כיצד טאותרפיה מסייעת להתמודדות עם התמכרויות?
הטיפול בהתמכרויות נחשב לאחד מהאתגרים הגדולים ביותר שאיתם מתמודדת האנושות מערש קיומה.
על אף, שבחלק מהמקרים, תוצאותיה של אותה התמכרות עשויות להיראות חיוביות (בין אם בעיני המתמכר ובין אם בעיני סביבתו) כדוגמת המכורים לאהבה או המכורים לעבודתם, בסופו של דבר, עצם ההתמכרות, לכשעצמה, מהווה גורם שלילי ששולל מהמכור כל יכולת החלטה עצמאית ומכריח אותו לפעול על פי התכתיבים שאותם מכתיבה לו ההתמכרות הספציפית שלו.
ברור למדי, כי לאורך כל ההיסטוריה, האדם חיפש דרכים שונות לטפל בהתמכרויותיו ולהיפטר מהן, בכדי להיות חופשי. טאותרפיה הינה אחת מהדרכים הללו, ויש הטוענים שאפילו אחת מהמוצלחות שבהן.
מהן התמכרויות וממה הן נובעות?
כ"התמכרות" מוגדר המצב בו קיימת תלות (בין אם התלות היא פסיכולוגית ובין אם היא פיזית) בחומר כלשהו או בביצוע פעילות כלשהי.
ההתמכרות באה לכדי ביטוי בהתנהגויות כפייתיות שמטרתן היא השגת הגירוי הרלוונטי (שוב, פיזי ופסיכולוגי) למכור, והיא ממשיכה אף במצבים שבהם לשימוש בחומר הממכר או להתנהגות הממכרת ישנן השלכות שליליות, הן על חיי ובריאות האדם המכור והן על חיי הסובבים אותו (לרוב, המעגל המשפחתי והחברתי הקרוב אליו).
התמכרות לחומרים עשויות לכלול את ההתמכרות לצריכת אלכוהול ולסמים, שימוש בקנאביס, למשל, בעוד שההתמכרויות ההתנהגותיות יכולות להופיע, אף הן, באופנים שונים ומגוונים, כדוגמת ההתמכרות למין, להימורים, לקניות (ברשת ובמציאות), התמכרות למשחקי מחשב, התמכרות לרשתות חברתיות וכן הלאה.
הטיפול בהתמכרות משתנה בהתאם לסוגה של ההתמכרות.
הטיפולים המוצעים, כוללים, בין היתר, את השימוש בטיפולים הפסיכולוגיים (למשל, CBT - שיטת טיפול התנהגותית קוגניטיבית) ואף את השימוש בתחליפים ובתרופות שחלקם - "מדמים" את השפעות החומר הממכר על גופו ונפשו של האדם המכור, בעוד שחלקם האחר משכך ומקל על תסמיני הגמילה הבלתי נמנעים שאתם מתמודד המכור בעת הגמילה.
מהי טאותרפיה?
טאותרפיה הינה גישה המוגדרת כ"מודרנית" שמטרתה היא טיפול בהתמכרויות.
היא מבוססת ונשענת על גישות טיפול עתיקות שמקורן בסין, למשל, ספר הרפואה הפנימית - אחד מספריו העתיקים של הקיסר הצהוב, שהניח את בסיסה המתודולוגי של גישת הרפואה הסינית הקלאסית.
טאותרפיה מבוססת על פילוסופיית הטאואיזם, אשר יחד עם הקונפוציאניזם והבודהיזם, מניחה את הבסיס למערכת האמנות הסיניות.
"טאו" פירושו בסינית דרך, ואכן, גישה זו מתווה את הדרך לחיים בריאים ומאושרים יותר, מתוך האמונה כי ישנם שלושה ערכים שהם "ראויים" (הענווה, המתינות והחמלה) ושני ערכים שהם "אינם ראויים" (הקיצוניות והווכחנות).
טאותרפיה מנתבת את האדם לפעולות הבריאות יותר באמצעות גישת 12 השלבים, ובנוסף לטיפול המוצלח שלה בהתמכרויות, היא מסוגלת לסייע לאנשים בהתמודדות עם מגוון רחב של מצבים, תחושות והתנהגויות, ביניהם - בעיות של דיכאון וחרדה, חשש מפני שינויים, כעסים וכן הלאה.
המאמר נכתב באדיבות לבנה אלמקייס, מנהלת יד ביד, מסגרת ושיטה ייחודית לגמילה מהתמכרויות בסביבה הביתית ובמסגרת המשפחתית בליווי צמוד של אנשי מקצוע.
לפרטים נוספים, צרו עימנו קשר בטלפון 072-3301498