כידוע, תהליך גמילה מעישון הוא אחד מתהליכי הגמילה הקשים ביותר, ולמרות שמרבית האנשים המעשנים היו שמחים להיפטר ממנהג זה - רק מעטים מהם מצליחים לעמוד במשימה.
כיום אנו כבר מודעים לנזקים הקשים הקשורים בעישון סיגריות, שהוכרז לאחרונה כגורם מספר 1 למוות ומחלות קשות הניתנות למניעה. עישון הוא גורם סיכון לסרטן ריאות ומחלות ריאה כרוניות, לסרטן הפה, מחלות כלי דם (ביניהם התקפי לב ושבץ מוחי), סוכרת, מחלות מעי מסויימות וכן סרטן צוואר הרחם בנשים.
אין ספק כי גמילה מעישון היא הפתרון לכל מי שמעוניין באורח חיים בריא ושיבה טובה, אך הקשיים הכרוכים במסע זה הם רבים. כיום קיימות שיטות רבות של גמילה מעישון המספקות פתרונות שונים למעוניינים להפסיק לעשן.
גמילה מעישון - הקשיים השונים
כאמור, בעשורים האחרונים עלתה המודעות לסכנות הכרוכות בעישון ויותר ויותר אנשים מכירים בכך שמדובר בהרגל רע שרצוי להפסיקו. עם זאת, גמילה מעישון היא משימה לא פשוטה כלל וכלל, במיוחד עבור מי שרגיל לעשן שנים רבות.
תהליך גמילה מעישון הוא תהליך העשוי לקחת לא מעט זמן והוא קשה מאוד לנגמלים, משתי סיבות עיקריות: ראשית, ההתמכרות הפיזית. הניקוטין הנמצא בסיגריות הוא חומר הגורם להתמכרות פיזית קשה של ממש, והפסקת עישון מביאה להופעת תסמיני גמילה של ממש: השתוקקות לסיגריה, קושי בריכוז, הפרעות שינה, דיכאון, עצבנות, כעס, תסכול, חוסר מנוחה, חרדה.
שנית, ישנה ההתמכרות ההתנהגותית- אצל אדם שרגיל לעשן כמות מסויימת של סיגריות מדי יום ובמצבים מסויימים (אחרי האוכל, עם הקפה, במצבי לחץ או חרדה, משיעמום) הסיגריה הופכת להרגל חזק מאוד שקשה להפסיקו לפתע פתאום.
כך שמי שעובר תהליך של גמילה מעישון עובר למעשה שני תהליכים במקביל: תהליך פיזי של גמילה מניקוטין ותהליך נפשי או התנהגותי של גמילה מהרגל של שנים. לא פלא אם כן שהרבה מנסים להפסיק לעשן אך לא מצליחים.
גמילה מעישון - כל הדרכים
ישנם כיום כמה סוגים של טיפולים ופרקטיקות להפסקת עישון, להלן כמה מהם:
סדנאות גמילה מעישון של קופות החולים - קופות החולים השונות מציעות כיום סדנאות גמילה מעישון לחבריהן הכוללות מפגשים אישיים או קבוצתיים, ומשלבות טיפול תרופתי להפסקת עישון עם טיפול התנהגותי. הסדנאות ניתנות בחינם והמשתתפים זכאים להנחה בקניית תרופות מרשם של גמילה מעישון.
סדנאות גמילה פרטיות - סדנאות גמילה מעישון כמו למשל זו של אלן קאר, מציעות שיטות שונות וגישות שונות לגמילה מעישון ורובן מסתמכות על תמיכה קבוצתית כדרך להצלחה. בסדנאות אלו המשתתפים מקבלים סיוע רגשי והתנהגותי במטרה לשנות את הרגלי העישון.
תחליפי ניקוטין - קיימים כיום תחליפי ניקוטין הניתנים לרכישה בבתי מרקחת בצורת מדבקות, מסטיקים או לכסניות, אשר מטרתם היא לספק מנות קצובות של ניקוטין למי שמנסה להיגמל מעישון ולהקל על תהליך הגמילה, אך מומלץ ללוות את השימוש בתחליפים בייעוץ או תמיכה התנהגותית.
Shlomit S.