לפני כארבע שנים כתבתי מאמר שעסק בשרידותו של בשאר אל-אסד, כשהוא עדיין נאחז בשלטון בסוריה, חרף המחאות ההמוניות והמלחמה שפרצה בעקבותיהן. המאמר ניסה להראות איך טעו הפרשנים בהערכותיהם לגבי שרידותו של אסד. כיום, עם נפילתו של אסד וסיום שלטונו בן כמעט 25 השנים, ברור עד כמה השתנו הנסיבות ומה ניתן ללמוד על הדינמיקה של כוח פוליטי במזרח התיכון.
בשנת 2000, עם כניסתו של בשאר אל-אסד לתפקיד הנשיא בעקבות מות אביו, חאפז אל-אסד, התעוררה תקווה לשינוי בסוריה. אסד הצעיר, שנחשב לבעל השכלה מערבית ומתון ביחס לשליטים ערביים אחרים, הביא עמו רוח חדשה. הוא נקט צעדים שנראו כמאמץ לרפורמה: העניק חנינה לאסירים פוליטיים, הקל על הגבלות האינטרנט וסגר בתי סוהר ידועים לשמצה. הייתה תקווה, בקרב אזרחים ובקרב משקיפים מבחוץ, שהמשטר הסורי יעבור תהליך של ליברליזציה.
אולם, התקוות הללו התפוגגו במהרה. תחת מעטה הרפורמות, המשטר שמר על אופיו הריכוזי והמדכא. כשהאביב הערבי שטף את העולם הערבי בשנת 2011, גם סוריה לא נותרה אדישה. הפגנות שפרצו בדרעא לאחר עינוי ילדים על ידי כוחות הביטחון הציתו גל מחאה שהלך והתפשט ברחבי המדינה. המחאה נתקלה בתגובה קשה ביותר מצד המשטר, שכללה שימוש בכוחות צבא ובנשק כבד נגד המפגינים.
בתחילת ההתקוממות, רבים סברו כי נפילתו של אסד היא שאלה של זמן. "המשפחה הזאת סיימה את תפקידה ההיסטורי", אמר שר הביטחון דאז אהוד ברק. במודיעין הישראלי העריכו כי "אסד לא ישרוד", ההשוואה למשטרים דיקטטוריים אחרים באזור הייתה בלתי נמנעת.
אולם אסד הוכיח אחרת. בזכות בריתות אסטרטגיות עם רוסיה ואיראן, שהעניקו לו תמיכה צבאית, כלכלית ודיפלומטית, ובזכות נאמנותם של כוחות הביטחון והמעגל הפנימי סביבו, הוא הצליח לבלום את האופוזיציה שהייתה חלשה ומפולגת, ולא הצליחה לאתגר את המשטר בצורה יעילה.
לאורך השנים הובילו המאמצים לשמר את השלטון להרס עצום במדינה. המלחמה גבתה חיי מאות אלפי אזרחים, הרסה תשתיות וגרמה למיליוני פליטים. סוריה הפכה לזירת קרב בין כוחות מקומיים ובינלאומיים, בעוד המשטר ממשיך לאחוז בכוח.
אך כל משטר, חזק ככל שיהיה, מוגבל ביכולתו לעמוד מול שחיקה מתמשכת. התמיכה החיצונית שהייתה חיונית להישרדותו של אסד הלכה ונחלשה, והלחצים הכלכליים והחברתיים בתוך המדינה הפכו בלתי נסבלים. בשנת 2025, לאחר כמעט 25 שנות שלטון, קרס המשטר של בשאר אל-אסד.
הנפילה של אסד הייתה בלתי נמנעת ברגע שהגורמים שתמכו בו - רוסיה ואיראן - הפנו את משאביהן למקומות אחרים. סוריה, שנותרה שבורה ומפולגת, נכנסה לעידן חדש של חוסר ודאות, אך גם של תקווה לשיקום.
הסיפור של אסד הוא לא רק סיפור על שליט עיקש, אלא גם על טעויות ההערכה של משקיפים שהאמינו בתחילה כי שלטונו יסתיים במהרה. במבט לאחור, הוא משמש לקח חשוב על מורכבותם של משטרים פוליטיים, על כוחן של בריתות בינלאומיות ועל גבולות התחזיות הפוליטיות.
המחבר בוגר תואר ראשון בהיסטוריה של המזרח התיכון ובלימודי מידע, ובוגר תואר שני בלימודי מידע. שניהם תארים מטעם אוניברסיטת בר-אילן.