מהי דיספגיה?
דיספגיה היא המצב הרפואי הגורם לקושי או לחוסר אפשרות מוחלטת בבליעת מזון מוצק ונוזל . כאשר קיימת דיספגיה, תהליך הבליעה הופך להיות קשה ומסובך ביותר, ואף יכול להכריח מטופלים רציניים לחפש דרכים חלופיות לשמירה על תזונה בסיסית.
גורמים להפרעת דיספגיה
הסיבות שמאחורי מקרה של דיספגיה יכולות להיות מגוונות מאוד . נוח לזכור שכ- 50 זוגות שרירים ועצבים נחוצים לבליעת מזון. בנוסף, דיספגיה יכולה לנבוע ממחלה קיימת חמורה יותר.
הגורם לדיספאגיה במערכת העיכול
במקרה של הפרעה בבעיות oropharyngeal , בדרך כלל מנוהלים הגורמים הבאים:
מחלות המשפיעות ישירות על הלוע או על חלל הפה, כמו דלקת הלוע , דלקת שקדים וקנדידיזיס.
דיורטיקול הלוע, במקרה זה נוצר כיס על הוושט, אוסף חלקיקי מזון מוצקים שבטווח הקצר מתחילים ליצור קשיים בבליעה, כולל גם שיעול, ריח רע מהפה וחזרת המזון.
מצבים נוירולוגיים מסוגים שונים, החל מחולי פרקינסון וטרשת נפוצה ועד שבץ ופציעות.
סרטן וגידולים באזור הלוע.
טיפול בקרינה לטיפול בגידולים, טיפול העלול להלהיט את הרקמות באזור.
גורם לוושט בוושט
באשר להפרעות בוושט, הסיבות בדרך כלל מגוונות בהרבה מאשר במקרה הקודם. אלה כוללים:
בקע סרעפתי, הידוע גם בשם היאטוס או בקע בהיילייט.
מצבים שונים המשפיעים באופן ישיר על הוושט או קשורים אליהם, כמו למשל אשלזיה, עוויתות בוושט, ריפלוקס במערכת העיכול, היצרות, ושט דלקת באוזינופיליס וסלרודרמה.
תפקוד לקוי של טבעת הושט.
סרטן וגידולים באזור הקיבה והוושט.
טיפול בקרינה לטיפול בגידולים, בהיותו טיפול שיכול לגרום לדלקת, הצטלקות ויצרות של הוושט.
תסמינים של דיסגפיה
בנוסף לסימפטום המייצג ביותר שיש לדיספגיה, שהוא הקושי בבליעת מזון מוצק ונוזלי , ישנם סוגים אחרים של תסמינים שעשויים להיות מאוד נוכחים.
במקרים קשים של דיספגיה , קשיי בליעה מלווים בכאב , המכונה אודינופגיה . כמו כן, עלול להיות למטופל תחושה שהאוכל שהם אוכלים נשאר תקוע באזור הגרון והחזה .
במקרים של דיספאגיה במערכת העיכול , יש סיכוי לשיעול ולחנק במהלך הארוחות . לעומת זאת, חולים במערכת העיכול בוושט חווים צרבת קשה והקאות של מה שנבלע . מחוץ לארוחה, כמה תסמינים של דיספגיה הם צרבת, ירידה במשקל, צמיחה חוזרת, ריר וצרדות בעת שינה.
דיספגיה אצל ילדים
דיספגיה אצל ילדים מציגה סדרת סימנים אליהם עלינו לשים לב, מכיוון שילד צעיר אינו יכול להסביר את הקושי בבליעת מזון, על ההורים להיות מודעים לתופעות הבאות:
דחיית מזון מוצק.
מתח גוף בזמן האכילה.
שיעול, הקאות וקשיי נשימה בזמן האכילה.
ירידה במשקל
אבחון דיספגיה
בשל מגוון הגורמים הרבים שמאחורי דיספגיה, המומחה יצטרך לבצע עבודה יסודית בכדי לאבחן את הבעיה. גם כאשר מדובר במקרה קל של מחלה זו, חייבת להיות נכונות לדעת מדוע היא מתרחשת ומהו הטיפול היעיל ביותר בכדי להימנע ממצבים רפואיים חמורים יותר, לא רק למחלה עצמה, אלא לתוצאות האפשריות. שאלו יכולים לשאת.
בתחילה, ה- ENT יאסוף מידע על מתי ואיך מתרחש קושי זה בבליעה , וכן אילו מזונות גורמים למטופל לבעיות הקשות ביותר. ואז תבחין בפה ובלוע בזמן שהמטופל לועס ובלע.
במידת הצורך ה- ENT יבצע בדיקה אינסטרומנטאלית מדויקת יותר לצורך ביצוע האבחנה כמו צילומי רנטגן, אנדוסקופיה ומנומטריה . במהלך צילומי רנטגן, על המטופל לבלוע תמיסה לא מזיקה של בריום, שתאפשר לראות את תנועת הנוזלים בתוך הלוע והוושט, כמו גם חסימות אפשריות.
טיפול בדיספגיה
כשמדובר בדיספגיה, הטיפול אמור תמיד לכוון תחילה למנוע את החמרתו . לאחר השגה זו מטפלים בסיבה המקורית ומבקשים שיפורים חשובים עד להפסקת התסמינים ובעיית ההוכחות שנעלמה.
עם זאת, הגדרת הטיפול בדיספגיה אינה קלה, בעיקר בגלל המגוון הרחב של הסיבות הקיימות המניעות את המחלה.
כאשר מאובחנת דיספגיה בזיהום , דרך הפעולה היא השימוש המבוקר באנטיביוטיקה . במקרים בהם דיספגיה היא תוצאה של בעיות נוירולוגיות, טיפול מוטורי הוא בדרך כלל המשאב היעיל ביותר המאפשר למטופל להתגבר עליו.
קיומם של דיספגיה בוושט עשוי לדרוש תרופות להפחתת הצרבת וריפלוקס , תוך טיפול במצב קיבה זה למניעת דחיית הקיבה של מזון מוצק ונוזלי הנצרך.
כמו כן, בדרך כלל הרופאים מטפלים במקרים של אכאלסיה והתמצאות בוושט בעזרת התרחבות ידנית . כדי להשיג זאת משתמשים באנדוסקופ מתאים עם בלון המרחיב את הוושט.
לא משנה מה סוג הדיספגיה, ניתן לטפל במקרים של סרטן וגידולים רק בניתוח . אם הדיספאגיה הגיעה למצב קשה מאוד, יתכן והרופא ייאלץ להשתמש בצינור האכלה דרך הבטן כדי לאפשר למטופל תזונה מספקת.
קורת גג - בניית אתרים, המרכז לאדריכלות העסקים