שירותי הרפואה בארץ נמצאים במוקד תשומת הלב הציבורית. במיוחד הדברים אמורים בבתי החולים השונים, ציבוריים ופרטיים. בשנים האחרונות מתחיל להגיע ארצה תהליך חשוב. מדובר על אקרדיטציה בבתי חולים בישראל. נסביר מהי המשמעות ואיך זה משפיע על איכות הטיפול בחולים.
אקרדיטציה בבתי חולים בישראל, מה זאת אומרת?שירותי הרפואה בארץ ובמיוחד בתי החולים פועלים בכפיפות לחוק. חוק מאוד מרכזי הוא חוק זכויות החולה וכמובן ידועה גם החובה לשמור על חיסיון רפואי ופרטיות של המטופלים. אולם החוק לא יכול לכסות כל דבר. וכאן נכנס לתמונה הנושא שבו אנו עוסקים, כלומר אקרדיטציה בבתי חולים בישראל.
אקרדיטציה היא פרקטיקה של הערכה שיטתית של איכות הטיפול בבית החולים על פי סטנדרטים מקובלים. פרקטיקה מוצלחת מאותתת למטופלים ולבעלי עניין אחרים כי הושג תקן איכות מינימלי. גישה זו לשיפור האיכות מבוססת על הציפייה שתרגיל האקרדיטציה מוביל לשיפור במנהל הקליני ובאיכות הטיפול. אמנם ישנן עדויות מוגבלות התומכות בהשפעתה על תוצאות המטופלים, אך האקרדיטציה היא בכל זאת תעשייה משגשגת בעולם והיא נחשבת לפעילות חיונית לשיפור איכות החולים.
משמעות הדבר היא הכנסת שורה של תקני איכות. אלה לא תקנים שהחוק מחייב אותם אלא תקנים שמפוקחים על ידי גופים פרטיים מובילים, שבודקים קריטריונים שונים. בית חולים, לפחות בשלב זה, לא חייב להצטרף אולם אם הוא מעניין לקבל תו תקן יוקרתי בתחום הרפואי, הוא מצטרף לתהליך.
בתהליך עצמו מנהלים ועובדים בכל הרמות מקבלים הדרכה, הכשרות שונות וחידוד של כל מיני נהלים. במועדים תקופתיים, כלומר אחת למספר שנים, מתקני בית החולים והצוות עומדים בפני בחינה. על פי התוצאות הגוף המוסמך מחליט אילו בתי חולים זכאים להמשיך להחזיק בתו האיכות ואילו בתי חולים אינם עומדים בסטנדרטים.
המטרה – שיפור איכות הטיפולתקן איכות בבתי חולים בישראל מכיל למעשה כמה וכמה נושאים שונים ומגוונים. התקן לא יכול לעמוד בניגוד לחוק אך הוא יכול וצריך להוסיף דגשים מעבר לכך. דוגמאות לנושאים שנכללים בתווי התקן המובילים כוללים פעולות שתומכות בבטיחות המטופלים, דגשים על שמירה של מידע רפואי כתוב או ממוחשב, תקני בטחות אש, התנהלות יום יומית של צוותים רפואיים בנושאים שונים (כגון הרגלי היגיינה), נהלי קליטה ושחרור של חולים ועוד ועוד.
בסיכומו של דבר, אקרדיטציה בבתי חולים בישראל נועדה לתמוך בהכשרה של צוותים רפואיים וצוותי עזר, עם מתן כלים עדכניים והדרכות ריענון מעת לעת. המטרה היא להביא לשיפור באיכות הטיפול. המידע חשוף לציבור וכל אחד יכול לבדוק ולדעת האם בית חולים עבר אקרדיטציה או לא.
עודד ברק