חובבי תיעוד, הקשבה וכתיבה, אוספי זיכרונות ומראיינים לסיפורי חיים,
דווקא עכשיו – לראיין ולכתוב
בסיומו של חג האורים אנחנו מתבשרים שאולי הגענו לרגע שבו רואים אור בקצה המנהרה. ועדיין, נראה שנצטרך להמשיך להישמרמפני המחלה גם אם תודבר המגפה. בזמן שרובנו הקפדנו על כללי הזהירות במטרה להגן על בני הגיל השלישי, בינתיים, מהדלת האחורית, השתחלו רעות חולות אחרות, ניצלו את הפרצה ובעצם את הריחוק. הבדידות והניתוק מהשגרה ומהמשפחה הזיקו ומזיקים לכולם ולבני גיל הזהב במיוחד.
לא בכדי צצו יוזמות רבות לשיח ולתיעוד סיפורי חיים. מטרותיהן מגוונות: אמצעי להפגת השעמום, ליצירת קשר, להרמת מצב הרוח, לניתוב תשומת הלב לעשייה, לחשיבה, ליצירה, להיזכרות – כל זאת לצורך שיפור המצב הרגשי והקוגניטיבי של המספרים.
גם בימים שכתיקונם, תיעוד וכתיבת סיפורי חיים מיטיבה עם המספרים, עם המשפחות שלהם ומחזקת קשרים. בכל פעם מחדש מתבררת חשיבותם של התהליכים שבאמצעותם סיפורים שבעל פה, מיתוסים משפחתיים, אנקדוטות מוכרות במשפחה וגם כמה שמתגלות תוך כדי העבודה על הספר – כולם יחד מתחברים ומוצאים לעצמם מקום של כבוד בין דפי ספר. לקוחותיי הוותיקים מתארים באוזניי איך בכל פעם מחדש מתבררת חשיבותם של הספרים המודפסים, אל דפיהם המשפחה חוזרת כנקודת מפגש, אליהם מתכנסים כדי להיזכר, להתגעגע ולהתרפק, למצוא תשובות לשאלות ולגלות שוב את השאלות שנותרו פתוחות.
לאור מה שעובר עלינו בתקופת הקורונה, צף ועולה, חזק מתמיד, הצורך להקדיש זמן ומשאבים כדי לאסוף ולו רסיסי זיכרונות, לפני שיהיה מאוחר מדי. באוויר עומדת מעין תחושת דחיפות לשאול ולהתעניין, להאזין ולשמר את הסיפורים של הוותיקים שבינינו. להבין, ללמוד, להתחבר ולהיעזר בזיכרונותיהם. רבים מצאו בחודשים הללו את הפניות או את ההזדמנות להקשיב סוף-סוף. הצורך של הצד המקבל חובר לצורך של הצד המספר.
שאלות שמעסיקות אתכם בתחום הניהולי-כלכלי של פרויקט תיעוד וכתיבה
הנשמת זיכרונות זו השליחות שלי. מזה 20 שנה אני מלווה אנשים, משפחות וקבוצות במסע של כתיבה הביתה, מסע מלכד להיסטוריה משותפת – וזו עבודה מספקת מאוד. לאורך השנים פיתחתי מיומנויות וכלים המסייעים לי וללקוחותיי. כשהגיעו אליי שאלות ובקשות ללמד, החלטתי לתרגם את הידע שצברתי לקורס נגיש הן לטובת הזקוקים לכלים האלה מתוך צורך אישי-משפחתי והן לטובת מי שבונים לעצמם סל כלים מקצועי.
לאחרונה עלו שאלות חדשות, ביחס לפן הניהולי ולפן הכלכלי של הפרויקט. מהי ההתנהלות המומלצת מול לקוח, איך מנסחים הצעת מחיר, מה כולל חוזה על מחתימים את הלקוח, איך מתמחרים את העבודה, כמה זמן צריך להקדיש לפרויקט, מי הם אנשי המקצוע שאנחנו משתפים איתם פעולה לצורך הפקת סיפור חיים... ושאלות רבות נוספות. אני עובדת כעת על הוספת שיעור או מודול שמרכז בתוכו את התשובות לשאלות הנ"ל וכיווני פעולה שאני ממליצה עליהם. אתן.ם מוזמנות.ים לשלוח לי שאלות שמעסיקות אתכם בנושאים הניהוליים-כלכליים, כדי שאתייחס אליהן בשיעורים החדשים שיתווספו לקורס.
אם אתם מתעניינים בקורס לכותבי ביוגרפיות והייתם רוצים לדעת עוד על כל הטוב שיש בו, ועד כמה הוא רלוונטי לצורך שלכם – פנו אלינו בדוא"ל או חפשו אותנו במרשתת לקבלת טיפים ועדכונים.
אילת אסקוזידו - עורכת ומוציאה לאור. מנשימה זיכרונות ומדריכה כותבים וכותבות לשמר את אוצר הזיכרונות שלהם ושל יקיריהם.