגטינג (Chen Wangting), אחד ממייסדי הטאי צ'י צ'ואן, ומטרתו לחקור וללמוד את "אמנות הלחימה הפנימית", ללמוד איך להרגיש ולנצל תגובה, טיימינג, עיתוי ותזמון, קואורדינציה, גמישות ועוד. התרגול בא ללמדנו איך לא להקשיב לאינסטינקט האנושי הטבעי האומר לנו להגיב לכוח בכוח, לדחיפה בדחיפה, למשיכה בהתנגדות.
הוא מלמד את הגוף איך לוותר אל מול כוח נגדי, לכוון אותו למקום אחר, לשנות מצבים של איזון ושיווי משקל ולשמור על האיזון של המתגונן, תוך כדי זרימה מודעת ומותאמת לעוצמות ולכיווני הפעולה של היריב, ובכך בסופו של דבר להוציאו משיווי המשקל, להזיזו, ללא מאמץ, בסבלנות, ולנצחו.
מה לזה ולניהול?
בסדנה אשר נבנתה ומועברת על ידי אורי וולף ואנכי, אנו מביאים מנהלים לתהות על ההתנהלותם שלהם בחיים הפרטיים והניהוליים, אודות הסגנון והגישה בה הם נוקטים בעת שהם מתמודדים עם "דחיפות ידיים" כאלה ואחרות בחיים ובעבודה.
לאור התרגול, ובמהלך העיבוד שבעקבותיו, המנהלים מבינים שלעיתים קרובות הפעלת כוח וגילוי חוסר גמישות מובילים דווקא לחוסר יכולת למצות הזדמנויות ושיתופי פעולה היכולים להביא לידי "ניצחון" או הישג, אם תרצו. היכולת לחוש את היריב או את השותף לתרגול או למשא ומתן, לעבודה, למשימה, היכולת לנוע לעומתו ואיתו, תוך כדי זרימה מעודנת, תוך הזזת נקודות האיזון, היא יכולת חשובה ומעודנת הנותנת למנהל יתרון מובהק.
שמירה על איזון גם כאשר נראה כי אתה ה"נמוך" או ה"פגיע" יותר, היכולת לשמור על קור רוח, נשימה, גמישות, היא היכולת המביאה לאפשרות להוציא את היריב משיווי משקל, בהינתן המיומנות, הסבלנות והגמישות הנדרשת. כשכל אלה עולים למודעות, ביחס לפעולות היומים, אפשר שסגנון הניהול שלנו ישופר ונגיע להישגים טובים יותר בחיים ובעבודה.
לקחים אלה ואחרים, אותם ניתן להפיק באמצעות תרגילים פשוטים רבים הלקוחים מעולם אמנויות הלחימה אנו מפיקים, אורי ואני, באמצעות העיבוד שלאחר התרגול, ויישומן של התובנות הנרכשות מעיבוד זה לחיי היום יום.
הסדנה ולקחיה מתועדים גם במאמר אשר פורסם באתר "מאמרים" הישראלי.
תוכלו לגשת למאמר המלא בנושא זה ("האם אמנויות הלחימה יכולות ללמד אותנו ניהול") כאן.
הכותב הינו מאמן אישי ועסקי המסייע לאנשים, לעסקים ולרעיונות לצמוח.
מרצה ומנחה מוכר.
אשמח לקרוא את תגובותיכם ב nachumkatz@yahoo.com