המכתב המצורף נשלח היום אל מנכל הבריאות מר משה בר סימן טוב
הנדון: האם כדאי לתת אימון בהתנהלות משרד הבריאות במשבר הקורונה
שלום רב,
היום התפרסם בעיתון ידיעות אחרונות ראיון אתך בעניין משבר הקורונה.
אני מניח שהדברים שפורסמו בשמך אכן נאמרו בראיון. כרקע נוסף לאמור בהמשך מתפרסם בעיתון ליד הראיון אתך גם ראיון עם רופא של בית חולים שאומר שהגיעה למחלקה שלו חולה עם תסמינים חשודים שאושפזה במחלקה שלו אבל בקשת הצוות לבצע לה בדיקת קורונה נענתה בשלילה בנימוק שהיא לא עומדת בקריטריונים של משרד הבריאות.
בתשובה לשאלה מדוע מחכים עם בדיקות ולא מרחיבים אותן למי שיש להם תסמינים כאשר המבקש הוא איש צוות רפואי השבת שזו התוכנית כעת. לגבי אותה שאלה כאשר המבקש הוא רופא קהילה השבת שמשרד הבריאות ישחרר גם בדיקות לבקשת רופא קהילה והוספת שזה יכול להגיע לעשרות אלפים או אפילו מאות אלפים ביום. התשובות האלה שלך רק מחזקות את הרגשת אי האימון שלי בשיקולי הנהלת משרד הבריאות.
לא ברור מדוע רופא של בית חולים שמקבל לאשפוז חולה החשוד בקורונה אינו יכול לבקש לבצע בדיקת קורונה כאשר הנימוק הוא קריטריונים של משרד הבריאות. הנזק העלול להיגרם לצוות בית החולים ולחולים סביב חולה כזה הוא גדול (והנזק הכלכלי לקהילה עלול להיות גדול). הניסיון למנוע בדיקה בנימוק של קריטריונים (שלא כתובים בתורה כקדושים) מחזק את הספק בשיקול הדעת של הנהלת משרד הבריאות. לא היתה בראיון תשובה לשאלה מדוע כעת יש תוכנית לאפשר זאת כאשר עד כה לא התאפשר זאת. הרי דבר לא השתנה פרט לכמות החולים. גם ההתבטאות לגבי הפניית בקשת בדיקה מצד רופא קהילה שזה עלול להוביל למאות אלפי בדיקות ולכן משרד הבריאות לא אישר עד כה לרופא קהילה לשלוח אפילו בקשה אחת לבדיקה מחזק את הספק בשיקול הדעת של הנהלת משרד הבריאות. בראיון גם לא ניתן הסבר לאיסור שהוטל על מעבדות נוספות לתל השומר להיערך לבדיקות ועל ההימנעות לשלוח אליהן בדיקות.
בסיכום: הרושם המצטבר הוא ששיקול הדעת של הנהלת משרד הבריאות מושפע יותר מדי משיקולים פוליטיים ולכן התנהלות הנהלת משרד הבריאות אינה מעוררת אימון גדול.
בכבוד רב
יוסף יעלי
ד"ר יוסף יעלי הוא מנתח מערכות ארגוניות ציבוריות בשיטת פרקינסון (לשעבר מדען בכיר ומהנדס מערכת ברפאל ואלביט)