כ- 80 אחוז מכלל האוכלוסיה יסבלו בשלב כלשהו בחיים מכאב גב תחתון, והוא מהווה את הסיבה השנייה בשכיחותה לפניה לרופא בעולם המערבי.
תפקיד הפיזיותרפיסט הוא לבצע אבחון מקיף למטופל ולהחזירו לתפקוד כמה שיותר מהר על ידי טיפול והדרכה מתאימים.
היות ובעיה זו היא כה נפוצה, אני כפיזיותרפיסט שומע ממטופלים (ולצערי אפילו מגורמים רפואיים שאינם בקיאים במחקר העדכני) המון מיתוסים שנקשרו לתופעת כאב הגב.
החלטתי לאסוף את המיתוסים המושמעים ביותר ולהפריך אותם אחד אחד.
מוכנים?
1. הרופא אמר שכואב לי הגב כי יש לי דלקת.
ראשית כל, עצם קיומם של כאבי גב אינו בהכרח מעיד כי קיימת דלקת במקום. בהרבה מקרים הכאבים נובעים מלחץ מכני ואין כלל מעורבות דלקתית במקום. דבר שני, גם אם יש דלקת. חשוב לזכור שהדלקת היא תוצאה ולא סיבה. דלקת היא תוצאה של נזק באחד מהרקמות בגוף. דלקת היא תגובה ראשונית של הגוף לריפוי. כן, כן ! אל תפחדו מהמילה דלקת. גם אם היא קיימת - זה מעיד שהגוף שלכם בשלבי החלמה. יחד עם זאת, ישנם מצבים פחות שכיחים שבהם הדלקת "יוצאת מכלל שליטה" ואז לעיתים יש צורך בסיוע תרופתי למתן אותה.
2. חובה לעשות בדיקת הדמייה כדי שידעו "מה יש לי".
הלוואי והחיים היו כאלה פשוטים: היה לנו כאב גב, היינו עושים צילום, בצילום מוצאים את הגורם לכאב, מטפלים בו ואומרים שלום לכאב. רק הלוואי… המציאות הרבה יותר מורכבת. למעשה איננו יודעים את המקור של הכאב ברוב המוחלט של כאבי גב תחתון. והממצאים שנראים בבדיקות ההדמיה יכולים להיות גם אצל אנשים ללא כאבי גב, אז איך ניתן לדעת שהממצאים הללו הם הם הגורמים לכאבים? מסובך, נכון? לכן ברוב המקרים בדיקת הדמיה איננה נחוצה כלל ולשם כך נדרשת המומחיות של הפיזיותרפיסט בביצוע תשאול ובדיקה מדוקדקים ועל סמך הממצאים הללו יותאם הטיפול.
3. כאב שווה נזק (אם יש לי כאב חזק, משמע שיש נזק גדול)
חווית הכאב נחקרה ועדיין נחקרת רבות והיא מאוד מורכבת. חשוב להבין שחווית הכאב מושפעת מהמון אלמנטים, כגון - איך אנחנו תופשים או מתמודדים עם כאב, בריאות כללית, רמת הכושר שלנו, שעות שינה, תזונה ועוד ועוד.
מכאן ניתן להבין שהסקת המסקנה שיש לי משהו "רציני" כי מאוד כואב לי היא לא נכונה, ואף רק תעכב את ההחלמה. לכן יהיה טוב יותר לאמץ מחשבות אופטימיות, להיות פעילים כמה שניתן, לשמור על תזונה נכונה ושינה סדירה.
4. טיפולים חשמליים/אולטרא סאונד/ביקיור לייזר משמשים כטיפול העיקרי לכאבי גב תחתון.
אז ככה...הטיפולים הנ"ל עשויים להיות נעימים, מרגיעים, לרגע אפשר לשכב לעצום עיניים ולחשוב שאתה מיקי ברקוביץ'. אבל האמת היא שהטיפולים הללו רק מפחיתים את רמת הכאבים ועשויים להרגיע אותם לטווח זמן קצר, אבל הם בהחלט אינם הטיפול העיקרי לכאבי גב תחתון!
5. במקרים של כאב גב יש להימנע לחלוטין מפעילות ולהרבות במנוחה.
חשבתם לרגע שתקבלו אישור להתבטל? אז זהו שלא.. מחקרים מראים כי דווקא שמירה על תנועתיות בשלב מוקדם והימנעות ממצבים סטטיים מזרזים את ההחלמה והחזרה לתפקוד תקין.
אין זה אומר כמובן שצריך להתעלם לחלוטין מהכאב, ודווקא עכשיו כשכואב לכם הגב להירשם לחוג זומבה הקרוב לביתכם. אך חשוב להימנע משכיבה או ישיבה ממושכת ולהיות פעיל במידת האפשר.
6. הפעילות המומלצת ביותר לכאב גב תחתון היא שחיה.
זהו מיתוס ישן מאוד שמסרב להיכחד, שכנראה נובע מהמחשבה כי במים אין עומס על המפרקים ובכך השחייה היא "בטוחה" יותר לגב.
תרשו לי לנפץ את האשליה שעמוד השדרה שלנו שביר ושאסור להפעיל עליו עומסים (כן, כן..גם בכאב גב). מדובר במבנה חזק מאוד שדווקא צריך עומס כדי להתחזק ולעמוד במשימות היום יומיות. תפקיד הפיזיותרפיסט הוא למצוא יחד אתכם את הפעילות שמתאימה לכם ואת העצימות שלה, אך היא בהחלט איננה חייבת להיות שחיה.
גלעד בושרי, פיזיתרפיה רפואה משלימה וגלי הלם. ראשון לציון. 0547706884