אחד הדברים שדובר בהם רבות בגל הראשון של הקורונה הוא הבדידיות שחשים בני דור גיל הזהב אשר נאלצים להישאר בביתם ולא לראות את הנכדים.
מתברר כי תופעה זו לא פוסחת על בחורים צעירים יותר.
בדידות היא תחושה סובייקטיבית אצל כל אדם בנפרד והיא בוחנת את הפער הקיים בין ההון האנושי של אדם לבין ההון האנושי שהוא היה רוצה שיהיה לו.
מדובר על קשרים משמעותיים (לא שיחה עם הרופאה בקופת חולים או עם הקופאי בסופר).
ניתן לראות כי זקנים אכן נוטים יותר לסבול מבדידות, מפני שהם נמצאים יותר מדי זמן לבד ולא כולם מעוניינים ללכת למועדוני קשישים ,או לחלופין לקחת חלק בתכניות חברתיות.
מחקר חדש שפורסם בימים האחרונים העונה לשם "בדידות בתקופת קורונה" מגדילה את הסיכון לדיכאון ולחרדה (או שילוב ביניהם) ב–80%.
מבין כל הפרמטרים שנבדקו (בין היתר גיל, מצב משפחתי ומצב בריאותי), הבדידות התגלתה כגורם הסיכון המשמעותי ביותר.
תאור המחקר
חשוב לציין כי המחקר, בהובלת פרופ' יובל פלגי, ראש החוג לגרונטולוגיה באוניברסיטת חיפה, נערך מאמצע מארס ועד תחילת אפריל, באמצעות שאלונים מקוונים שהופצו ברשתות החברתיות.
מטרתו היתה לבדוק מה עשוי לנבא חרדה או דיכאון (או שניהם) בזמן קורונה.
1,059 בני אדם, בני 18 עד 92, ענו על השאלונים.
בואו נראה מהם תוצאות המחקר.
מסקנות המחקר
1: למרות קשיי הבדידות של זקנים, מתברר שצעירים (18–60) סובלים יותר מזקנים מחרדה ומדיכאון בשל מגפת הקורונה.
2: בעוד ש-16% מהאנשים הצעירים סבלו מדיכאון, ו-22% מהאנשים הצעירים סבלו מחרדה, בקרב האנשים המבוגרים רק 6% מהם סבלו מחרדה, ו-7% מהם סבלו מדיכאון.
בואו נראה איך ד"ר פלגי שעמד בראש המחקר מסביר נתונים אלו.
ההסבר למחקר
פרופ' פלגי טוען לגבי השאלה איך זה שצעירים סובלים מבדידות יותר התקופת הקורונה כי יכול להיות שהאנשים המבוגרים כבר מצאו דרך לנהל חיים משמעותיים גם לנוכח סיכונים ומוות, וכן, יכול להיות, שהאנשים הצעירים חשופים יותר לדיכאון וחרדה מפני שיש להם אחריות לכל המשפחה, ובעיקר בשל דאגות פרנסה.
כלומר, ייתכן שלחוסר ביטחון קיומי יש השלכות קשות יותר מאשר לפחד מהחולי והמוות.
סיכום המחקר
ניתן לראות כי הבדידות היא אכן האויב מספר אחת של חיי שגרה סבירים בתקופת משבר הקורונה.
למרות שבתקופה זו קשה ליצור קשרים אישיים בין בני-אדם ,הדבר מחייב בעיקר את האנשים המבוגרים לפתח תחומי עניין שונים ומגוונים,גם הצעירים צריכים למצוא את זמן האיכות שלהם שלא כולל מגע אנושי עם דמות זו או אחרת.
אני בלוגר וכותב באתרים שונים כגון: "פרשן","NEWS1 ", "ועוד. וכן אני סטודנט לתקשורת באוניברסיטה הפתוחה.