הגבלה על העברת נכס מקרקעין בירושה מצד רשות מקרקעי ישראל.
ירשנו דירה בתל אביב, וכעת אנו מבקשים לבצע העברת זכויות ו/או רישום ירושה והבעלות רשומה על שם מדינת ישראל או רשות הפיתוח או קרן קיימת לישראל. במקרה כמו זה כאמור, נראה כי "נעוצה" הערה בנוגע להגבלה בהעברה והורשה.
איך ניתן להעביר זכויות כאשר ישנה הגבלה על העברה והורשה כפי שמצויינת בנסח הערה?
ובכן, במקרה שברצוננו להעביר זכויות או לרשום ירושה וקיימת הערה על הגבלה בהעברה / הורשה, במקרה שנפנה למשרד הרישום המקרקעין על מנת לבצע את הרישום, המשרד ידחה את התיק ויבקש את הסכמת רשות מקרקעי ישראל להעברה.
איך ניתן להשיג את הסכמת רשות מקרקעי ישראל?
כדי לקבל את ההסכמה של רשות מקרקעי ישראל להעברת נכס, יש לפנות אליהם ולקבל את ההסכמה שלהם. אם הנכס המבוקש הוא נכס אשר מהוון, יש לקבל אישור (תקנה) מרשות מקרקעי ישראל שאין הגבלה על העברה או הורשה לפי העניין, וכן לציין את פרטי הנכס ומועד תום תקופת החכירה.
האישור מועבר ללשכת רישום המקרקעין והם יבצעו הסרת ההגבלה שהייתה קיימת עבור העברה או הורשה, לפי העניין. לאחר מכן יהיה ניתן לבצע את ההעברה.
מכאן אנו לומדים את החשיבות של ביצוע רישום מכר ויודגש לפי רפורמה.
מה שאנו לומדים מכך הוא שביצוע רישום מכר בהתאם לרפורמה הוא חשוב ביותר. רישום מכר תקין ומדויק הוא חלק חשוב מתהליך המכירה ומסייע להבטיח שהעסקה תתבצע באופן יסודי, יעיל חוקי כמובן ובטוח.
בנוסף, רישום מכר מסייע לשמור על רשומות מדויקות ומעודכנות של העסקה, מסייע במניעת תקלות וטעויות בעת ביצוע של פעולות להעברת נכסים בין בעלים. לכן, יש כבר להבטיח ובתחילת הדרך את של רישום מכר תקין, באמצעות עורל הדין שלכם.
בהתאם לנהלי רשות מקרקעי ישראל, ניתן לבצע העברת בעלות בתמורה או בלעדיה לפי רפורמה. היתרון של הרישום של בעלות בלשכת רישום המקרקעין הוא שכאשר יש צורך לקבל את הסכמת רשות מקרקעי ישראל בעת העברת זכויות או העברת מקרקעין בירושה או בכל הנגוע ל- שינוי תכנון, כמו לדוגמה בקשה לקבלת היתר לבנייה נוספת, חלוקת מגרש, שינוי העוסק שימוש חורג, לא יידרשו הרוכשים החדשות את הסכמת רשות מקרקעי ישראל להיתר מסוג כזה.
בעת רישום מכירה על פי רפורמה במשרד הרישום המקרקעין, יתווספו הערות בפנקסי המקרקעין בנוגע להגבלת העברת הזכויות לאזרחים זרים.
אילו מסמכים יש להגיש לרשות מקרקעי ישראל בכדי להעביר בעלות על פי רפורמה, בלא תמורה?
החוכר אשר מעוניין להעביר את הבעלות לפי הרפורמה, יהיה צריך להגיש לרשות מקרקעי ישראל את המסמכים הבאים:
טופס הבקשה של רכישת בעלות ב- צירוף את המסמכים הנדרשים:
• דף למידע תכנוני מהרשות המקומית: נוגע למקרקעין בייעוד למגורים של מעל 1,000 מ"ר (מעל דונם) לרבות מקרקעין שייעודו לתעסוקה.
• מפת מדידה מעודכנת: כאשר ישנו חלק במקרקעין שאיננו רשום בטאבו ו/או הרשום על פי תשריט, דהיינו, אין מדובר בחלקה בשלמות ו/או שאינו רשום כ- תת חלקה בבית משותף.
• אישור לשימוש חורג מהעירייה: אסמכתא מאת הוועדה המקומית לתכנון ובניה המאשר את שימוש במקרקעין השונה מייעודו (אם בכלל קיימים שימושים כאלו).
• שילם החוכר, יקבל לאחר ששילם את שטר/י המכר בצירוף מסמכים נוספים כשהם חתומים על ידי רשות מקרקעי ישראל, לצורך ביצוע פעולות רשום הזכויות שלו בלשכת רישום המקרקעין.
כיצד יש להגיש את המסמכים הנדרשים לרשות מקרקעי ישראל עבור העברת בעלות לפי רפורמה, ללא תמורה?
ניתן להגיש לרשות מקרקעי ישראל את המסמכים הבאים:
• החוכר יגיש את שטר המכר ברמ"י כשהוא מאומת וכמובן חתום על ידי עורך דינו.
בטופסי השטר מכר מקרקעי ישראל צריך למלא את המבוקש והפעולות המבוקשות.
• נסח הרישום תקף ומעודכן.
בתום השלמת הפעולות הנ"ל, יקבל החוכר את שטר המכר חתום בידי רמ"י, לשם השלמת פעולת רישום זכויותיו בטאבו (לשכת רישום המקרקעין).
סקירה זו בשום פנים אינה מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי.
בעל רקע וניסיון רב בענף ההתחדשות העירונית, בקיא ומיומן בעסקאות מקרקעין ותכנון ובניה, והינו הבעלים והמייסד של משרד בר-לב נדל"ן