למרביתנו יש דפוסי התנהגות והרגלים לא יעילים ולעתים אף מזיקים, הרגלים אשר למדנו במהלך חיינו. לחלקם אנו מודעים ולאחרים פחות. מי שניסה לשנות הרגלים יודע כמה קשה הדבר. אבל ניתנים בחלקם לשינוי. למרבה הצער, הרגלים שיש מאחוריהם סיבות רגשיות, קשים יותר לשינוי והם אלה שבעיקר מזיקים לבריאותנו הפיזית והנפשית.
אחת הסיבות שקשה לנו לעשות שינויים רגשיים היא אמונה שההרגל משרת אותנו. אנחנו משתמשים במנגנוני הגנה כדי להצדיק, להכחיש ולהתעלם מההשפעה השלילית של הרגלים מזיקים. למנגנוני הגנה תפקיד חשוב והם מופיעים בגיל צעיר מאוד ומופעלים כאשר נפגשים עם רגשות כמו: פחד, איום רגשי, ייאוש, חוסר אונים, כאב וכדומה. כולנו משתמשים במנגנוני הגנה, לעתים מבלי לקרוא לזה כך. לשימוש במנגנונים אלה יש רווח והפסד. אדם עם מנגנוני הגנה נוקשים יתקשה להתנהל בצורה גמישה ויעילה, ליצור קירבה, קשר משמעותי מספק, להבין את העובר עליו ולהתמודד עם פגיעותו הראשונית.
דוגמאות:
- ביקורת ושיפוט עצמי – כאשר אדם עם בטחון עצמי ירוד, חווה כישלון, תגובתו האוטומטית והמזיקה תהיה התייחסות שלילית לעצמו. הכישלון יקבל פרשנות כואבת ובקורת עצמית נוקשה. תגובה כזו עלולה להיות בחזקת נבואה המגשימה את עצמה. ככל שיתייחס לעצמו בביקורת ושיפוט נוקשים, כך יהיה קשה יותר לחוות הצלחה. הדרך הטובה ביותר לשינוי היא לבדוק מחדש את העמדות השונות, את התפיסות ותבניות החשיבה השליליות וכיצד לבדוק אותן ביחס למציאות האובייקטיבית. במקרים מסוימים יש צורך להיעזר באיש מקצוע, כדי לשנות ולאתגר עמדות ואמונות שליליות.
מטבע הדברים, תסכול ואכזבה הם התגובות הנפוצות ביותר לאחר כישלון. אדם אשר ביטחונו העצמי ירוד, חווה חוסר הצלחה, עושה הכללה ומגיע למסקנה גורפת כי אין לו סיכוי להצליח ולהגיע למטרה אליה שאף. מאמין שהוא בניגוד לאחרים, רואה את הדברים באופן מציאותי ועליו להוריד את רף הציפיות. עם הזמן, מחשבות כאלה הופכות לדפוסי חשיבה מקובעים ולקויים הגורמים למצוקה, כניעה לפחד והעדר מוטיבציה להתנסויות חדשות. שינוי יכול להיעשות רק כאשר משנים את דפוסי החשיבה לחיוביים וסתגלניים יותר.
- הרחקת והתרחקות מאנשים כאשר מרגישים בודדים. כולנו מכירים את השפעותיה המזיקות של בדידות על חיינו. אחד ההרגלים הלא תמיד מודעים: כאשר מרגישים בודדים, נעשים פגיעים ומרחיקים את אותם האנשים הרוצים בקרבתנו. הפחד שמא הפגיעות תתגלה ונחווה דחייה ו/או אכזבה גורמת להסתגרות, צמצום והימנעות מיחסים חברתיים ובינאישים. למרבה הצער, קשה לראות כיצד הימנעות מקשר, זהירות ייתר והרחקת אנשים תוציא את האדם מבדידותו.
- מחשבות חזרתיות ו"תקועות" - כאשר מתרחש דבר פוגע, מרגיז או מצער, רק טבעי שאנו עסוקים במחשבה אודות המקרה או המצב. תפקידן של מחשבות אלה היא להבין, ללמוד, להחליט על דרך פעולה, להגיע לתובנות חדשות, אשר מטרתן להביא הקלת המתח, אי השקט ולהמשיך במהלך החיים. לדאבוננו, היתקעות במחשבות חוזרות של דאגה, חרדה, כעס וכו' אינם מאפשרים להמשיך הלאה. התמכרות למחשבות אלה לא רק שאיננה מקלה ויעילה, אלא ההפך, המחשבות הולכות ומתעצמות עד לממדים שקשה לשלוט בהן. חשיבה כזו עלולה לגרום לפגיעה במצב הרוח, מתח ודיכאון. פניה לאיש מקצוע עשויה לסייע בנושא.
- התרחקות כדי להימנע מתחושת אשמה - אשמה מתעוררת בדרך כלל כאשר מרגישים שנהגנו במזיד או בזדון. התנצלות לא תמיד יעילה, האחר לא תמיד סולח. כתוצאה מכך המתח עולה כמו כן רגשות אשם ובושה. אחד המנגנונים להתמודדות לא יעילה עם רגשות אלה, היא באמצעות התרחקות והימנעות מהאדם האחר, דבר המחמיר את היחסים. להתרחקות והימנעות מקשר השפעה הרסנית. חשוב, להתנצל, להתקרב ולא להתרחק, תוך הקשבה לרצונו של האחר והתאמה גם לצרכיו.
הבנה כיצד הרגלים מסוימים מזיקים לנו ולמערכות היחסים שלנו, שינוי הרגלים אלה והחלפתם (במלואם או בחלקם) בהרגלים מותאמים יותר למערכות יחסים, יקדמו את בריאותנו וחוסננו הנפשי.
חוה אוסטרובסקי פסיכותרפיסטית עו"ס קלינית m.a. בעלת קליניקה פרטית במרכז הארץ. עובדת עם יחידים זוגות ומשפחות, הנחיית קבוצות, הדרכת הסטודנטים והדרכת עובדים סוציאליים. נסיון רב במסגרת שרותי בריאות הנפש הציבוריים.
פייסבוק: https://www.facebook.com/havaosMSW
אתר: טיפול פרטני (אישי), זוגי ומשפחתי | טיפול זוגי במרכז הארץ