לפני כשבועיים החלה מכבי חיפה את הופעותיה המחודשות בליגת האלופות לאחר הפסקה של 13 שנה.
מלבד ההצלחה של השחקנים והצוות המקצועי , ניתן לראות כי גם לראשי אופ"א יש חלק בהישג הזה.
בואו נסביר מהו חלקם של נשיא אופ"א הנוכחי אלכסנדר צ'ופרין וקודמו בתפקיד מישל פלטיני.
החלק של ראשי אופ"א
נשיא אופ"א לשעבר מישל פלאטיני היה זה שהגה את התכנית שמטרתה הייתה לשמור על האינטרסים של הקבוצות הבאות מן הליגות הבינוניות-קטנות, כאשר המציא את מסלול האלופות ומסלולים אחרים ב-2009.
לפי התכנית במסלול האלופות קבוצות אלופות התמודדו מול קבוצות אלופות, ואילו במסלולים האחרים התמודדו שאר הקבוצות עם שאר הקבוצות.
שיטה זו אפשרה לקבוצות שבאות מליגות בינוניות להעפיל לשלב הבתים של גביעי אירופה השונים ולזכות במענקים השונים שהעפלה זו טומנת בחובה.
כאן צריך לפרט בהרחבה את תוכנית פלאטיני.
פירוט תכנית פלאטיני
כפי שצויין בסעיף הקודם , לפי התוכנית שהגה פלאטיני יתמודדו קבוצות אלופות עם קבוצות אלופות, וכל השאר משחקות עם כל השאר.
תכנית זו גררה בזמנו לא מעט ביקורות באירופה בשנים האחרונות, לפחות בקרב הקהל הנייטרלי.
כתוצאה משיבוץ הדרגים ניתן לראות כי כל אחד משמונת הבתים כולל לפחות קבוצה אחת עשירה, וקבוצה אחת ענייה.
דבר ההופך את שלב הבתים לסגור מראש כי למרות שנסגרו חלק מהפערים, עדיין הסיכוי שקבוצה קטנה "תפתיע" קבוצה גדולה הוא קטן מאוד.
מה שיוצר חוסר עניין לגבי הקהל שאוהב את משחק הכדורגל.
ניתן לראות כי בארבע השנים הראשונות ליישום תכנית פלאטיני הצליחו קבוצות קטנות כגון: אולימפיאקוס, קופנהגן, סלטיק ,ואפואל לימסול לעלות מעבר לשלב הבתים(קרי: לשלב שמינית-הגמר) , אך בשנים האחרונות עושה רושם שהפערים גדלו, וכיום קשה לקבוצה שבאה מליגה חלשה יחסית כמו הליכה היוונית, הבלגית, הסקוטית ,ועוד, לסיים במקום השני ולהעפיל לשלב שמינית-הגמר .
נשיא אופ"א אלכסנדר צ'ופרין החליט בשל כך לשנות את השיטה של פלאטיני ולהנהיג תוכנית אשר תשמר את מעמדן של הקבוצות הבכירות במשך שמונה שנים (ולא לכל החיים כפי שנהוג למשל ביורוליג).
בואו נכיר את תוכניתו של צ'ופרין.
פירוט תוכניתו של צ'ופרין
לפי תוכניתו של צ'ופרין החל מעונת 2524 ישתתפו 36 קבוצות בליגת האלופות(במקום 32 שנהוג כיום) כאשר כל קבוצה תשחק פעמיים מול כל קבוצה.
כתוצאה מכך, יבוטל שלב הבתים.
שלב המוקדמות יכלול חמישה שלבים במקום ארבעה כיום (מה שעשוי לדחוק קבוצות קטנות אל מחוץ למפעל).
נשאלת השאלה: איך הדבר משפיע על הקבוצות הישראליות?
השפעת תוכנית פלאטיני על הקבוצות הישראליות
כזכור, אפשרה תכנית פלאטיני למועדוני הפאר בישראל להיכנס לשלב הבתים של ליגת האלופות ,לא אפשרה להם להעפיל לשלבים הגבוהים של המפעל.
כך למשל, סיימו מכבי חיפה (2009/10), הפועל ת"א (2010/11) ומכבי ת"א (2015/16) את המסע שלהן בשלב הבתים של המפעל במקום האחרון כמובן.
הירוקים של אלישע לוי היו הראשונים בהיסטוריה של המפעל שיצרו את הפתגם "0 שערים, 0 נקודות", ואילו הצהובים גירדו שער זכות אחד (וגם הוא בפנדל) בכל הקמפיין האחרון. למעשה, האדומים היו האחרונים לזכות בניצחון בשלב הבתים (בקמפיין מוצלח), מה שלא מנע מהם לסיים במקום הרביעי בבית. המאזן של הישראליות בשלושת הסבבים הללו עומד על ניצחון, שתי תוצאות תיקו ו-15 הפסדים.
לפי התוכנית של צ'ופרין עושה רושם שהקבוצות הישראליות יתקשו להגיע לשלב המרכזי של גביע אירופה לאלופות.
נשאלת השאלה: מה השתנה היום ,ואיך זה ישפיע על העונה האירופאית של מכבי חיפה?
הסיכוי של מכבי חיפה לצלוח את שלב הבתים
כזכור, הוגרלה מכבי חיפה לבית שמונה עם שלוש קבוצות פאר: יובנטוס, פ.ס.ז' , ובנפיקה ליסבון.
הסיכוי של מכבי חיפה לסיים בשני המקומות הראשונים שואף לאפס ,אך אם היא לא תובס במשחקי החוץ ותצליח לגרד נקודות בבית כפי שעשתה הפועל תל-אביב בעונת 1110 היא תוכל לראות ביום בהיר את המקום השלישי המוביל לשלב שמינית הליגה האירופאית.
בכל מקרה, לא הוגן להסתכל על התפקוד הירוק בשלב הבתים רק בפריזמה של הנקודות והשערים, כפי שהיתה אובססיה תקשורתית לכך בשני הקמפיינים האחרונים של מכבי חיפה ומכבי ת"א.
הפערים הגדולים שנוצרו בשנים האחרונות בין קבוצות העל באירופה לקבוצות הקטנות הם כמעט בלתי ניתנים לגישור ומשנה לשנה אפשר לראות זאת בשלב הבתים ובזהות העולות לנוקאאוט, שלב שהפך לנחלת הקבוצות המערב אירופיות.
הירוקים ייהנו מהכסף הגדול שיצברו (עשרות מיליוני ש"ח), כדי להיות תחרותיים יותר בשנים הבאות באירופה (ולהגדיל את הפער מיתר הקבוצות הישראליות).
הניצחונות שהשיגו מכבי חיפה והפועל באר-שבע בשלב המוקדמות, תורמים נקודות דירוג חשובות ולשחקנים עצמם צפויה חוויה בלתי נשכחת, אבל בכלל לא בטוח שמדובר בחוויה חד- פעמית.
הקבוצות הישראליות חייבות לשאוף להתקדם עד כמה שניתן במפעלים השונים, כדי שנקודות הדירוג יקלו עליהן להשתלב במפעל החשוב באירופה כם בשנים הבאות כשתוכנית צ'ופרין תקרום עור וגידים.
אני בלוגר וכותב באתרים שונים כגון: "פרשן","NEWS1 ", "מקושרים" ועוד. וכן אני סטודנט לתקשורת באוניברסיטה הפתוחה.