רקע
תוכנית "כלבוטק" המזעזעת ששודרה היום (14/5/08) בערוץ 2 מדברת בעד עצמה ומעידה כאלף עדים על המתרחש בבתי החולים הפסיכיאטריים בישראל. אני יודע ומודע לזוועה הזו כבר הרבה שנים כי אני עצמי הייתי מאושפז ביותר ממוסד אחד. כיום, אחרי תוכנית שכזו, כבר אין ספק שכלל המתאשפזים עוברים שבעה מדורי גיהינום ברוב הגדול מאוד של המסגרות הפסיכיאטריות הקיימות.
לצפייה בתוכנית באדיבות אתר "רשת":
**** קישור לתוכנית כלבוטק מופיע מתחת לתמונתי בסוף מאמר זה ****
מנקודה זו ואילך אביא במסמך זה הצעה מהפכנית לפיתרון אלגנטי ומתוחכם למצב הירוד השורר במערכות האשפוז. פיתרון זה, לא רק שיהיה יעיל אלא אף לא יעלה אגורה אחת לקופת משלם המיסים.
המצב כיום
ברפואה הכללית יכול הפציינט לקבוע במידה רבה את מקום אשפוזו דרך קופת החולים שבה הוא מבוטח, על ידי שר"פ ובהתייצבות בחדר מיון. באשפוז הפסיכיאטרי קופות החולים אינן מעורבות ומיקום האשפוז לפי אזור המגורים נכפה בצורה קשיחה.
רוב האשפוזים (כ - 20,000 בשנה) הם אשפוזים חוזרים והפציינט חוזר לרוב לאותה מחלקה. המעבר לבי"ח אחר מוגבל בקשיחות בהתאם לסעיף 32 לחוק הטיפול בחולי נפש וגם בשטח.
תלונות ופחד
וועדות בדיקה ודיווחים בתקשורת חשפו חריגות חמורות ביחסי אנוש, בהזנחת הטיפול הגופני ("בית החולים לא מתוקצב לכך") ועוד. מספר התלונות שמגיעות לבירור רציני או לתביעה משפטית הוא אפסי מפני שמחלות נפש פוגעות ביכולת לפעול ולהגיב וגם בגלל סטיגמה ופחד החולים ומשפחותיהם: "אם נתלונן, מי יודע מה יעשו לנו כשנחזור בעתיד לאותה מחלקה". וכמובן בגלל מדיניות של טיוח מצד גורמים בכירים.
הצעת הייעול החיונית והחסכונית
אחרי ישיבה של שנים אחדות על המדוכה הגעתי למסקנה שיש לתת לחולה או לבא-כוחו אפשרות לבחור את מקום האשפוז. אפשר, שהחולה יוכל לבחור לפני אשפוזו או זמן מה קודם (ע"י הצהרה בכתב למקרה שיתאשפז). ואם לא יהיה במצב בו יוכל להחליט יוכלו קרוביו מדרגה ראשונה להחליט עבורו. כך המועמד לאשפוז או מישהו מטעמו, ייתן מספר שמות של בתי חולים, ואם בית חולים הראשון ברשימה יהיה מלא אז הוא יתאשפז בשני ברשימה שלו וכו`. שיטה זו יכולה להיות מנוף אדיר לשיפור הטיפול והיחס כלפי החולים ולהביא לייעול תפעולי.
הרעיון הוא, לשנות את המצב הקיים ולבטל את האפליה של מערכת בריאות הנפש, כך שיהיה אפשר לבחור את מקום האשפוז בדיוק כפי שקיים במערכת הבריאות הפיזית.
תחרות - האלמנט המנצח
במצב זה תיווצר תחרות חיובית בין בתי החולים. במצב זה בית חולים X הידוע לשמצה כמעט לא יקבל חולים (כי מעטים יבחרו בו), ואז בהתאם לא יקבל תקציבים (כי תקציב מקבלים על פי מספר המאושפזים). אם בכל זאת בבי"ח X הצוות וההנהלה ירצו שיגיעו אליהם יותר מאושפזים, יצטרכו שם לעבוד קשה על תנאי האשפוז ובייחוד על יחסי האנוש הלקויים, כדי ליצור בית חולים "נעים יותר והומאני יותר".
חשוב ליצור מצב שבו חוקי השוק יכריחו את בתי החולים הפסיכיאטריים "להתנהג יפה" או שיפסידו בגדול.
לסיכום
יכול להיות שזה לא השינוי האופטימאלי המיוחל, אבל כל עוד אי אפשר לסגור כליל את בתי החולים המתעללים והמדכאים, אז זהו השינוי שאפשר בקלות יחסית לבצע. השפעתו תחול ובהדרגה תהיה ניכרת, תשנה את המצב הקלוקל השורר כיום באופן משמעותי ובנוסף לא תעלה אפילו אגורה אחת למשלם המיסים הישראלי.
יליד 1956 * קלינית - חולה במאניה-דפרסיה * נשאתי כ-400 הרצאות * מנחה קבוצות בעמותת אנוש * פרסמתי שתי אוטוביוגרפיות
עוד אודותיי: http://www.tapuz.co.il/blog/userBlog.asp?FolderName=ZVIELROFE
לצפייה בתוכנית הכלבוטק
http://www.reshet.tv/video.aspx?video_id=17889
עוד אודותיי: http://www.tapuz.co.il/blog/userBlog.asp?FolderName=ZVIELROFE
לצפייה בתוכנית הכלבוטק
http://www.reshet.tv/video.aspx?video_id=17889