מעקף תריסריון בהשקה אחת (סאדי), או מיני מעקף תריסריון
סאדי : שמות הניתוחים באנגלית: SADI-S, SASI, SIPS, SADI
Single Anastomosis Duodeno Illestonomy
ניתוח זה נחשב יעיל יותר מניתוחי מעקף קיבה, הן הרגיל והן המיני. כיום אנחנו יודעים כי יש מקרי כישלון הן בניתוחי מעקף קיה רגיל והן במיני.
הניתוח קיים כבר יותר מ10 שנים, והחל את חייו בספרד, כגירסה משופרת של מעקף תריסיריון הסטנדרטי, כאשר המטרה הייתה לפשט את הביצוע הטכני ולשפר את תופעות הלוואי מבחינת מספר היציאות ובעיות ספיגה.
כיום הניתוח מבוצע ברוב מדינות אירופה, ארה"ב, ומדינות המזרח הרחוק.
הניתוח הזה צפוי לעלות בצורה משמעותית לאור ריבוי מקרי כישלונות של השרוול כניתוח ראשון, וההכרה בעובדה שגם ניתוח מעקף קיבה מיני לא חסין לכישלונות.
מדובר בניתוח שדומה לניתוח מעקף תריסריון עם הטיה ביליופנקראטית (שזהו השם המלא של מעקף תריסריון), רק פשוט הרבה יותר, משום שב ונדרש חיבור מעי אחד בלבד - השקה אחת. מכאן נובעת ההקבלה בשיטת הביצוע ובשם הניתוח למקף קיבה מלא, שבו יש שתי השקות, והיורש המוצלח שלו ? מעקף קיבה מיני (מעקף קיבה בהשקה אחת).
אז בניתוח מעקף תריסריון מיני קיימת רק השקה אחת (לעומת שתי השקות במעקף תריסריון מלא ), וההשקה הזו היא הקלה מבין השתיים שקיימות בניתוח המלא.
מדובר בניתוח שבו עוקפים את רוב התריסריון וכשני שליש מהמעי הדק. ניתוח נחשב ליעיל יותר לטיפול בהשמנה לעומת ניתוחי מעקף קיבה , הן הרגיל והן המיני. לא קיימים מעקבים ארוכי טווח, אבל הדיווח של מעקב של 5 שנים אחרי קבוצת 300 מנותחים מעיד על ירידה של 87% ממשקל עודף, עם רק 5% כישלון, וסביב 3% ניתוחי תיקון במקרים של תת ספיגה עודפת. מספר ממצוע של היציאות במנותחים היה רק 2.1 יציאות ביממה.
אז ברור שהיתרון הכי מובהק של הניתוח הוא ירידה מצוינת במשקל לעומת ניתוח שרוול (שבו ב 5 שנים הירידה מעודף המשקל היא 50-60% ושיעור הכשלונות מגיע ל30-40% עם 20% של ניתוחים חוזרים), לעומת ניתוח מעקף קיבה רגיל (שבו ב 5 שנים הירידה מעודף המשקל היא 50-60% ושיעור הכשלונות מגיע ל10-20% עם 10% של ניתוחים חוזרים), ולעומת ניתוח מינימעקף (שבו ב 5 שנים הירידה מעודף המשקל היא-60-70 % ושיעור הכשלונות נמוך יחסית, סביב 5% עם 5- 10% של ניתוחים חוזרים).
היתרונות הנוספים מאוד ברורים של ניתוח סאדי הם
• העדר צרבת חומצית משמעותית (שהיא כה קשה בשרוול קיבה)
• העדר צרבת או ריפלוקס מרתי (החיסרון הכי משמעותי של מינימעקף קיבה)
• העדר כיבים ודלקות כיס קיבה ( חיסרונות הקשים מאוד של מעקף קיבה רגיל ומיני)
• העדר תסמונת הצפה (דאמפינג) לעומת מעקפי קיבה מיני ורגיל
• העדר סיכון להתפתחות בקע פנימי (כמו במעקף קיבה רגיל) ? סיבוך מאוד קשה ומסוכן
• קלות יחסית לבצע תיקון (לעומת מעקף קיבה מלא )
ניתוחי סאדי לא מתאימים לאנשים צמחוניים, או כאלה שממעטים באכילת בשר, לאנשים שסובלים מרמות נמוכות של ויטמינים, ברזל וויטמין B12 ועוד.
הסיכון המשמעותי בניתוח סאדי הוא תת-ספיגה של מזון, המתבטאת בירידת ספיגה, שילשולים וחולשה, אנמיה, ורמות נמוכות של ויטמינים ושל חלבון בדם - במיוחד רמות נמוכות של חלבון החיוני אלבומין (תופעה שנקראת היפואלבומינמיה). לאורך זמן, עלולה תת ספיגה, להוביל לתת-תזונה.
- במקרים נדירים 3%- 1% מהניתוחים, יורדים מנותחים יותר מדי במשקל.
- התדירות הממוצעת של היציאות בניתוח סאדי היא ב2.5 פעולות מעיים ליממה.
- לאחר ניתוחי מעקף תריסריון, חייבים המנותחים ליטול תוספי ויטמינים (B12, חומצה פולית, ויטמינים מסיסים בשומן) וכן תוספי מינרלים (במיוחד ברזל וסידן). התוספים האלו צריכים להיות במינונים גבוהים, להילקח במשך כל החיים כדי למנוע מצב חסר. על המנותחים להיות מעקב קפדני במשך כל חייהם: פעם עד פעמיים בשנה עליהם לעשות בדיקות עדי לברר את רמות הויטמינים והמינרלים בדמם.
.
יש לזכור שהניתוח סאדי אומנם פשוט בהרבה מניתוח מעקף תריסריון המלא, אך בכל זאת מורכב יותר ממעקף קיבה מיני, ודורש מיומנות גבוהה יותר מהכירורג המבצע את הניתוח...