קצת על היחסים שבין עובד ומעביד
מעסיק פרילנסר? האם נכון לומר כי יחסי עובד מעביד תקפים בכל מצב, תמיד! גם אם ההעסקה מתבצעת באמצעות חשבוניות?
אם נוצר מצב של הסכם התקשרות שערכו הצדדים, ובהסכם נקבע כי העובד הוא "קבלן עצמאי" ולא יחסי עובד מעביד לא יחולו עליהם, האם זה יספק את ההגנה הנדרשת למעסיק והאם אכן מדובר באי קיומן של יחסי עובד מעביד?
התשובה היא שלא.
לאורך השנים קבעו בתי הדין לעבודה כי יש מספר עקרונות נוספים והסכם ההעסקה שנחתם בין הצדדים אינו תמיד משקף את מהות היחסים בין המעסיק לעובד.
כדי שלא יווצר מצב של יחסי עובד מעביד ראוי שיתקיימו תנאים נוספים במצב של העסקה בחשבונית. ומדוע בעצם? התשובה היא כי יחסי עובד מעביד מקנים לעובד זכויות נוספות ורבות בנוסף על התשלום ששילם לו המעסיק על בסיס חשבונית ההעסקה. על מעסיק שמקיים הסכם היקשרות עם עובד עצמאי או פרילנסר לקיים תנאים נוספים ולהקפיד עליהם, וזאת על מנת לוודא כי בעתיד בית המשפט לא יקבע כי ההתקשרות ביניהם דינה יחסי עובד מעביד.
מה קורה כשמעוניינים לבצע סיום התקשרות? קורה לא אחת כי המעסיק אינו מרוצה מעבודתו של המועסק והוא מעוניין לסיים את עבודתו. האם במידה והמועסק עובד באמצעות חשבונית יש צורך לבצע שימוע לעובד? אולי בכלל יש לבצע עם העובד שיחה שבמהלכה מתקיימים הפיטורין, אולי בכלל אפשר רק לשלוח לעובד מכתב? אולי אין צורך לעשות כלום ופשוט לא להמשיך את ההעסקתו?
כדי למנוע תביעות של העובד כלפי המעסיק חייב המעסיק לקיים שימוע לעובד, שימוע כדין וזאת על מנת לוודא כי הליך הפיטורין מתבצע כראוי. עובדים יכולים לתבוע את המעסיק על כך שהשימוע לא בוצע כדין או או על כך שלא בוצע שימוע כלל. תביעה כזו יכולה לעלות למעסיק בפיצויים גבוהים כלפי העובד.
גם אם תקופת העסקתו של העובד לא היתה ארוכה, גם אם המעסיק הוא חברת כח אדם לדוגמה במקרים של עובדי קבלן כלומר העובד לא מועסק ישירות על ידי המעסיק, בכל המקרים האלה יש תורך לערוך שימוע על פי דין, גם שיחת פיטורין, מפורטת ככל שתהיה, לא מספיקה. ישנם מעסיקים שסוברים כי אין צורך לקיים שימוע על פי דין, וזוהי טעות שעלולה לעלות ביוקר!
בתי הדין לעבודה מלאים בתביעות של עובדים כנגד המעסיקים שלהם, בדיוק על מקרים כאלה. אל תמצאו את עצמכם נתבעים בגלל שהפרתם את זכויות העובדים שלכם.
לעיתים אך עלולים העובדים המפוטרים לפנות ליחידת האכיפה של דיני העבודה במשרד הכלכלה ולהגיש תלונה כנגד המעסיק (למשל במקרים בהם המעסיק לא שילם לעובד שכר מינימום) וכך במקביל לתביעה האזרחית שהעובד מנהל נגד המעסיק, יתנהל הליך נוסף כנגד המעסיק שיכול לחייב את המעסיק בפיצוי עונשי בעשרות אלפי בדמות עיצום כספי שיוטל על המעסיק.
מעסיק, אם אתה מעוניין לסיים את העסקתו של העובד, כדאי מאוד שתכיר את חוקי העבודה בנושא ותפעל על פיהם.
*חשוב להדגיש - התוכן במאמר מהווה מידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין!
חגיתא