איך להסדיר חריגות בניה ושימושים חורדים בנחלה במושב בהליך "בהסכמה" ?
כבר בשלב זה אמליץ להתייעץ עם אדריכל שמבין במושבים, עו"ד ושמאי מקרקעין אשר יכולים לחסוך לכם הרבה כספים בדרך.
קיימים שני מסלולים האחד בהסכמה אליו אתייחס במאמר זה והמסלול השני הוא ללא הסכמה.
מדובר בשלב שבו דווחנו למינהל כפי שיפורט כאן ולא בהליך שהמינהל הגיע לנחלה והגיש הליך משפטי עבור השימושים הלא חוקיים בנחלה והבינוי ללא היתר.
הנוהל קובע שרשות מקרקעי ישראל יכולה לגבות דמי שימוש עבור 7 שנים אחורה אותם סופרים מיום מכתב ההתראה.
כמו כן ניתן היה לבצע פריסה של התשלומים לפי נוהל המצוי בשלבי הכנ ברשות.
שלב ראשון בעל הנחלה פונה לרשות מקרקעי ישראל ומגיש תצהיר על השימושים הלא חוקיים בנחלה ומספר השנים בהם בוצע שימוש לא חוקי בהתאם להיתר או שימושים חורגים.
לאחר מכן מגיע פקח מטעם רשות מקרקעי ישראל הבודק את המצב בשטח ומשווה לתצהיר וממלא דוח פיקוח חדש בו הוא מפרט את מספר המבנים, היקף הבינוי בנחלה,מיקום המבנים, היתרי בניה וכו'.
לאחר שלב זה רשות מקרקעי ישראל תשלח מכתב לבעל הנחלה בו יפורטו ההפרות שנמצאו בעת ביקורו של הפקח בשטח וייתייחסו לתשלום הכספי המופחת בהתאם להסדרה.
הנוהל קובע שבמרכז הארץ ייגבו 5% עבור דמי שימוש לעומת 6% ללא הסכמה. באזור עדיפות לאומית א' 2%. באזור עדיפות ב' % וקו עימות 1%.
לתקופה שאינה עולה על 6 חודשים לא יגבו דמי שימוש.
כמו כן באזורי עדיפות לא תינתן הנחה למבנה פל"ח אלה רק לקייט.
בעת ההסדרה יופסק השימוש החורג בתוך 6 חודשים בגין שימושים שלא ניתן להסדירם.
איך מחשבים דמי שימוש?
רשות מקרקעי ישראל תשלח שמאי מקרקעין מטעמה (מומלץ לקחת שמאי שיבדוק את ערכי השמאות של רשות מקרקעי ישראל ולהגיש השגה במידה והערכים גבוהים) לשטח אשר יעריך את ערך הקרקע בשימושים החורגים ובבינוי שנבנה ללא היתר כאשר ערכי הקרקע יקבעו למועד הכנת השומה - לשים לב החיוב הוא על הקרקע בלבד , המחוברים שייכים לבעל הנחלה.
התשלום ישלום בהתאם למספר השנים החורגים לכל מבנה X מספר השנים עד 7 שנים.
בתעסוקה במבנים בהם היו שימושים חורגים ניתן לבקש הקלה רק לשימוש עד 4 שנים וזאת אם מדובר בבעלי נחלה בגיל הפנסיה (מדובר בהחלטה של השר כחלון).
דמי השימוש לפל"ח ניתן להסדיר עד 2021 וכיום מנסים להאריך מועד זה.
כותב המאמר הוא שמאי מקרקעין יניב רפאל המתמחה במגזר המושבים והקיבוצים
ממליץ לכל אחד ואחת שנכסים להליך זה לגשת אליו בהסכמה ולא להמתין ולקבל מרשות מקרקעי ישראל חיוב דרך בית משפט שאז ההוצאות גדולות יותר ואין הנחות.