רוצים להיות הורים שתורמים באמת לילדכם , מאפשרים להם צמיחה וביטחון עצמי? רוצים ליצור אווירת הרמוניה בבית,יחסים נינוחים ללא מאבקים? שינוי בגישה יכול לעשות זאת:
1. פחות- לתת הכוונה. ויותר- יחס של קבלה. לקבל את הילד כמו שהוא- על השגיו , העדפותיו , הדרך בה הוא עושה דברים, החברים אותם הוא בוחר. (כל עוד הם לא עברינים.)
2. פחות- לתת לילד פתרונות, ויותר- לשתף אותו בפתרון בעיות, להתייעץ איתו.
3. במקום- לספק את כל רצונותיו של ילדך המתבגר, -לעודד אותו לעשות למען עצמו . למשל, לעבוד ולחסוך למען מטרה שבחר.
4. במקום לדאוג לו -לסמוך עליו.
5. במקום- לדרבן ולדחוף להשגים- לאפשר, לעודד , להיענות ליוזמה שלו, לעניין , לתת אמון ביכולתו. לאפשר- טיפוח כשרונות וכישורים וגם -לאפשר לטעות, להכשל.
6. במקום - להיות זמינה תמיד לילדך המתבגר - לשחרר, לתת עצמאות ולטפח לך עולם מלא עניין משלך . (אין הכוונה לילדים בגיל הרך. אלה זקוקים כמובן לזמינות רבה של ההורים או לפחות של האם.)
7. במקום - לבקר ולעסוק בחולשות - להדגיש חוזקות ,ייחוד , הצלחות . לראות את היש.
8. במקום- לצפות לפתרון מיידי של כל הבעיות- להתמקד במטרה אחת שאנו רוצים להשיג ביחס לילד, בבעייה אחת שאנו רוצים לפתור, תחום אחד שרוצים לשפר. במקרים רבים כדאי וחשוב לשתף את הנער - למשל, באיזה מקצע לימודי אתה רוצה להשיג שיפור בסימיסטר הזה? הוא לא צריך להיות טוב בכל התחומים.
9. במקום- להוכיח שאתה הצודק, החזק , הקובע ואומר את המילה האחרונה - להוכיח שאפשר לפעול בשיתוף פעולה , בגמישות , במשא ומתן והקשבה הדדית. כשאתה נאבק עם ילדך זה סימן שהוא עקשן .וזה גם סימן שאתה עקשן.
10. במקום לצפות שהוא יעשה את הדברים מושלם , עם ביצוע מעולה
לעודד את עצם העשייה וההתנסות.
11. לשים פחות דגש על ההישגים החיצוניים והמדידים - ויותר דגש על דרך ההתנהלות , על הדברים המהותיים.. למשל- לא איזה ממוצע ציונים הילד "מביא"- אלא - איך הוא מגיב לכשלון ?האם הוא מאשים את כל העולם? את הגורל? האם הוא מוכן לדחות סיפוק מיידי כדי ללמוד ולהצליח במבחן , אם זה מבחן שחשוב לו להצליח בו?
12. לוותר על הציפיה שעיניני הבית יתנהלו בצורה מושלמת לפי הספר, ושאתם תהיו הורים מושלמים. במקום זאת לבדוק מה מתאים לכם , וליכולתכם? על אילו דברים חשוב לכם לא להתפשר ,לא לוותר לעצמכם ולילדיכם? ובאילו דברים אפשר להתגמש?
מיכל גולני - מורה לחינוך מיוחד ומאמנת אישית .