10 סיבות מדוע כדאי לנגן בכלי נגינה
לנגינה יתרונות רבים: פיזיולוגים , שכליים ורגשיים. וכפי שנראה בהמשך, יש לנגינה קשר להנאה, לכישורי חברה,לשיפור הזיכרון ועוד.
ניתן לנגן מוזיקה מופלאה, החל ממוסיקת ג'אז, קלאסית, שירים ישראליים פופ בלוז ועוד.
הנגינה יכולה להיות במסגרת שיעורי נגינה רציפים וקבועים אצל מורה לנגינה, או באופן עצמאי.
הנה 10 סיבות מדוע כדאי לנגן בכלי נגינה:
• סיבולת לב-ריאה: נגינה בכלי נשיפה מביאה, באופן טבעי, לעליה בפעילות הגופנית שלנו: אנחנו משתמשים בזרועות, באצבעות, וכמובן בריאות. בתרגול אינטנסיבי אנחנו אפילו משפרים את סיבולת לב-ריאה שלנו. דוגמה נפוצה לכלי נשיפה כזה הוא הסקסופון.
• לרוב, הנגינה משפרת את מצב הרוח שלנו: היא מעוררת בנו, הנאה, שמחה ועליצות.
• ניהול זמן: התקדמות בנגינה דורשת, כמובן, תרגול. ביחוד אם אנחנו לומדים אצל מורה לנגינה. אם אנחנו לומדים אצל מורה לסקסופון, למשל, נרגיש התקדמות משמעותית רק אם נכניס את לימוד הסקסופון לשיגרה שלנו ונבצע זאת בעקביות. כדי שזה יצליח אנחנו צריכים להכניס את שיעורי הסקסופון, או האימונים, ללוח הזמנים שלנו. הדבקות בלוח הזמנים עוזרת לנו לשפר את מיומנויות ניהול הזמן שלנו ואת יכול הארגון שלנו.
• הרפיה ורוגע: בעת הנגינה אנחנו מתמקדים בפעילות חיובית, שיכולה להקל על תחושות לחץ ומתח. רמות לחץ מופחתות עשויות להוריד את לחץ הדם והלב שלנו, לרמה בריאה וטובה.
• נגינה מחדדת גם את יכולת השמיעה שלנו. נגינה מוצלחת בחליל,למשל, מאלצת אותנו לבודד את צלילי החליל מצלילים ורעשים אחרים. זה משפר את היכולת שלנו לבודד שמיעה של יצירות ושירים, מרעשי הסביבה. כך נוכל להנות יותר מהמוסיקה אותה אנו מנגנים או שומעים.
• שיפור היכולת השיכלית: נגינה מפעילה חלקי מוח רבים. ומדגישה 3 תהליכים שמתבצעים בו זמנית: הלימוד המוטורי, הלימוד השמיעתי והלימוד הויזואלי. הפעלה זו עוזרת ומשפרת את התפקוד השכלי של המוח.
• שיפור הקורדינציה: כדי לנגן בכלי נגינה, אנחנו מפעילים בו זמנית ובתיאום מירבי את האצבעות, הזרועות, ולעיתים גם רגליים ( לרקיעות קצב, למשל), דבר המשפר את היכולת הקורדינאציה שלנו. מי שמתופף, למשל, מפעיל לעיתים את שתי הידיים ושתי הרגליים בארבע פעולות קצב שונות לחלוטין.
• שיפור יכולת הקריאה: קריאת התוים בעת הנגינה עוזרת לנו לחזק את היכולת לעבד מידע כתוב תוך כדי תנועה. כשמתרגלים קריאת תוים, נוצרים קשרים בין הסינפסות במוח, וכתוצאה מכך, יש שיפור במהירות הקריאה, ומתרחשת קליטת מידע יותר טובה וקלה יותר. זה כמובן עוזר לנו לקלוט מידע כתוב גם ממקורות אחרים שאינן תווים ( קריאת ספרים, וכו').
• שיפור הזיכרון : כדי לנגן היטב, יש, לעיתים, לשנן את המוסיקה. התרגול החוזר משפר את יכולת הזיכרון המוסיקלי, וגם את הזיכרון הכללי.
10. נגינה טובה, לא רק למוח שלך אלא גם להרחבת המעגל החברתי. הצטרפות לקבוצת נגינה בכל גיל מעודדת אותנו לפתח קשרי חברות עם סוגים שונים של אנשים, וכן, זה בונה מיומנויות במנהיגות ובהנהגת צוותים.
יקירה לוי, מורה בכירה לסקסופון ומחברת ספרים לסקסופון.
בוגרת האקדמיה למוסיקה.
https://yakiramusic.com
yakiral@zahav.net.il